Ми у Facebook
02.11.2014, 12:31

Злочинці полюють на рівненських матерів [+ПОРАДИ]

Невідомі виманили у 55-річної Тетяни з Рівного 15 тисяч гривень, сказавши у слухавку: "Ваш син в міліції".

Дзвінок на міський чи мобільний телефон... "Альо, мам! У мене великі неприємності. Запиши номер. Ти записала? Я в міліції. Мені терміново потрібні гроші. Подзвони за цим номером, що б мене випустили! Ти мене чуєш, мамо? Мамочко, будь ласка, допоможи мені!"…

Чергову оборудку днями провернули зловмисники у Рівному. До чергової частини Рівненського міського відділу міліції зателефонував 33-річний Андрій. Він розповів, що невідомі особи зателефонували до його матері, представившись працівниками міліції, повідомили, що він ними затриманий за вчинення злочину та, щоб залагодити проблему, потрібно заплатити 15 тисяч гривень.

Материнські почуття "взяли верх", і жінка заради порятунку сина перерахувала вказану суму на номер рахунка, який сказали зловмисники. Та лише після зустрічі з сином, зрозуміла, що її ошукали...

?- За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, – зазначив начальник Рівненського МВ УМВС в Рівненській області Руслан Мельник. – Наразі зловмисників розшукуємо. За такі дії чинним законодавством передбачено покарання у вигляді штрафу до п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Незважаючи на постійні застереження населення, телефонні шахраї регулярно знаходять своїх потенційних жертв.

Адже вони намагаються зіграти на основному батьківському інстинкті — захисті своєї кровинки, і їм це, на жаль, часто вдається. Людина на емоціях не зовсім усвідомлює, що сталося, і не завжди може зрозуміти, що голос в трубці належить не її синові, а чужій людині.

В основному до рук шахраїв потрапляють особи похилого віку, які починають панікувати і забувають запитати хоч якісь деталі, відомі тільки для їм чи близьким родичам, зателефонувати своїм дітям або розповісти комусь із близьких, щоб ті допомогли розібратися.

Варіантів подібної телефонної розмови може бути кілька. Наприклад, син чи онук сам телефонує і жалібним тривожним голосом розповідає страшну історію. Або "псевдоміліціонер" дзвонить і повідомляє, що ваша близька людина затримана працівниками міліції за вчинення якогось злочину і аби йому допомогти, потрібно заплатити велику суму грошей. Це може бути банківський переказ, поповнення рахунка мобільного телефону або навіть вручення конверта з готівкою кур’єру.

Зловмисники говорять швидко, наполегливо, переконливо і дають чіткі інструкції, що робити. Аферисти розраховують на елементарну неуважність і розгубленість людини.

Працівники міліції вкотре звертаються до всіх жителів обласного центру: будьте обачні!!!

Не довіряйте подібним дзвінкам і не відкривайте двері незнайомцям. Сядьте і подумайте спокійно — без паніки, наскільки можлива така ситуація і одразу ж телефонуйте родичеві, який нібито перебуває у міліції. Телефонуйте на міський телефон, оскільки мобільний може бути вкрадений чи вам відповість шахрай. Також не буде зайвим зателефонувати близькій людині вашого родича аби підтвердити, що все в порядку.

Коли вам телефонують із подібними заявами, представляючись працівником міліції, попросіть, щоб вам представилися: назвали прізвище, посаду, в якому міськрайвідділі працює. Обов’язково потрібно перевірити цю інформацію, зателефонувавши на гарячу лінію «102». Ваше оперативне повідомлення дозволить правоохоронцям максимально швидко допомогти вам.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Афера року у Рівному: молодь жорстоко кинули на гроші [+Фото]
У Рівному "банкір" обдурив 64-річну жінку
Рівняни все частіше стають жертвами шахраїв





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ