Ми у Facebook
16.11.2014, 14:24

Голова Рівненської ОДА пропонує всім областям підписати Меморандум про Помісну Православну церкву

Голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок хоче, щоб інціативу, яка зародилася на Рівненщині, підтримали і по всій Україні.
Так, очільник області надіслав відкрите звернення головам усіх обласних державних адміністрацій України з пропозицією підтримати ініціативу підписання на Рівненщині Меморандуму про єдину Українську Помісну Православну Церкву.

Нагадаємо, що 13 листопада в області відбулася історична подія - представники 5 релігійних громад Рівненщини підписали Меморандум про утворення Помісної Православної церкви.

Його підписали: голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок та його заступник Олександр Савчук, керуючий Сарненською єпархією УПЦ митрополит Сарненський та Поліський Анатолій, керуючий Рівненською єпархією УПЦ митрополит Рівненський та Острозький Варфоломій, керуючий Рівненською єпархією УПЦ-КП митрополит Рівненський та Острозький Іларіон, єпископ Луцького екзархату УГКЦ Йосафат, керуючий Рівненсько-Волинською та Таврійською єпархіями УАПЦ митрополит Львівський Макарій.

Після такої події, голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок звернувся до очільників інших областей України підтримати цей процес.

Текст звернення до голів обласних державних адміністрацій

Сьогодні в Україні відбувається пошук шляхів об’єднання українців навколо важливих завдань, що постали тепер перед нашою нацією.
Життя дало нам красномовне підтвердження величезних можливостей церкви як консолідуючого чинника в суспільстві.
Потреба появи в Україні єдиної Помісної Православної Церкви неодноразово обговорювалася упродовж усього часу існування незалежної Української держави.
Ідея створення Помісної Православної Церкви також покликана вирішити проблему, як згуртувати українців, найбільш духовно відданих ідеї соборної України.
З ініціативи Рівненської обласної державної адміністрації 13 листопада 2014 р. керівництвом обласної державної адміністрації та релігійних конфесій Рівненщини, які представляють усі гілки православ’я, підписано Меморандумом про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву. Документом, зокрема, закріплено те, що підписанти визнають і моляться за цілісну і єдину державу – Україну, виступають за створення єдиної Української Помісної Православної Церкви, засуджують дії Росії як агресора та інших держав щодо захоплення території України, засуджують розпалювання міжрелігійної ворожнечі і захоплення православних храмів однієї конфесії іншою, не заперечують релігійне волевиявлення жителів Рівненщини щодо конфесійної належності згідно з Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації».
Висловлюю сподівання, що досвід Рівненщини щодо підписання Меморандуму, покликаного створити підґрунтя для міжконфесійної консолідації, а в майбутньому – і для утворення єдиної Помісної Православної Церкви в Україні, буде взято за приклад іншими областями.
Саме тому звертаюся до Вас, як до керівників обласних державних адміністрацій, з пропозицією підтримати нашу ініціативу та провести круглі столи з представниками релігійних конфесій, щоб в подальшому підписати аналогічні Меморандуми. Переконаний, що це обов’язково стане першим кроком до створення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.


Статті до теми:

В УПЦ МП назвали цинічним утворення Помісної Православної церкви на Рівненщині

Православні конфесії Рівненщини підписали Меморандум про Українську помісну церкву





На правах реклами