Ми у Facebook
20.10.2014, 16:01

Чи вигідний для українців 4-денний робочий тиждень?

Інтернет-ЗМІ жваво обговорюють новину від прес-центру Організації об'єднаних націй про те, що Міжнародна організація праці (МОП) пропонує всім країнам перейти на чотириденний робочий тиждень, оскільки вважає його кращим за п'ятиденний.
При цьому експерт МОП Джон Мессенджер заявив, що скорочений тиждень дозволить створити більше робочих місць. Такої ж думки і засновник Google Ларрі Пейдж, і найбагатша людина планети Карлос Слім, котрий пропонує взагалі перейти на триденний робочий день і працювати до 75 років.

У Міжнародній організації праці зазначили, що скорочення робочого тижня на один день підтримує критична більшість людей по всій планеті. І назвали п'ять вагомих для цього причин.

1. Перепрацювання підриває здоров'я
Найбільші трудоголіки живуть в Японії та Південній Кореї. Там навіть існує термін "каросі", що позначає раптову смерть від перевтоми, і це вже стало буденним явищем. Тому скорочення робочого тижня і заборона на перепрацювання дозволили б якісно змінити ситуацію.

2. Створення нових робочих місць
Більшість країн на планеті страждають через високий рівень безробіття, оскільки сучасні технології зробили непотрібними багато професій. Керівництво Німеччини під час піку кризи закликало компанії відмовитися від ідеї скорочення персоналу, провівши натомість скорочення робочого часу.

3. Підвищення ККД співробітників
Хибна думка багатьох керівників - ненормований робочий день підвищує продуктивність співробітників. Це неправда. У тих країнах, де робочий тиждень максимально короткий, продуктивність робітників на порядок вища, оскільки співробітники краще мотивовані, вкрай рідко прогулюють або просять відгули, рідше припускаються помилок.

4. Користь для довкілля
Піклуючись про збереження природи, фахівці рідко закликають скорочувати робочий тиждень. Але зменшення числа робочих днів дозволить скоротити використання автотранспорту для поїздок на роботу, що у свою чергу зменшить викиди вуглекислого газу.

5. Люди стануть щасливішими
Численні дослідження західних фахівців показали, що регулярні перепрацювання призводять до безлічі конфліктів між роботою та особистим життям. Це як ніхто розуміють люди, яким доводиться паралельно з роботою доглядати за маленькими дітьми або людьми похилого віку, вранці водити малюків у дитсадок, а ввечері забирати із садочка. Останні дослідження показали, що короткий робочий тиждень кардинально підвищує рівень задоволення своїм життям.



Що стосується України, всі ці плюси теж є бажаними, однак нині вони неможливі - у першу чергу з економічних причин.

"Чотириденний робочий тиждень можливий (теоретично) у двох варіантах, - кажуть експерти Vector News. - Перший - зі збереженням 8-годинного робочого дня, що вважається неприйнятним через те, що люди відчутно втратять у зарплаті. Особливо це стосується мільйонів бюджетників. Другий варіант - з подовженим до 10 годин робочим днем, при якому за 4 дні людина відпрацює належний тижневий стандарт годин - 40. Але такий варіант вимагає серйозних наукових досліджень і обґрунтувань. В Україні проводились дослідження різної тривалості робочого дня, але при змінному режимі роботи, а при безперервному - не проводились".

Існують робочі зміни і по 10, і по 12 годин, але між змінами люди досить тривалий час відновлюють сили. А праця чотири дні поспіль по 10 годин - це дуже непросто! Для певних професій це реально, а от для інших - зовсім неможливо. Наприклад, для професій з високою нервово-емоційною напругою - скажімо, лікаря чи машиніста поїзда. А водії пасажирського транспорту, таксисти, далекобійники? Вони втрачають увагу і концентрацію до кінця звичайного 8-годинного робочого дня, а що буде, якщо до нього додати ще дві години зверху? Те ж саме стосується фізичної праці у чистому вигляді - 10-годинний день для людей таких професій стане виснажливим. А якщо додати час на дорогу на роботу й додому, в магазин, то коли займатися сім'єю, дітьми?..

Крім того, в Україні та за кордоном різні критерії оцінки впливу умов праці. Наші вчені проводять серйозні фізіологічні та психологічні дослідження, а на Заході часто ґрунтуються на даних, отриманих за допомогою суб'єктивного тестування. Але ґрунтуватися на опитуваннях суспільства або чиновників у таких питаннях ні в якому разі не можна! Якщо це буде привабливо з точки зору збереження зарплати і збільшення часу на відпочинок - люди проголосують “за”, якщо ж зарплати зменшаться - люди проголосують “проти”.

Але тільки наукові дослідження можуть дати чистий результат - кому і скільки можна працювати, і в яких умовах.

Існують і більш різкі оцінки такої ініціативи Міжнародної організації праці. Мовляв, МОП декларує боротьбу за гідні умови праці, за збільшення вільного часу на самоосвіту, турботу про здоров'я, але реальні коріння цієї ідеї ростуть не з турботи про здоров'я, а з європейської боротьби з безробіттям, викликаної сучасним розвитком технологій і ефективності праці, що скорочують робочі місця. Такі країни, як Франція чи Німеччина, розглядають “чотириденку” із загальною тривалістю робочого часу в межах 35-36 годин на тиждень, але це у них поширене в основному серед офісних працівників, "ілих комірців" та не зачіпає масу інших сфер - торгівлю, транспорт, сферу послуг і т.д. У нас же в Україні проблема безробіття має інші особливості. А що робити людям, оплата праці яких погодинна чи залежить від виробітку? Шукати додатковий підробіток і працювати не 32, а 66 годин на тиждень?

Довідково:
- Згідно зі ст. 50 Кодексу законів про працю України, нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
- Найбільш розповсюджений робочий тиждень в Україні - 5-денний з двома вихідними (субота і неділя). Застосовується і 6-денний робочий тиждень з одним вихідним днем. Рішення про введення 5- або 6-денного робочого тижня приймається власником спільно з профспілковим органом з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу і за узгодженням з місцевою радою.
- У Франції найменший офіційний робочий тиждень - 35 годин.





На правах реклами