Ми у Facebook
14.11.2014, 17:08

10 легендарних радянських телевізорів [+Фото]

Деякі з цих "допотопних" приймачів давно перейшли у розряд музейних експонатів і прикрашають інтер`єри у стилі ретро. А деякі старі телевізори працюють за прямим призначенням і досі!
Телевізійна приставка Б-2


Телевізор Б-2 був випущений ще до того, як у СРСР почалося регулярне телемовлення. Його розробив у 1931 році Антон Брейтбарт, тестова партія була випущена у 1932-му, масове виробництво почалося у 1933-му і тривало до 1936-го.

Б-2 мав екран 16 x 12 мм з розгорткою в 30 рядків і частотою 12,5 кадрів в секунду. Це зараз такі розміри й показники здаються смішними, а тоді пристрій вважався неймовірно сучасним з технологічної точки зору.

А взагалі, Б-2 був не телевізійним приймачем, як звичні телевізори, а лише приставкою, яку необхідно було приєднати до радіо СВ (середньохвильового).


КВН-49


Наприкінці 30-х - початку 40-х років минулого століття у Радянському Союзі випускали відразу кілька моделей електронних телевізорів, частково за американською ліцензією, частково власної розробки, але масовим продуктом вони так і не стали - завадила Велика Вітчизняна війна. А першим по-справжньому "народним" апаратом став КВН-49.

Легендарний телевізор був розроблений у Ленінградському НДІ телебачення інженерами Кенігсоном, Варшавським та Ніколаєвським. Перші літери їхніх прізвищ стали назвою КВН.

КВН-49 випускався у різних модифікаціях до 1967 року, але він досі відомий широкій громадськості завдяки незвичайному вигляду (навісна лінза з водою або гліцерином для збільшення зображення) і популярній гумористичній телевізійній грі "КВН" ("Клуб веселых и находчивых"), що отримала назву і на його честь.


"Рубін-102"


У 1957 р. почалася епоха радянських телевізорів під легендарною маркою "Рубін". Серійне виробництво телевізійного приймача Рубін-102 тривало аж 10 років. За цей час було випущено понад 1 млн 328 тисяч цих телевізорів.

Рубін-102 міг приймати 12 телеканалів (насправді їх було на порядок менше) і перемикатися на радіохвилі. У ньому були навіть гнізда для магнітофона і звукознімача.


"Рубін-714"


Але все-таки назва "Рубін" у нас асоціюється у першу чергу з телевізійним приймачем "Рубін-714". Він ще не був першим радянським кольоровим телевізором, але став одним з наймасовіших - за 9 років у 1976-1985 роках було випущено 1000000 443 тисяч примірників, з яких 172 тисячі пішло на експорт.


"Рассвет-307"


Та навіть ці "стаханівські" показники "Рубіна" бліднуть, якщо порівнювати їх з кількістю вироблених телевізорів Рассвет-307. Адже за всю історію даної моделі і дуже близькою до неї "307-1" було випущено 8 (!) мільйонів штук.

Цей чорно-білий телеприймач почав випускатися в 1975 році, коли вже з'явилися кольорові телевізори, проте все одно завоював величезну всесоюзну популярність. Сталося це в першу чергу через високу надійність апарата, а також його дешеву ціну в порівнянні з кольоровими конкурентами.

БІЛЬШЕ ФОТО - У НАШІЙ ФОТОГАЛЕРЕЇ


"Рекорд В-312"


Цей суперпопулярний чорно-білий телевізор масово випускали і продавали з 1975 аж до середини вісімдесятих, коли давно настала епоха кольорового ТБ.

"Рекорд В-312" можна було купити у двох варіантах оформлення: у корпусі під дерево з глянцевою поверхнею і з покриттям текстурним папером.

Багатьом людям "Рекорд" запам'ятався ще й своїм анекдотичним недоліком. У ньому було дуже складно провертати тумблер для перемикання каналів (особливо якщо загубилася чи зламалася пластмасова ручка), і часто доводилося використовувати для цього плоскогубці або пасатижі )


"Горизонт Ц-355"


Найбільшою мрією радянської людини вважався телевізор "Горизонт Ц-355", що випускався на Мінському радіозаводі з 1986 року.

Цей надійний і якісний телеприймач був неймовірно дефіцитним пристроєм - люди готові були переплачувати значні суми за право купити такий пристрій собі додому! І все тому, що, на відміну від інших попередніх радянських телевізорів, "Горизонт Ц-355" комплектувався японським кінескопом Toshiba з кутом відхилення променів 90 градусів.


"Весна-346"


Одним з найкращих українських заводів, які займалися випуском телевізорів, у часи Брежнєва вважався концерн «Весна» з Дніпропетровська. Найвідомішим і найбільш масовим продуктом цього виробника був телевізор "Весна-346" (він же "Янтар-346"), який випускався до 1983 року.


Електрон Ц-382


Ще одним легендарним українським виробником телевізорів в СРСР був львівський завод "Електрон". У вісімдесятих роках він випустив відразу кілька вдалих моделей кольорових телевізорів, наймасовішою з яких вважається "Електрон Ц-382". Він виділявся з-поміж інших радянських телевізорів тієї епохи гарною якістю зображення (у нього була "японська трубка"), високою надійністю, стильним дизайном і низьким споживанням електрики. До речі, саме завдяки успіху цієї моделі, кожен четвертий телевізор в СРСР у 80-х роках був виробництва ВО "Електрон".

Аж доти, поки з-за кордону не почали завозити "беушні" "кубики" та сучасні телевізори відомих японських брендів.

"Ровесник"


"Ровесник" - найменший телевізор, що випускався в СРСР. Цей портативний переносний телеприймач можна було купити у зібраному вигляді або у вигляді конструктора, щоб скласти пристрій самому відповідно до інструкції. Останній варіант коштував дешевше - не 120 карбованців, а 100.

"Ровесник» мав екран з діагоналлю 8 сантиметрів і важив без акумулятора лише 1,4 кг. До речі, його, як і весь інший радянський дефіцит, можна було купити тільки "по великому блату" і з переплатою.

БІЛЬШЕ ФОТО - У НАШІЙ ФОТОГАЛЕРЕЇ

Джерело: bigpicture.ru





На правах реклами