Ми у Facebook
19.11.2014, 12:22

Рівне: податківці відповідають на питання платників податків

ДПІ у м. Рівному з метою інформування населення щодо питань оподаткування проводить сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія». Цього тижня на питання дозвонювачів відповідав заступник начальника інспекції Дмитринський Анатолій Іванович.
Погашення податкових зобов’язань, стягнення податкового боргу, подання податкової звітності в електронному вигляді через мережу Internet та податкові сервіси ДФС - саме ці питання були темою «гарячої лінії», відповіді на які ми пропонуємо вашій увазі.

Де розміщується інформація про склад майна, яке знаходиться в податковій заставі, та підлягає продажу на аукціонах, а також про місце та час проведення таких аукціонів?

Під час продажу майна на товарних біржах контролюючий орган укладає відповідний договір з брокером (брокерською конторою), який вчиняє дії з продажу такого майна за дорученням контролюючого органу на умовах найкращої цінової пропозиції.

Інформація про склад майна платників податків, призначеного для продажу, та про час та умови проведення торгів оприлюднюється відповідною біржею.

Організатор аукціону оприлюднює оголошення в засобах масової інформації та на власній веб-сторінці.

Також, інформація щодо укладених договорів-доручень на реалізацію майна підприємств-боржників з уповноваженими організаціями та склад такого майна розміщується у рубриці «Переліки» на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України (www.sfs.gov.ua).

Яка передбачена відповідальність, якщо суб’єкт господарювання своєчасно не сплачує розстрочені суми податкового боргу (грошових зобов’язань)?

У разі, якщо платник податків порушує умови погашення розстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу, то договори про розстрочення можуть бути достроково розірвані з ініціативи контролюючого органу.

З дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені суми, що залишились не сплаченими, нараховуються пеня та штраф у розмірах, передбачених Податковим кодексом України.

У які терміни після виникнення податкового боргу проводиться опис майна, на яке поширюється право податкової застави і який порядок такого опису, які при цьому документи повинні бути надані підприємству?

Згідно з п.89.1 ст.89 Податкового кодексу України (ПКУ) право податкової застави виникає у разі:

- несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку;

- несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу.

Відповідно до п.89.3 ст.89 ПКУ майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.
До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.
Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника контролюючого органу, яке пред’являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Відмова платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно. У такому випадку опис здійснюється у присутності не менш як двох понятих.

У який термін контролюючий орган повинен надати на письмову вимогу суб’єкта господарювання акт про звірення стану розрахунків платника за податками, зборами, митними платежами та єдиним внеском?

Акт звірення стану розрахунків платника за податками, зборами, митними платежами та єдиним внеском за звітний період оформляється контролюючим органом в термін не більше одного місяця від дня отримання письмової вимоги платника про таке звірення.

Водночас, якщо стан розрахунків платника за податками, зборами, митними платежами та єдиним внеском за звітний період не потребує додаткового вивчення, то такий акт оформляється невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня отримання письмової вимоги платника.

Чи може підприємець, який отримав посилені сертифікати відкритих ключів для подання звітності в електронному вигляді, скористатись цими ключами для подання звітності як звичайна фізична особа?

Ідентифікація фізичної особи стосується конкретно визначеної особи (прізвище, ім’я та по батькові; дата народження; серія і номер паспорта). Тому фізична особа-підприємець, яка отримала посилені сертифікати відкритих ключів, може скористатись цими ключами для подання звітності в електронному вигляді, зокрема податкової декларації про майновий стан і доходи, як фізична особа.

Чи потрібно платнику податків заключати з контролюючим органом договір про визнання електронних документів при поданні звітності через сервіс «Електронний кабінет платника податків»?


Електронний кабінет платника податків є онлайн-сервісом, який надає можливість платникам податків безкоштовно підготувати і подати у режимі реального часу до контролюючих органів електронну звітність (за винятком звітів з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних), а також переглянути інформацію щодо стану їх розрахунків з бюджетом, зокрема інформацію про заборгованість зі сплати податків і зборів.

Для забезпечення однакового підходу до приймання звітності засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб, для визначеного пп. в) п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу способу подання необхідно укласти договір про визнання електронних документів між контролюючим органом та платником податків.

Див. також:

Нові норми споживання холодної і гарячої води, опалення, газу, електроенергії : ПОСТАНОВА

З початку року на Рівненщині газу стали споживати на 15% менше





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ