Ми у Facebook
25.11.2014, 10:07

Святі, яких вшановує церква 24-30 листопада

Як оспівує церква святих, яких вшановують з 24 по 30 листопада.
Клірик Свято-Покровського кафедрального собору міста Рівне, викладач Рівненської духовної семінарії протоієрей Миколай Капітула зібрав тропарі та кондаки святим на тиждень з 24 по 30 листопада.

Тропар (з грец. тропос — наспів)- богослужбова пісня, що оспівує зміст свята, чи складова частина канону, що наслідує укладом та мелодією перший вірш (ірмос). Тропарі містяться у богослужбових книгах і лише винятково друкуються окремо. Багато тропарів скомпоновано в Україні для прославлення місцевих святих, наприклад, Тропар княгині Ользі («Крилома богоразумія вперивши ум…») чи князю Володимирові («Уподобившися купцу ищущу доброго бисера…»).

Кондак - це піснеспіви, в яких стисло викладали опис церковного свята або найважливіші моменти діянь прославлюваного святого.

24 листопада Тропар великомученика Мини глас 4:

Як безплотних співрозмовника/ і страстотерпців співжителя,/ зійшовшись з вірою, Мино, вихваляємо тебе,/ миру для світу випроси// і душам нашим великої милості.

Кондак великомученика Мини глас 4:

Христос, Бог наш підніс тебе від воїнства тимчасового/ і нетлінного Небесного зробив спільником,/ страстотерпче Мино,// подавши тобі мучеників нетлінний вінець.

Кондак мучеників Віктора, Стефаниди і Вікентія глас 4:

Господи слави, і всіх Творче,/ Ти в світі явив прикрашених чеснотами страстотерпців і мучеників,// щоб отримали непереможну перемогу.

Тропар блаженного Максима, Христа ради юродивого глас 5:

Наготою тілесною і терпінням/ оголив ти підступи ворожі,/ викриваючи непотрібне його діяння,/ великих страждань сонячної спеки/ і нужди великого сорому,/ морозу і вогню не відчував ти,/ покритий Божою поміччю,/ Максиме премудрий,/ молися за тих, що з вірою творять чесну пам'ять твою/ і старанно припадають до мощей твоїх/ щоб визволилися від бід// й уникнули падіння.

Кондак блаженного Максима, Христа ради юродивого глас 2:

Бажаючи небесної краси,/ земні насолоди й тілесний одяг за ніщо вважав ти/ і безкорисливість більше суєтного світу полюбив ти./ Ангельське житіє пройшовши,/ помер ти, блаженний Максиме:// з ними ж моли Христа безперестанно за всіх нас.

25 листопада Тропар святителя Іоана Милостивого глас 8:

У терпінні твоєму отримав ти нагороду твою, отче преподобний,/ терпеливо перебуваючи в постійних молитвах,/ убогих любив ти і утішав,/ тому молися Христу Богу, Іоане Милостивий, блаженний,// щоб спаслися душі наші.

Кондак святителя Іоана Милостивого глас 2:

Багатство твоє роздав ти убогим/ і Небесне багатство нині прийняв ти,/ Іоане Всемудрий,/ через це всі тебе шануємо,/ звершуючи пам'ять твою,// о тезоіменитий милостині!

Тропар преподобного Нила глас 8:

Потоками сліз твоїх пустелю безплідну оросив ти/ і, завдяки внутрішній боротьбі плоди стократно примножив ти,/ і був ти світильником для вселенної,/ сяючи чудесами, Ниле, отче наш:/ моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші.

Тропар блаженного Іоана Власатого глас 8:

Явився ти у граді як в пустелі/ в послуху, чистоті і в трудах, і подвигах, і у великому терпінні, преблаженний отче Іоане./ Бо зявши Хрест Христів пішов ти за Ним/ і перебував у молитвах і співанні псалмів день і ніч,/ іносказаннями говорячи про спасіння всього світу християнського роду/ і переселився ти до невечірнього світла./ Нині ж до гробу твого вірні приходять,/ молячись до Господа, Богородиці і Предтечі, щоб отримати зцілення за молитвами твоїми./ Тому молися повсякчасно за нас, блаженний отче Іоане, щоб спаслися душі наші.

Інший тропар блаженного Іоана Власатогоглас 4:

Явився ти у граді, як в пустелі,/ з смиренномудрістю і чистотою,/ і взявши хрест Христів ти пішов за Ним/ в трудах і подвигах, і у терпінні великому, преблаженний отче Іоане./ І нині молися за нас, що звершуємо пам'ять твою,/ і старанно прибігаємо до раки мощей твоїх,/ щоб визволилися від бід, і отримали для душ наших велику милість.

Кондак блаженного Іоана Власатого глас 8:

Христовою любов'ю вражений, отче Іоане блаженний,/ Небесної краси бажаючи,/ а земне все зневаживши і за ніщо вважаючи./ І на землі ангельським житієм проживши,/ до вічного спокою досягнув ти,/ де ж голос тих, що святкують,/ с ними ж молися за нас/ і душам нашим прощення,/ і тілам зцілення даруй.

Інший кондак блаженного Іоана Власатого глас 2:

Христовою любов'ю вражений отче Іоане блаженний,/ Небесної краси бажаючи,/ а земне все знехтувавши і за ніщо вважаючи,/ і на землі ангельським житієм проживши,/ переселився ти до вічного спокою,/ де ж стоячи перед Христом Богом/ молися щоб спастися нам і всьому християнському роду що взиваємо до тебе:// радуйся преблаженний отче Іоане.

26 листопада Тропар святителя Іоана Золотоустого, гл. 8:

Уст твоїх благодать, засяявши, як світло вогню,/ освітила увесь світ, не скарби сріблолюбства світові здобула,/ а показала нам висоту смиренномудрости,/ своїми ж словами навчаючи,отче Іоане Золотоустий,// моли Слово, Христа Бога, спасти душі наші.

Кондак, гл. 6:

Іоане Золотоустий, всеблаженний, преподобний!/ Ти Божу благодать з небес прийняв єси/ і своїми устами навчаєш усіх поклонятися/ Єдиному в Тройці Богові./ Достойно величаємо тебе,// ти-бо єси наставник, що Божественне являє.

27 листопада Тропар апостола Филипа, гл. 3:

Вселенна прикрашається, Ефіопія радіє,/ наче вінцем красується, тобою просвітившись,/ та урочисто святкує твою пам’ять,/ Филипе богопроповіднику;/ бо ти всіх навчив у Христа вірувати/ і життя завершив достойне Євангелія;/ тому сміливо підносить Ефіопія руки до Бога.// Моли Його, щоб подав нам велику милість.

Кондак апостола, гл. 8:

Ученик і друг Твій і наслідувач страждань Твоїх,/ богопроповідник Филип, усій вселенній Тебе, Бога, проповідував./ Його молитвами і Богородиці ради/ збережи, Многомилостивий,// від беззаконних ворогів Церкву Твою і всяке місто.

Тропар Григорія Палами, архієпископа Фессалонітського глас 8:

Православ'я наставнику, святителів окрасо,/ Богословів поборнику непереможний, Григорію чудотворче,/ Солуні велика похвало, проповіднику благодаті,// моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші.

Тропар святителя Григорія глас 8:

Православ'я світильнику,/ Церкви утвердження і вчителю, ченців окрасо,/ богословів поборнику непоборний, Григорію чудотворче,/ Фессалонітська похвало, проповіднику благодаті,// молися завжди щоб спаслися душі наші.

Кондак святителя Григорія глас 8:

Тебе, священний і Божественний органе премудрости/ і ясну трубу богослів’я,/ одностайно прославляємо, Григорію Богопроповідниче./ Ти ж, отче, як розум, що стоїть перед Найвищим Розумом,/ до Нього розум наш направ,/ щоб ми взивали:// радуйся, проповіднику благодаті.

28 листопада Тропар преподобного Паїсія Величковського глас 2:

Дивним будучи на землі,/ Небесної Вітчизни досягнув ти/ преподобний отче Паїсію,/ добротолюбія подвижнику,/ вірних навчив розум до Бога підносити/ і серцем до Нього взивати:/ Господи Ісусе Христе, Сину Божий,// помилуй мене грішного.

Кондак преподобного Паїсія Величковського глас 8:

Обраний чернечого життя ревнителю,/ як бджола працьовита писаннями отцівськими душі наші забезпечив ти,/ кожного наставляючи на шлях спасіння,/ тому взиваємо до тебе:/ Радуйся, Паїсію премудрий,// старчества духовного в країні нашій відроджувачу.

Тропар святих мучеників і сповідників Гурія Самона і Авива, глас 5:

Чудеса святих Твоїх мучеників — стіну незбориму — дарував Ти нам, Христе Боже; їхніми молитвами наміри ворогів зруйнуй, Церкву святу укріпи як благий і Чоловіколюбець.

Кондак, глас 2:

Ви, премудрі,/ з небес прийнявши благодать,/ тим, хто терпить спокуси, являєтеся;/ тому ви, святі і всехвальні,/ визволили діву від гіркої смерті// і стали воістину славою Єдесу і радістю світу.

29 листопада Тропар апостола і євангелиста Матфея, глас 3:

Від митниці ти пішов усердно / слідом за Владикою Христом, що покликав тебе,/ коли явився людям на землі з Своєї благості./ Вселенній ти явився вибраним апостолом/ і великим проповідником Євангелія./ Тому вшановуємо святу твою пам’ять, Матфею богопроповіднику./ Моли Милостивого Бога,// щоб відпущення гріхів подав душам нашим.

Кондак, гл. 4:

Митарства ярмо відкинувши,/ запряг ти себе в ярмо правди/ і показався купцем найкращим,/ прийнявши багатство — небесну премудрість./ Відтоді ти проповідував слово істини/ і збудив оспалі душі,// описавши час суду.

30 листопада Тропар святителя Григорія Чудотворця Неокесарійського глас 8:

В молитвах підбадьорюючись/ терпінням прийняв ти тезоіменну силу творити чудеса,/ тому й молися Христу Богу, отче Григорію,// щоб він просвітив душі наші, щоб ніколи не заснули сном смертним.

Кондак святителя Григорія глас 2:

Творячи багато чудес,/ чудесами жахливими демонів настрашив ти/ і недуги відігнав ти людські, Всемудрий Григорію,/ тому чудотворцем називаєшся,// звання за ділами прийнявши.

Тропар преподобного Никона Радонезького глас 1:

Послухів добрим виконавцем був ти,/ преподобний Никоне приснопам'ятний,/ бо церкву прекрасну Святої Тройці на похвалу отцеві твоєму збудував ти./ Тому і ми, чада твої, з любов'ю співаємо тобі:/ слава Тому, Хто дав тобі силу,/ слава Тому, Хто увінчав тебе,// слава Тому, Хто подає тобою всім зцілення.

Кондак преподобного Никона глас 4:

До духовного твого настоятеля, отче Никоне, всіляко приєднуючись/ і ним наставлений,/ у всьому підкорився ти Христу/ будучи чиноначальником ченців і преподобних співмешканцем,// з ними ж Христа Бога моли безперестанно за всіх нас.

До теми:

До теми:

У Рівне привезуть мощі, які воскрешають мертвих

Які чудеса творив святий, мощі якого привезуть до Рівного

Мощі святого Меркурія у Рівному: 14 випадків зцілення за тиждень

Як зцілював людей святий Меркурій, мощі якого перебували у Рівному

Навіщо люди вклоняються мощам?

Джерело: прес-служба Рівненської єпархії УПЦ КП





На правах реклами