Ми у Facebook
30.10.2014, 15:50

Кабмін затвердив ціну на "зимовий пакет" російського газу - $378

На засіданні 30 жовтня Кабмін затвердив тристоронній протокол між Україною, Росією та ЄС про постачання російського газу в зимовий період.
Як зазначив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у вступному слові, "у нас загалом є 17 млрд куб. м газу в українських газових сховищах. Нам додатково необхідно принаймні 5 млрд. куб. м газу для того, щоб пройти опалювальний сезон і пройти зиму. Ми зараз максимально збільшили обсяги реверсних постачань природного газу з Словаччини, і фактично виключно завдяки реверсу зараз країна виживає і виключно завдяки реверсу країна опалюється. Ми замістили 60% природного газу, який ми раніше купували в Росії, на природний газ, який ми тепер купуємо в ЄС".

Згідно з тристороннім протоколом між Україною, Росією та ЄС, підписаним у Брюсселі 29 жовтня, російський газ Україна буде купувати в "умовах зимового пакета" а ціна визначатиметься із застосуванням формули з безпосереднього контракту "Нафтогаз" - "Газпром" від 2009 року. Також ціна буде прив'язана до ціни на нафту.

За словами прем'єра Яценюка, в останньому кварталі 2014 року ціна на російський газ для України буде $378 за тисячу кубів, у першому кварталі 2015 року - $365 за тисячу кубів.

Як зазначив прем'єр-міністр, "підхід щодо ціноутворення зафіксований у протоколі. Якщо Росія порушить порядок ціноутворення і знову буде намагатися поставити ціну в 500 дол. США, як початково пропонувалося, то ми з Європейською комісією досягли згоди, що Європейська комісія буде виступати фактично гарантом виконання зобов'язань Росії по справедливій ціні, в тому числі і через механізм компенсації підвищення ціни, якщо така ціна не буде відповідати тристоронньому протоколу, підписаному між Євросоюзом, Україною і Росією".

Остаточне рішення щодо долі газового контракту прийме Стокгольмський арбітражний суд, підкреслив Арсеній Яценюк. "Саме тому угода, яка підписується, і протокол, який підписується, є тимчасовим терміном на півроку, так як Україна основний позов про відшкодування 6 млрд дол. США з російського "Газпрому" не відкликала і відкликати не буде", цитує слова прем'єр-міністра України секретаріат КМУ.

Фото із сайту dt.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ