Ми у Facebook
09.11.2016, 10:30

9 листопада - пам'ять преподобного Нестора Літописця

Преподобний Нестор Літописець належить до великого сонму отців Києво-Печерських і його, також, вважають одним із покровителів Волинської землі.
Народився преподобний Нестор у 50-тих роках XI ст. у Києві. Юнаком він прийшов до преподобного Феодосія і став послушником. Постриг в чернецтво преподобного Нестора преємник преподобного Феодосія, ігумен Стефан. При ньому ж він був висвячений на ієродиякона. Про його високе духовне житіє говорить те, що він серед інших преподобних Печерських брав участь у вигнанні біса з Микити затворника Печерського ( пізніше єпископа Новгородського).

Преподобний Нестор дуже цінив істинне знання, поєднане зі смиренням і покаянням. « Велика буває користь від науки книжної, - говорив він, - книги вказують і навчають нас шляху до покаяння, бо від книжних слів знаходимо мудрість і стримання.

10 цікавих фактів про українську мову [Інфографіка]

Це ріки, що наповнюють вселенну, від котрих виходить мудрість. В книгах незліченна глибина, ними утішаємось в печалі, вони вузда стримання. Якщо старанно пошукаєш в книгах мудрості, то придбаєш велику користь для своєї душі. Тому що той хто читає книги розмовляє з Самим Богом або святими мужами». В монастирі преподобний Нестор ніс послух літописця. У 80-их роках преподобний Нестор склав житіє страстотерпців Бориса і Гліба, житіє преподобного Феодосія Печерського, а в 1091 році, напередодні престольного празника Печерського монастиря, ігумен Іоанн доручив йому викопати із землі для перенесення в храм мощі преподобного Феодосія.

Наймилозвучніші слова української мови в картинках

Головним подвигом житія преподобного Нестора було написання « Повісті временних літ». Преподобного Нестора можна назвати першим руським церковним істориком, бо саме від нього ми дізнаємось про перших митрополитів на Русі, про перші храми , про Хрещення Русі, та багато іншої корисної інформації. З літописів преподобного Нестора Літописця ми , також, багато дізнаємось про історію Волинської землі. Преподобний був не лише письменником, а найперше аскетом-подвижником. Закінчивши свій многотрудний земний шлях він відійшов до Господа біля 1114 року, заповівши печерським інокам-літописцям продовжити його великий труд. Похований преподобний Нестор в Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври, де і нині спочивають його мощі.

Статті до теми:

Священик з Рівненщини написав молитву за Україну

Боротьба між УПЦ КП та УПЦ МП на Рівненщині: референдум, протест та російські телеканали

Рівненщина: ще одна громада віруючих перейшла з Московського патріархату до Київського

Джерело: веб-сайт Рівненської єпархії УПЦ КП





На правах реклами