Ми у Facebook
21.11.2014, 10:45

Рівне: греко-католики теж відкликали підпис під Меморандумом про створення Помісної церкви

Слідом за представниками Православної церкви Московського патріархату, представники Греко-католицької церкви, відкликали свої підписи під Меморандумом про створення Помісної православної церкви.
Подаємо заяву Луцького екзархату УГКЦ з приводу підписання Меморандуму у м. Рівному

Нещодавно в м. Рівному був підписаний Меморандум про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву, який заторкнув цілий ряд важливих суспільно-церковних питань.
Було також запропоновано і Луцькому екзархату УГКЦ висловити свою позицію відносно тем, які піднімалися в Меморандумі.

УГКЦ разом з іншими Українськими Церквами і релігійними організаціями з тривогою спостерігає за суспільними і церковними викликами сьогодення, сприяє міжрелігійному діалогу та співпраці.
Ми вболіваємо над проблемою поділу, який існує між Православними Церквами в Україні. Наша Церква всіляко заохочує розвиток діалогу для досягнення єдності Православних Церков, але при цьому переконана, що такий діалог є внутрішньою справою самих православних вірних України.

Меморандум є пригадкою, пам’яткою. Що стосується церковної єдності, то найкращою пригадкою для кожного християнина є слова Господа нашого Ісуса Христа: «щоб усі були одно» (Ів.17,21). Однак, питання пошуку шляхів, які ведуть до подолання розділень між християнами не може відбуватися без компетентної церковної влади.

Слід звернути увагу, що текст Меморандуму неодноразово змінювався, а сам Меморандум був ініціативою представників обласної державної адміністрації. Натомість, питання церковної єдності мають вирішуватися в форматі взаємної поваги, діалогу та узгодження самими Церквами.

Під час підписання згаданого Меморандуму був присутній місцевий священик, настоятель громади УГКЦ в м. Рівному. Він не мав повноважень підписувати неузгоджений з вищою церковною владою текст, за що йому винесено канонічне попередження.
Тому будь-які підписи представників УГКЦ в даному Меморандумі є не дійсними.

Нехай Всемилостивий Господь направить наші добрі змагання на шлях пошуку миру та злагоди з Богом та всім суспільством.

+ Йосафат
Екзарх Луцький УГКЦ
20 листопада 2014 року Божого


Заява з сайту lutsk-ugcc.org.ua

Статті до теми:

Владика Варфоломій та Митрополит Анатолій відкликали свої підписи під Меморандумом Єдності

Православні конфесії Рівненщини підписали Меморандум про Українську помісну церкву

ВІДЕО: Очільники православних церков Рівненщини про об`єднання у Єдину Помісну Православну Церквов

Рівненщина: підписантів Меморандуму про Помісну Православну церкву від Московського патріархату покарали суворими доганами





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ