Ми у Facebook
16.10.2014, 13:22

10 днів на люстрацію: закон "Про очищення влади" набрав чинності

Вчора, 15 жовтня, в Україні був опублікований Закон "Про очищення влади". Закон надруковано в газеті "Голос України". Сьогодні він вступив у дію.
Закон визначає правові й організаційні засади проведення перевірки державних службовців і прирівняних до них осіб, посадових осіб органів місцевого самоврядування "з метою відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади у відповідності з європейськими стандартами".

Як заявляв раніше міністр юстиції України Павло Петренко, цей закон передбачає норму, згідно з якою особи, котрі обіймали керівні посади під час президентства Януковича і перебували на цих посадах протягом 1 року, повинні бути звільнені з посад протягом 10 днів після набуття чинності цього закону, - пише [urhttp://tvi.ua]ТВІ[/url]

Заборону на заняття посад на 10 років застосовуватимуть до осіб, котрі обіймали сукупно щонайменше один рік посаду (посади) в період із 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року. До цього переліку ввійшли президент України, прем’єр-міністр, перший віце-прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністри, міністри, керівники центрального органу виконавчої влади, який не входить до складу Кабінету Міністрів, голова Національного банку, голова Антимонопольного комітету, голова Фонду державного майна, голова Державного комітету телебачення та радіомовлення України, їхні перші заступники.

Президент підписав закон про люстрацію

Буде усунено від влади на 10 років також голів ОДА, всіх заступників голів ОДА і всіх голів РДА, котрі працювали під час президентства Віктора Януковича сукупно щонайменше рік, а також тих, хто працював у період Майдану і не звільнився за власним бажанням.

Також, згідно зі законом, під люстрацію потраплять правоохоронці, судді, прокурори, котрі здійснювали незаконні затримання та судові провадження проти учасників Євромайдану, а також ті, хто підтримував сепаратистів і терористів на сході України.

Усі без винятку чиновники та керівники державних підприємств пройдуть майнову люстрацію, де буде перевірено, відповідно до декларації, все наявне майно їх і членів їхніх сімей, щодо законності джерел походження коштів для придбання такого майна за час перебування на посадах. І зі забороною на 10 років, у разі якщо люстрації не пройдуть.

Президент вирішив підписати закон про люстрацію

Також чиновників буде люстровано, якщо їх було обрано і вони працювали на керівних посадах Комуністичної партії СРСР чи на керівних посадах ЦК ЛКСМУ і вище; були штатними працівниками чи негласними агентами в КДБ СРСР; співпрацювали зі спецслужбами інших держав як таємні інформатори в оперативному отриманні інформації або своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на підрив основ національної безпеки, оборони чи територіальної цілісності України.

Крім того, закон передбачає формування спеціального органу при Міністерстві юстиції з функцією контролю за призначенням осіб на керівні посади. За словами Петренка, до керівництва громадської ради було запрошено співавторів закону з громадських організацій.





На правах реклами