Ми у Facebook
26.11.2014, 11:00

Рівненщина переймає туристичний досвід країн світу

kladoffka.com.ua

21 листопада 2014 року в рамках проекту «Використання досвіду Сполучених Штатів Америки в питанні комплексного регіонального розвитку та маркетингу туристичної інфраструктури у Рівненській області» відбувся однойменний семінар.
Семінар провели для районних спеціалістів з питань туризму та суб’єктів туристичної діяльності області.

Учасникам заходу були презентовані різні аспекти управління туристичною галуззю з використанням досвіду Сполучених Штатів Америки. Інформація про туристичні особливості та тенденції США сформована та представлена на основі знань отриманих в рамках Спеціальної американської програми ділових стажувань (SABIT).
Так, були висвітлені особливості регіонального розвитку туризму на прикладі м.Берклі Спрінгс (Західна Вірджинія), м.Ашвілль (Північна Кароліна), м.Чарльстон (Південна Кароліна), м.Портленд (Орегона), питання законодавчого забезпечення туристичної галузі, маркетингових стратегій, взаємозв`язку туризму з іншими галузями економіки, методики стратегічного планування розвитку туризму тощо.
Із загальної інформації варто виділити законодавчі механізми у сфері туризму, а саме досвід з організації роботи фахівців туристичного супроводу (гідів), використання сервітутів, які забороняють зносити та реконструювати будинки, що є об’єктами історико-культурної спадщини, діяльність Бюро відвідувачів та CVB-центрів, які займаються просуванням туристичного потенціалу в США. Цікавим може бути досвід використання туристичного податку, яким обкладаються засоби розміщення. Так, 4% від суми податків, сплачених готелями спрямовується на маркетинг в туристичній галузі.
Хотілося б також згадати приклади ефективного маркетингу, зокрема про активні громади жінок, які, пропагуючи відпочинок у місті, вдаються до оригінальних методик, роблять ставку на унікальність туристичних пропозицій.

Так, найяскравіші атракції міста – дегустація мінеральної води та фестиваль яблучного повидла. Ще один натхненний приклад туристичних родзинок та ефективного використання наявного туристичного потенціалу - «Магазин цільного зерна та центр відвідувачів», господар якого, розпочавши бізнес у 65 років, зумів перетворити процес виробництва у потужний туристичний об’єкт.

Корисним для нас є також досвід проведення туристичних обрахунків. В системі аналізу ефекту від туристичної діяльності у США присутні такі показники, які можуть бути цікавими для застосування як на місцевому рівні, так і на державному.

Під час заходу учасники мали змогу поділитися власними досягненнями з розвитку туризму в районах Рівненської області та обговорити можливості застосування презентованих моделей до місцевих реалій сьогодення.

Крім того, значний інтерес учасників викликала інформація про проекти та програми SABIT, USAID, Посольства США в Україні, які дають реальні можливості для реалізації інноваційних ініціатив та навчання на базі закордонних практик.

Тож, можемо радіти поступовому процесу активізації громад в нашій області та сподіватимемося на перспективні ідеї й проекти, що сприятимуть запровадженню кращих зразків та моделей туристичного розвитку на теренах Рівненщини.

Стаття підготовлена за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Точка зору, відображена у ній може не співпадати з офіційною позицією уряду США.

Статті до теми:

Зелене світло змінам у туризмі

Туристичні “перлини” Рівненщини





На правах реклами