Ми у Facebook
20.10.2014, 18:09

Виборчі перегони-2014: хто претендує на голоси рівнян [БЛОГИ]

До закінчення передвиборчої кампанії залишаються буквально лічені дні. Практично кожен новий депутат може відіграти у майбутньому України вирішальну роль. Спробуємо розібратися, як проходить агітація і хто претендує на депутатський мандат по виборчому округу № 152 (місто Рівне).
"Умовно усіх кандидатів по 152 округу можна розділити на три категорії : немісцеві кандидати, аутсайдери та рівняни", - пише у блогах OGO.ua журналіст Іван Білий.

"Так, до першої категорії можна віднести Дмитра Якимця. Більша частина життя цього екс – чиновника та екс - бізнесмена була пов’язана із північчю області. Однак, йде він у парламент по міському округу Рівного. Грошей на кампанію не шкодує. Можна сказати, що на сьогоднішній день в Якимця найдорожча компанія по 152 округу. Виникає питання – звідки гроші. Кандидат на це відповідає просто – продав бізнес і пішов у політику. Щоправда, в цій тезі бачу окремі невідповідності. Так, в 2011 році бізнесмен Якимець, як говорять, продав свій бізнес та придбав будинок і перебрався до Рівного. До цього ми ще повернемося. Потім той самий Дмитро Якимець, аби фінансувати свою передвиборчу кампанію, продав свій бізнес. Також надав «Декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2013 рік», де власноручно зазначає в пункті 5: «Загальна сума сукупного доходу» - 179000 грн. Добре, цьому можна було б тільки радіти, але виникає питання, звідки громадська діяльність приносить такі прямо скажемо немалі доходи? Відповідь знаходимо в пункті 9 тієї ж декларації пана Якимця. Виявляється, що в 120 000 гривень він отримав в якості «дивидентів, процентів». Тобто, виникає питання, чи весь свій бізнес продав кандидат і чи «лише один раз», принаймні на папері, оскільки, як відомо, - папір стерпить все? Тим більше, що в пункті 17 (дохід від впровадження підприємницької та незалежної професійної діяльності) фігурує сума в 59000 гривень. Тобто можна дійти висновку, що наш кандидат все таки знаходить час і для підприємницької, або ж якоїсь ще діяльності, яка суттєво підтримує фінансовий стан пана Якимця та його родини.

Гадаємо, для виборців було б цікаво, аби Дмитро Якимець розповів більш детально, як можна так непогано підзаробити. Але й це не все. За деякими даними, у селі Ясногірка Сарненського району діє фірма «Сагран», яка займається природним каменем. Цю процвітаючу структуру, як розповіли мені місцеві жителі, пов'язують із енергійним рівненським громадським діячем Дмитром Якимцем. До речі, саме район села Ясногірка вже досить давно відомий, як один з центрів нелегального видобутку бурштину…

Вивчаючи інші графи декларації пана Якимця, не можна не порадіти за кандидата в якого серед іншого у власності є будинок в обласному центрі площею 221,7 метра квадратних розташованого в елітному районі обласного центру, що знаходиться на земельній ділянці в сім з половиною соток. Цікавий не сам будинок, а сума за яку він був придбаний. За неофіційними даними, які стали мені відомі, купівля елітної нерухомості, через виконавчу службу, обійшлася тоді ще підприємцю Якимцю в 346 тисяч гривень. Фахівці з нерухомості вважають таку покупку просто унікальною для Рівного. Бо пересічний рівнянин за суму в сорок тисяч доларів (еквівалент 346 тисяч гривень на момент купівлі житла) навряд чи зможе придбати навіть землю під будівництво, а середня ціна будинку площею в дві сотні квадратних метрів «тягне» на чверть мільйона доларів. Напевно і справді Дмитро Якимець дуже вмілий бізнесмен, якщо він навіть на придбанні помешкання зміг зекономити двісті тисяч доларів.

Чому так уважно вивчаємо декларацію пана Якимця та нюанси його діяльності? Кампанія яку він проводить розрахована на те, що за нього віддадуть голоси прості люди, яким набридли професійні політики. Для цього кандидат мусить бути простою людиною близькою до пересічних мешканців обласного центру, розуміти їх проблеми і бути їхнім представником у Верховній Раді. Зрозуміло, що в місті переважна більшість людей живе складно і рахує не сотні тисяч доларів, а десятки гривень…

Ще одне запитання виникає з приводу відомої організації «Громадський контроль», який закликає рівнян «не мовчати, коли їх щось не задовольняє в нашому місті». Припускаю, чи то за дивним збігом обставин, чи свідомо, однак часто-густо комунальні питання, котрі пан Якимець вирішував на користь громади, були заздалегідь включені в перелік запланованих ремонтних робіт Рівнеради. Тому, часто все, що потрібно було «Громадському контролю», - за пару днів їх виявити, проанонсувати за допомогою ЗМІ і «вирішити». Відтак, вуаля, - і готово.

Окремо варто сказати про партію, яка підтримала кандидатуру Дмитра Якимця по 152 округу. Ще пару місяців тому про сам «Народний фронт» мало хто чув, а для тих, хто знає історію, ця назва асоціюється із французьким політичним рухом, який прийшов до влади у Франції в 1936 році, розвалив економіку і довів країну до військової поразки та капітуляції в 1940 році. Однак, в українському політикумі знавців історії традиційно мало і тому нове утворення під приводом Арсенія Петровича Яценюка аналогів не злякалося і сміливо пішло на вибори. Хоча сама кампанія цього політичного новоутворення все більше нагадує працю іншого «фронту» - «Фронту Змін», яке не дуже вдало вело того самого ж Яценюка на президентські вибори 2009 року, а потім кудись зникло. Ті самі войовничі гасла та «розпіарені» обличчя, які ми усі можемо щоденно спостерігати у випусках новин. Нічого оригінального, багато гасел та реклами по ТБ та білбордах. При цьому, якщо уважно вчитатися в агітаційні матеріали цієї політичної сили виникає враження, що на вибори йде опозиційна партія. Дуже важко знайти аналіз поразок та прорахунків, що привели до втрати Криму та невдалої АТО, яка забрала життя багатьох найкращих синів та дочок українського народу. Нічого не чутно від провідних «народофронтівців» про падіння рівня життя десятків мільйонів простих українців, про депресивну економіку та цінники в магазинах, що зростають ледве не щодня. Це при тому, що лідер «Народного фронту» - прем’єр і несе за це все особисту відповідальність. З огляду на це важко сказати наскільки нова – стара політична сила зможе стати впливовим гравцем на політичній сцені України. Цікаво, як вона зможе в такому стані підтримати кандидата в депутати Якимця? Тому, рівняни, чи потрібні країні такі депутати, - вирішувати нам.

Олег Осуховський – діючий депутат від партії «Свобода». Його цьогорічна декларація виглядає значно веселіше в порівнянні з тією, яку пан Олег подав на минулих виборах. Тоді він зазначив у своїй декларації за 2011 рік на місці доходів лише прочерки.Портал «Четверта влада» у жовтні 2012 року поцікавився у Олега Осуховського, хто ж утримує його та його сім’ю. Кандидат розповів, що в нього залишилися заощадження з часу зайняття професійним спортом. (Читати детальніше)

Цьогоріч відразу стає видно, що в нардепа справи пішли на краще. Так, за 2013 рік він задекларував 239 тисяч 936 гривень доходу. Усе – зарплата і матеріальна допомога. Серед нерухомості в депутата є квартира площею 32,3 кв. м. Жодних доходів і майна не задекларовано в членів сім’ї Олега Осуховського – двох доньок.

Цей одіозний політик з’явився в Рівному «на гребені популярності «Свободи» у 2010 році з сусідньої Галичини, відразу очолив обласну організацію ВО «Свобода», потіснивши з посади відомого журналіста та багаторічного партійця Степана Молчана. Через деякий час став депутатом обласної ради. Щоправда, за час свого депутатства в облраді, допомогою у вирішенні серйозних питань Рівного помічений не був, хіба, що активно займався футболом. У 2012 році, ставши завдяки підтримки опозиційних сил депутатом вже Верховної Ради, він, знаю, відразу ж забув про округ, де обирався. Принаймні побачити пана Олега в Рівному вдавалося настільки рідко, що про нього, переконаний, практично всі забули,чого не скажеш сьогодні, за кількістю білбордів, якісної поліграфічної продукції та прорплачених ефірів на телебаченні. Навіть улюблений Олегом Осуховським великий футбол на теренах Рівненщини, як згасав так і продовжує згасати. Про Рівненський «Верес» вже і говорити не варто, а грошей які витрачає сьогодні цей кандидат на власну рекламу (за моїми неофіційними підрахунками це кілька мільйонів гривень) вистачило б на капітальний ремонт міського стадіону, який все більше перетворюється на руїну. Не знаю, чи жив колись в обласному центрі сам Олег Осуховський та члени його родини, чи просто наїжджає у глибоку провінцію у відрядження.

Активно увірвався в свій округ народний депутат лише напередодні виборів і всі рівняни мали змогу побачити його зображення у військовій формі на обкладинці глянцевого журналу «Антураж». Щоправда, на думку військових, з якими мені вдалося поспілкуватись, спорядження пана Осуховського ну дуже вже відрізняється від того, яке носять наші хлопці в зоні АТО. Одні лише спеціальні окуляри «тягнуть» на три сотні євро. Крім фото на плакатах та рекламних щитах, пан Осуховський знову привернув до себе увагу кількістю партій, які хочуть бачити його знову депутатом. Щоправда, тут є певні проблеми. По перше – «Удар» не є суб’єктом передвиборчого процесу, а прихильність «Блоку Петра Порошенка» Олег Осуховський ділить з Олегом Червонюком. Хто з них є ближчим до президентської політичної сили наразі не до кінця зрозуміло, а на одному камуфляжі та трьох брендах дуже важко побудувати переконливу для простих виборців передвиборчу компанію. В останні дні кандидат Осуховський все більше спілкується з рівнянами, але здебільшого в компанії «старших товаришів» по рідній партії. А так би хотілося виборцям поговорити про підсумки його не такої вже короткої депутатської каденції без посередників. Може і сам депутат почув би багато цікавих питань, а виборці змістовних відповідей від обранця. Також цікаво було б почути про подробиці подій 14 жовтня під Верховною Радою, де постраждали десятки людей і ледве не було зірвано «активістами» засідання парламенту бо саме серед затриманих були чимало симпатиків Свободи, один з яких, як з’ясувалось згодом? - син депутата – свободівця. Саме він розмахував ланцюгом перед обличчями правоохоронців.

Олег Червонюк. Схоже, тінь ДТП за участю рідного сина, у якому загинув молодий юнак, переслідуватиме депутата ще досить довго. Черговим підтвердженням тому, - нещодавній ефір програми «Шустер Лів», в якому одіозний Ляшко у притаманній йому манері пояснив Олегу Казимировичу досить чітко та лаконічно його ситуацію. Виникає питання, навіщо було їхати на ефір, вочевидь проплачувати пану Шустеру за чергову виставу кошти? щоб почути «правду матку» про себе?

Ділить пан Червонюк у Рівному із кандидатом Осуховським прихильність «Блоку Петра Порошенка», якщо вірити, звісно, рекламі самих кандидатів. А також, як стало мені відомо, може мати клопіт із слідчими СБУ, які в даний час з’ясовують, як було приватизоване бомбосховище на Льонокомбінаті, призначене для цивільного захисту населення у військовий час.

Окремо варто згадати про так звану приватизацію льонокомбінату. Мало кому відомо, що разом з розслідуванням справи відносно бомбосховища, у ході розслідування слідчі СБУ зіштовхнулись ще з досить цікавими даними. За наявною в автора інформацією, вони свідчать про те, що пан Червонюк разом з приватизацією підприємства міг отримати у власність майна, яке не увійшло в акт приватизації, майже на 7 мільйонів гривень. Мало того, - десять з половиною гектарів землі, - без обговорення, громадських слухань. І це в той час, коли громадські активісти місяцями вели війну проти будівництва АЗС в районі Басового Кута та Соборної. Теж, погодьтесь, чимало запитань…"

Іван БІЛИЙ,
http://www.blog.ogo.ua/blogs/view/viborchi_peregoni-2014_hto_pretendu_na_golosi_rivnyan





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ