Ми у Facebook
03.11.2014, 23:00

Сучасні засоби проти педикульозу [ОГЛЯД]

Не треба панікувати й соромитись, а ще гірше - сварити близьких та висміювати дітей, якщо у них виявили педикульоз. Вошей може підхопити будь-хто, незалежно від дотримання гігієни.
Як не дивно, паразити дуже люблять чистих і доглянутих людей. Воші можуть переповзти при близькому контактуванні з волоссям та речами зараженої людини. Місця, де можна підхопити педикульоз: дитячий садок чи майданчик, школа, табір відпочинку, басейн, громадський транспорт…

Раніше з паразитами боролися різними екстремальними способами – дустовим милом, гасом (керосином), оцтом і журавлиновим соком. Закутували голови на ніч пакетами і рушниками, довго і нудно вичісували вошей та гнид або стригли волосся "під машинку"…

Нині на полицях аптек величезний вибір всіляких тюбиків, флакончиків і пляшечок сучасних протипаразитних засобів. Більшість з них – без запаху, не містять шкідливих хімічних речовин, не викликають подразнень шкіри та алергій. Вони зручні у використанні й виводять вошей та гнид за один прийом.

Аерозолі та спреї

Серед найпоширеніших і дієвих засобів боротьби з головними вошами – аерозолі та спреї. Аерозоль «Пара Плюс» розпорошують на одяг і головні убори, шкіру і волосся. Через 10 хвилин після обробки голову миють будь-яким шампунем і загиблих паразитів вичісують густим гребінцем. 100% виводить вошей за один раз і «Паранікс спрей». Дія – 15 хвилин. Подвійна формула цього засобу блокує дихання вошей та гнид і зневоднює їх. Аерозольний препарат нового покоління «Спрей-Пакс» застосовується для лікування більш серйозного лобкового пеликульозу.


Лосьйони, емульсії, креми, гелі

Найвідоміша і досить ефективна у боротьбі з педикульозом синтетична речовина - перметрин, що викликає параліч нервової системи і загибель комах. Нині перметрин у чистому вигляді вже не застосовують. Але на його основі виготовляються «Медифокс» (5% емульсія або 1% гель), «Нікс» (1% крем разом з частим гребінцем), «Ніттіфор» (0,5% лосьйон і 1% крем).
Мінуси. «Медифокс» протипоказаний маленьким дітям, крем «Ніттіфор» не можна застосовувати вагітним і дітям до 5 років.

В аптеках продають і лосьйони проти педикульозу. Лосьйон Paranix Sensitive наноситься на сухе волосся і залишається на цілу ніч (дія 8 годин). Після цього його треба вимити і розчесати волосся густим гребінцем.
Мінуси. Досить довго і незручно.


Шампуні та рідке мило


Простий, зручний і безпечний засіб нового покоління - «Паранікс шампунь», що діє за 10 хвилин. У продажу можна зустріти дешевші засоби - рідке мило 0,4% «Анти-біт», шампунь 0,2% «Паразидоз», шампунь 0,3% «Ітакс». Їх можна використовувати для лікування дорослих і дітей з двох з половиною років. Крем-шампунь «НОК» протипоказаний для дітей молодше 2 років.


Гребінці


Для тих, хто боїться випробувати дитину лікарськими препаратами і віддає перевагу традиційним, але безпечним методам, в аптечних мережах продають спеціальні гребінці для вичісування паразитів.
Мінуси. Тут треба запастись терпінням. Наприклад, за допомогою гребеня «Nit free» паразитів треба вичісувати 4 рази впродовж 14 днів ( на перший, 5, 9 і 13 день), щоб порушити життєвий цикл вошей, щоб полоді личинки не встигли дати потомство. До того ж процедуру повинні пройти всі члени родини.


У США широко рекламують електричний гребінь «Robi Comb pro» на двох пальчикових батарейках. Електричний розряд, що утворюється між тонкими зубцями гребеня, миттєво вбиває не тільки вошей і личинок гнид, а й їх мікроскопічні яйця.
Мінуси. Треба добре подумати, чи варто купувати такі дорогі витребеньки заради однієї процедури.


Педикульоз - паразитарне захворювання шкіри, викликане вошами (головними чи лобковими). Симптоми: шкірний свербіж в місці укусу воші, дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі, наявність гнид у волоссі. Від моменту зараження до перших ознак хвороби може пройти кілька тижнів.

- «Улюблені місця» вошей та гнид - найтепліші ділянки на голові ( за вухами або на потилиці ближче до шиї).

- Поза «хазяїном» воші живуть не більше 2-3 днів.

- Самки міцно прикріплюють гнид до волосся ближче до його коренів за допомогою клейкого секрету. Міцна фіксація до волосся – головна ознака, за якою можна відрізнити гнид від лупи.

- Від тварин вошами заразитись неможливо – ці паразити «видоспецифічні».

ПЕРЕЙТИ НА ПОВНУ ВЕРСІЮ САЙТУ

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
«Селфі» звинуватили у розповсюдженні вошей серед підлітків





На правах реклами