Ми у Facebook
19.11.2014, 09:26

Гроші за загиблого сина волиняни ділять у суді

Уже півроку як волинянина Віталія Махновця немає на цьому світі. Та до цих пір триває тяганина з розподілом грошей, які держава виділила родині загиблого бійця. Мати хоче всі гроші віддати на потреби військових, а батько, який 20 літ не брав участі у синовому житті, хоче половину грошей.

Нагадаємо, Луцький міськрайонний суд поділив грошову допомогу, виплачену родині загиблого під Волновахою волинського військовослужбовця Віталія Махновця. Кошти розподілили між матір’ю та батьком, пише сайт Волинські новини

Матір загиблого Марія Махновець каже, що батько не має жодного морального права на ці кошти, адже вона змушена була виховувати дітей самотужки, оскільки їхній батько постійно пиячив. Майже двадцять років, каже жінка, чоловік до них не навідувався. А тієї ночі, коли сина відспівували в храмі, батько безпробудно пив, і на похорон з’явився напідпитку. Батька-тирана пам’ятають і сусіди Махновців. Стверджують: і дружина, і діти не раз ховалися від нетверезого чоловіка. Сам же Віталій у своїх рапортах військовому керівництву вказував, що «батька в нього немає».

Суд першої інстанції цього до уваги не взяв, і розподілив грошову допомогу порівну між батьком та матір’ю, оскільки батько на момент смерті Віталія не був позбавлений батьківських прав. Жінка, зі сльозами на очах каже, що на ці кошти не хоче «розжитися», вона просить справедливості, бо колишнього чоловіка не може назвати батьком.

«Мені тих грошей не треба – в мене сина немає. Я й копійки звідти не візьму. Я хочу ці гроші віддати бійцям в зону АТО на засоби захисту, на лікування поранених», - каже Марія Махновець.

Вона просила в апеляційному суді визнати Івана Махновця, як такого, який ухилявся від батьківського обов’язку, а також скасувати рішення Луцького міськрайонного суду.

Батько - Іван Махновець нині ніде не працює. Його особу встановлювали завдяки військовому квитку, оскільки паспорт у нього забрала донька і не віддає, нині цим займається прокуратура.

До слова, вести фото- і відеозйомку судового засідання заборонили, оскільки проти цього заперечував Іван Махновець та його представник. А сам Іван Махновець напередодні засідання щосили ховався від фото- та телекамер.

Іван Махновець – двічі судимий ще у 1997 році. Перший раз – за несплату аліментів. Згодом, коли він дізнався, що колишня дружина домоглася виплати аліментів через суд, прийшов до неї і зламав їй перенісся, за що був вдруге судимий.

Перший вирок був долучений до справи, а ось другий вирок не долучили ані в Луцькому міськрайонному, ані в апеляційному суді, оскільки «вирок не стосується відносин батька і сина, а стосується відносин колишнього подружжя».

Щоправда, як зауважив представник Марії Махновець Микола Шостак, після того випадку ще неповнолітній Віталій навіть підготувався, аби захистити матір від таких нападів у майбутньому, виготовивши «засіб захисту».

Мирову угоду до судового засідання ніхто не уклав. Хоча, розповідає Микола Шостак, Іван Махновець свого часу пропонував частину грошей віддати доньці, в рахунок аліментів, які він не платив.

Судді закликали сторони все ж вирішити це питання миром.

«Ви - батьки дитини, якої вже немає. Може, в пам’ять про сина ви дійдете мирного вирішення, щоб ваша дитина не переверталася в труні. Може, вам зі своєю колишньою дружиною, матір’ю свого сина, дати можливість обговорити мирову угоду, без представників. Може, краще було б разом прийти і покласти квіти на могилу сина?», - звернулася до Івана Махновця суддя Оксана Завидовська-Марчук.

Врешті, батько загиблого Віталія погодився на перемовини щодо укладення мирової угоди. Та від коментарів для журналістів чоловік відмовився.

Мати загиблого під Волновахою після засідання розповіла, що на зустріч зі своїм колишнім чоловіком одна не піде, бо боїться. А які умови він запропонує – навіть не уявляє, бо не знає, що чоловік надумав.

Аби дати можливість сторонам домовитися, судове засідання перенесли на 16.00 20 листопада.

Статті по теми:

Рівненщина: військовослужбовцям виділили мільйон

ВІДЕО: Рівнянин повернувся з війни без ноги

Героям АТО з Рівного виділять земельні ділянки [КАРТА]





На правах реклами