Ми у Facebook
14.11.2014, 13:10

Як зберегти нормальний зір у дітей? [+ПОРАДИ]

На що треба постійно звертати увагу і що необхідно зробити для того, щоб зберегти зір дитини? Які ознаки того, що у школяра падає зір? Що таке короткозорість? Як робити гімнастику для очей? На ці та інші питання відповідає фахівець.

Ми не часто замислюємося, яке навантаження падає на очі наших малюків у сучасному житті. Наші діти ще з маленького віку опановують комп’ютер і годинами сидять за екранами монітора або дивляться телевізор.

У шестирічному віці, коли малюк іде до школи, навантаження на його зір різко збільшується: дитині потрібно багато читати, писати. А що вдома? Ті ж самі книги та зошити, комп’ютер, телевізор! Добре, якщо у батьків відмінний зір. А якщо в родині носять окуляри і дитина за спадковістю отримала схильність до проблем з очами? Чи можна якось допомогти школяру зберегти нормальний зір?

Основні функції зору формуються у дитини до кінця 5-го року життя, проте ще довший час дитячі очі є чутливі до надмірного навантаження, яке суттєво посилюється з моменту поступлення дитини до школи. Характеристикою сучасної школи є інтенсифікація навчання дітей, починаючи з першого класу, особливо у спеціалізованих школах з поглибленим вивченням деяких дисциплін.

ДУЖЕ ШКІДЛИВО на гостроту зору впливає тривалий режим зорової праці в умовах незручних парт, поганого освітлення робочого місця дитини, пози дитини за столом (коли дитина близько нахиляє голову до книжки або зошита).

Тому проблема збереження зору школярів є дійсно актуальною і вимагає співпраці школярів, батьків, вчителів та медичних працівників.




- Які ознаки можуть свідчити про втому очей школяра? Чи можна їх зауважити до того моменту, коли дитина сама поскаржиться, що вона погано бачить?

Слід звертати увагу на такі ФАКТОРИ РИЗИКУ:

- дитина сидить за столом, низько схиливши голову (відстань до книжки/зошита менше 40 см);

- робоче місце дитини має погане освітлення;

- дитина читає, пише, працює за комп’ютером або проглядає телевізійні програми безперервно більше 1 години;

- ви відмічаєте короткочасне почервоніння очей дитини після навчання в школі або виконання домашнього завдання;

- дитина скаржиться на «сухість в очах», відчуття «піску», сльозоточивість;

- дитина швидко втомлюється в школі або при виконанні домашніх завдань;

- дитина скаржиться на головний біль, який виникає під час навчання в школі або вдома;

- дитина починає примружувати очі, коли дивиться телевізор або дивиться вдалину;

- дитина стала гірше бачити у вечірні часи; дитина стала гірше вчитися.


- Що таке короткозорість?

Спеціалісти визначають короткозорість як варіант сильної оптичної системи ока. При цьому промені світла, які потрапляють в око після заломлення через живі лінзи ока (рогівку та кришталик), збираються перед сітківкою. Для того, щоб сфокусуватись на об’єкт, який необхідно роздивитися та чітко його побачити, - необхідно послабити оптичну силу ока, що можна зробити за допомогою додатково розміщених перед оком розсіюючих лінз або змінити (послабити) заломлюючу силу самої рогівки. Зорові навантаження відіграють важливу роль у розвитку короткозорості.


- Що треба зробити для того, щоб зберегти зір дитини?

У першу чергу треба забезпечити нормальні умови навчання школяра та його фізичної активності.

- Періодично запитуйте дитину, чи не стала вона гірше бачити.

- Всі діти кожні 30-45 хвилин повинні робити 10-15 хвилинні перерви, під час яких дитині бажано побігати, подивитися у вікно на предмети, які розміщені вдалині.

- Діти мають бути забезпечені якісними підручниками з чітким і дещо збільшеним шрифтом.

- Відстань між очима і підручником або зошитом має бути не менше 40 см.

- Тривалість безперервного читання залежить від віку: у перших-третіх класах 10-15 хв, четвертих-сьомих 25-30 хв і 45 хв – для учнів восьмих-десятих класів.

- Обмежується також безперервна тривалість письма: не більше 5 хв для 6-7-річних, до 10 хв для 8-10-річних. Тривалість перерв – не менше як 10 хв.

- Шкідливо читати лежачи та у транспорті.

- Не проводити за монітором комп’ютера більше 30 хвилин на добу у початкових класах і більше 1 години у старших класах.

- Обмежити перегляд телевізійних програм у будні дні. Дітям 3–4 років можна дивитися передачу, що триває тільки 15 хв. Дошкільнята можуть проводити біля екрана не більш ніж 30 хв. у день, молодші школярі – не більше години в день і 2–3 рази на тиждень.

- Телевізор бажано дивитися у помірно освітленій кімнаті, на відстані 2 -3 метрів від екрана, телевізор має бути розміщений на рівні очей.

- Після перегляду телепередач, як і після будь-якої зорової роботи, очам потрібний відпочинок. Забезпечити достатню фізичну активність дитини: прогулянки, заняття спортом, плаванням. Забезпечити дитині достатню тривалість сну.

- Регулярно робити "гімнастику для очей".

- Якісне харчування дитини збагачене продуктами, які є корисні для очей: молочні продукти, м’ясні страви, риба, достатня кількість фруктів і овочем, в тому числі чорниця, морква, журавлина, гарбузи, абрикоси, персики та різноманітна зеленина: кропива, кульбаба, шпинат, капуста, салат.



- Достатня кількість вітамінів та мінеральних солей, особливо вітаміну А та Е, селену, очам потрібно в 5 разів більше вітамінів А, С, Е, ніж будь-якому іншому органу. Давно відомо, що основні компоненти чорниці разом з бета-каротином (провітамін А) є природними антиоксидантами, які сприяють покращенню функцію зору, сприяють зміцненню стінок судин ока, покращенню гостроти зору, зменшують втому очей, сприяють виробленню зорового пігменту сітківки – родопсину.

- Обов’язково проконсультувати дитину в окуліста при мінімальних ознаках погіршення зору.


- Як робити гімнастику для очей?

Всі ці вправи є прості, але вимагають тривалого застосування з профілактичною та лікувальною метою. Можна рекомендувати наступне:

1. Закрити очі долонями на декілька хвилин, порухати очима за годинниковою стрілкою – 5-10 разів.

2. Порухати очима проти годинникової стрілки – 5-10 разів.

3. З силою заплющити і розплющити очі – 5-10 разів.

4. Швидко поморгати (покліпати) очима – 15-20 секунд.

5. Подивитися спочатку на кінчик свого носа, потім вдалину – 10-15 разів.

6. Подивитися праворуч-ліворуч, догори-донизу – по 10 разів.







На правах реклами