Ми у Facebook
25.10.2014, 12:30

Рівненщина: на виборчих дільницях холодно, не працюють телефони і нема стільців

Впродовж 23-24 жовтня спостерігачі РОГО «Комітет виборців України» проводили моніторинг роботи дільничних виборчих комісій Рівненщини та їх готовності до дня голосування. Загалом за 2 дні представники відвідували близько 80 дільниць області в усіх 5 виборчих округах.
Як виявилося, не у всіх дільничних виборчих комісіях Рівненщини наразі вирішене питання з приміщеннями. Зокрема, ДВК 560710 (ВО 153) 23 жовтня була фактично без приміщення. Як повідомили в цій комісії, з п’ятниці вони мають бути в спортзалі, а до цього розміщувалися в коридорі. В ДВК 560667 (ВО 153) нарікають на дуже маленьке приміщення у ФАПі. Крім того, майже у всіх відвіданих дільницях є проблеми з опаленням. Тому, зважаючи на погоду, членам ДВК доведеться працювати в досить прохолодних умовах.

Спостерігачі Рівненського КВУ виявили лише одну дільницю, де не було вивіски з назвою виборчої комісії. Це ДВК 560287 (ВО 155) у с. Соломіївка Дубровицького району. Як виявилося, табличка була пошкоджена в місцях кріплення тоді, коли її пробували причепити.

Стендами/дошками для офіційних матеріалів на момент моніторингу були забезпечені лише 30% дільниць.

Два телефонні апарати, які працюють, є лише на 41% відвіданих дільниць. В сільській місцевості із цим особлива проблема. Комісії мають переважно один стаціонарний телефон, який не всюди працює, або ж користуються мобільним зв’язком.

Вогнегасниками забезпечені 67% дільниць. А ліхтарем, іншим автономним освітленням — лише 47%. Там, де немає ліхтарів, у кращому випадку є свічки. Медичні аптечки мають 49% дільниць.

Державний прапор України був у 75% відвіданих спостерігачами організації дільниць Рівненщини.

Легковий 6-місний автомобіль знайшли лише 35% ДВК. Проте в решті випадків у переважній більшості є 5-місне авто.

Столами і стільцями в достатній кількості забезпечені 65% дільниць.

Значно гірша ситуація з оргтехнікою. Зокрема, комп’ютери мають 22% ДВК, а принтери — 19%. Між іншим, дільничним комісіям з окружних передали диски з програмою, яка дозволяє перевірити складені протоколи підрахунку голосів, перш ніж везти їх на ОВК, і в разі виявлення помилок — відразу написати уточнений протокол. Оскільки далеко не всі комісії забезпечені комп’ютерами і принтерами, то це може призвести до неможливості провести самоперевірку і до повернення протоколів в ОВК на уточнення. До речі, в більшості ДВК навіть не поінформовані, як користуватися такою програмою.

Сейфом або металевою шафою забезпечені більшість дільниць — 80%. Стільки ж комісій отримали примірники Закону про вибори.

Не всюди вистачає канцелярського приладдя. Ним забезпечені 78% ДВК. Тому члени комісій або дозамовляють його в через окружкоми, або ж купляють за власний рахунок.

Виборчу документацію (бланки протоколів підрахунку голосів, відомостей видачі бюлетенів, бланки різних актів) на момент моніторингу отримали лише 34% ДВК.

Скриньками для голосування в необхідній кількості забезпечені 59% дільниць. А кабінами для голосування — 67%, повідомляє КВУ.

Статті по темі:

На парламентських виборах можуть бути провокації

Мажоритарники від Рівненщини: повний список кандидатів у нардепи


Місцеві вибори в Україні будуть восени 2015







На правах реклами