Ми у Facebook
25.11.2014, 12:30

У «Рівнеоблводоканалі» розглядали проблемні питання та шляхи їх вирішення [+Фото]

Минулого тижня, 20 листопада, в актовій залі РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» відбулася зустріч між представниками водопровідно-каналізаційного господарства області, Рівненської обласної ради, Департаменту житлово-комунального господарства та науковців НУВГП.
Як зазначив директор «Рівнеоблводоканалу» Карауш Андрій Петрович, основні питання, які були розглянуті на зустрічі, стосувалися проблем та їх можливого вирішення з підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства області, тарифів у сфері водопостачання та водовідведення, розробок науковців НУВГП щодо реконструкції систем водопостачання та водовідведення, їх оптимізації, автоматизації та модернізації.

Експерти відразу розпочали дискутувати стосовно встановлених тарифів на воду та водовідведення.

Зауважимо, що лише у семи містах і селищах області встановлені економічно обґрунтовані тарифи. Впродовж останніх років місцева влада не підвищувала тарифи у більшості районів області. Як передбачено законом, з місцевих бюджетів різниця між економічно обґрунтованими та встановленими тарифами не має права відшкодовуватися. Внаслідок цього, для прикладу, лише за поточний рік збитки підприємств склали приблизно 9 мільйонів гривень.

З іншого боку, занижені тарифи не дають змогу підприємствам розвиватися та оновлювати мережі. Рішення цієї проблеми, на думку учасників круглого столу, є – це підвищити тарифи до економічно обґрунтованих норм. Але робити це потрібно своєчасно та поступово.

Бондар Тетяна Володимирівна
Бондар Тетяна Володимирівна


Як повідомила Головний спеціаліст департаменту ЖКГ Рівненської ОДА Бондар Тетяна Володимирівна, впродовж декількох років місцеві органи самоврядування на місцях нічого не робили. Встановлення тарифів до економічно обґрунтованого розміру завжди стримувалось. Наразі їх піднімають, але, щоб не спровокувати різкий стрибок, вони мають робити це поступово. Прикро, але на окремих підприємствах впровадження нових тарифів не передбачають відшкодування послуг на всі 100%.

Підтримав думку Тетяни Бондар й заступник голови Рівненської ОДА Пустовіт Тарас Олександрович, який наголосив, що тарифи потрібно постійно тримати у межах самоокупності, аби пізніше не виникали зайві проблеми, й підвищувати їх потрібно поступово, не занижуючи, а потім різко піднімаючи.

Інша проблема – «піратські» свердловини, які ніхто не контролює та не протидіє їх появам. Як наслідок – вода починає все більше і більше насичуватися залізом. За «круглим столом» визнали, що потрібно розробити спільні заходи й вирішити всі існуючі проблеми з цього питання, усунувши порушення водного законодавства.

Не залишився осторонь колишній директор «Рівнеоблводоканалу», а нині міський голова Хомко Володимир Євгенович, якому проблеми сьогодення як ніколи знайомі.

- Свого часу, з 2000 по 2004 рік, в Україні була проведена глобальна перевірка водоканалів, яку фінансував датський уряд. Перевіряли всі міста, де населення перевищувало 10 тисяч чоловік. На вищому рівні було вирішено - щоб зменшити витоки та усунути наявні проблеми, або хоча б тримати усе на належному рівні, потрібно щорічно виділяти 4 мільярди євро на всі водоканали України. В Україні витоки становлять сьогодні близько 60%. Це дуже багато. Подібний результат - один із найгірших у світі. Німеччина, наприклад, має лише 8% витоків. Схожа ситуація була колись у Празі після розпаду радянської влади. Тоді одна велика світова фірма взяла в оренду місцевий водоканал, інвестувала кошти та зменшила процент витоків за 10 років з 40% до 29%, - зауважив мер Рівного. – На рахунок ситуації із незаконними свердловинами: проблему вирішити можна. Треба звертатися у відповідні міністерства та Кабінет Міністрів, щоб якимось чином місцева влада на рівні області контролювала ці незаконні буріння свердловин.

За словами Директора «Рівнеоблводоканалу» Карауша А.П., надзвичайно важливо було залучити до розмови професіональних спеціалістів кафедри водопостачання, водовідведення та бурової справи НУВГП, які втілюють у життя свої проекти як в Україні, так і за кордоном. Далі розмову продовжили науковці.



Розповів присутнім про розробки своєї кафедри Орлов Валерій Олегович, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри водопостачання, водовідведення та бурової справи НУВГП. Також професор запропонував допомогу від кафедри університету у таких питаннях:

- Проведення оптимізації розрахунків мереж та насосних станцій з метою удосконалення їх роботи та потреби в зонуванні;
- Встановлення дійсних норм водоспоживання та водовідведення;
- Вдосконалення роботи водозабірних споруд та розрахунок зон санітарної охорони;
- Вдосконалення та налагодження роботи діючих водоочисних споруд;
- Впровадження нових технологічних рішень щодо очищення природних вод;
- Проведення оптимізаційних робочих розрахунків всієї системи та розміру інвестиційних потреб.

Своїми думками та напрацюваннями з присутніми також поділилися Древецький Володимир Володимирович, професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри автоматизації, електротехнічних та комп’ютерно-інтегрованих технологій, Ткачук Олександр Андрійович, професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри міського господарства НУВГП, та Кізєєв Микола Дмитрович, кандидат технічних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри теплогазопостачання, вентиляції та санітарної техніки.

Орлов Валерій Олегович
Орлов Валерій Олегович


Фахівці зауважили, що для вирішення проблем господарства варто ширше використовувати розроблені в університеті новації та проекти, що значно спростить експлуатацію очисних споруд, вплине на ефективніше їх використання, дозволить оптимізувати системи подачі й розподілу води населених пунктів, автоматизувати процеси водопостачання та водовідведення міських водоканалів, перейняти цінний досвід використання коштів міжнародних фінансових установ.

Після презентації можливостей спеціалістів НУВГП, Карауш А.П. поінформував присутніх щодо впровадження ГІС системи на «Рівнеоблводоканалі» та автоматизації процесів управління виробничими процесами диспетчеризації підйомів та подачі води.

- Загалом, геоінформаційна система (ГІС) – це сучасна комп'ютерна технологія, електронна карта усіх існуючих водних мереж Рівного, яка дозволяє поєднати модельне зображення території з інформацією табличного типу. За допомогою цієї системи, ми зможемо використовувати, зберігати, редагувати, аналізувати та відображати все, що відбувається з нашими об’єктами водопостачання та водовідведення, - зазначив директор «Рівнеоблводоканалу». – І у цьому велика перспектива. Поки що є лише проект такої системи автоматизації. За допомогою комп’ютера наші диспетчери управляють конкретною свердловиною з місця, не виїжджаючи на проблемні об’єкти, контролюють усі показники з витрати води, електроенергії, знезалізення води, вони також можуть вмикати та вимикати подачу води на вибраних водоочисних спорудах, - підкреслив Карауш Андрій Петрович.

Після обговорення усіх питань, учасники «круглого столу» дійшли до певних висновків та рішень, які будуть впроваджуватися у життя. Далі був виїзд представників структур на огляд таких об’єктів, як каналізаційна насосна станція №3, що знаходиться на вул. Набережній, та комплекс водоочисних споруд «Горбаківсько-Гориньградського водозабору» у с. Горбаків Гощанського району.





На правах реклами