Ми у Facebook
04.01.2015, 11:15

Хто батько дитини? [+ПОРАДИ]

Головний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Рівненського міського управління юстиції Наталія ТОКАРЕЦЬ роз'яснює деякі питання щодо визначення походження дитини при державній реєстрації народження та оспорення батьківства.
- Державна реєстрація народження дитини є юридичним фактом, з настанням якого пов'язується виникнення прав та обов'язків батьків та дітей. Важливість визначення походження дитини полягає в тому, що саме це є підставою виникнення таких правовідносин.

За загальним правилом, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Тобто у сімейному законодавсті діє так звана презумпція батьківства, яка означає, що батьком дитини є чоловік, а матір'ю – дружина. У такому разі походження дитини підтверджується свідоцтвом про шлюб та документом медичного закладу про народження жінкою дитини.


Яким чином визначається походження дитини від батька

Однак на сьогоднішній день непоодинокими є випадки, коли у подружжя народжується дитина, а батьком цієї дитини є не чоловік матері дитини, а інша особа, або коли дитина народилась до спливу 10 місяців після припинення шлюбу.


Якщо мати дитини, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі, під час державної реєстрації народження заявляє, що її чоловік не є батьком цієї дитини і у зв'язку з цим просить не вказувати його батьком в актовому записі про народження, її прохання може бути задоволене лише за наявності спільної заяви чоловіка та дружини (колишнього подружжя) про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини, а також заяви матері та батька дитини про визнання батьківства. Звертаємо вашу увагу, що ці дві заяви подаються для державної реєстрації народження одночасно.

Якщо чоловік, який перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, не може особисто з'явитись до органу державної реєстрації актів цивільного стану для подання такої заяви, то його заява, яка підтверджує, що він не є батьком дитини, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, може бути подана через представника або надіслана поштою. Повноваження представника мають ґрунтуватись на нотаріально посвідченій довіреності.

Звертаємо вашу увагу, що при визначенні походження дитини важливим є час народження дитини. Так відповідно до п.2 ст. 122 Сімейного кодексу України дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя. І згідно із нормою ст. 133 цього ж Кодексу батьками дитини записується подружжя (дружина записується матрі'ю, а чоловік - батьком дитини).

Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу (смерті, розірвання шлюбу) або визнання його недійсним, державна реєстрація народження дитини проводиться у такому самому порядку, як і державна реєстрація народження дитини, батьки якої перебувають між собою у шлюбі.

Якщо дитина народилась до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після державної реєстрації повторного шлюбу її матері з іншиою особою, батьком дитини в актовому записі про народження зазначається чоловік матері в повторному шлюбі. У цих випадках батьківство попереднього чоловіка може бути визначене на підставі його спільної заяви з чоловіком у повторному шлюбі або за рішенням суду.


Як оспорити батьківство дитини

Одночасно роз'яснюємо, що відповідно до ст. 136. Сімейного кодексу України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.

Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

Оспорювання батьківства неможливе у разі смерті дитини.

Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є батьком, а також особа, яка дала згоду на штучне запліднення своєї дружини.

До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Сімейний кодекс також надає можливість матері, яка народила дитину у шлюбі, оспорити батьківство свого чоловіка (колишнього чоловіка). Але надавши матері таке право, у Сімейному кодексі поставлена умова її звернення до суду, якою є подання іншою особою заяви про своє батьківство. Якщо такої письмової заяви немає, позовна вимога матері дитини про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини не може бути задоволена.

До того ж до вимоги матері про внесення змін до актового запису про народження дитини встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня реєстрації народження дитини.

За більш детальною інформацією щодо державної реєстрації народження дитини фахівці просять батьків звертатись до відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Рівненського міського управління юстиції за адресою:

м. Рівне, проспект Миру, буд. 14, каб №1, тел. 63-38-78.

Дні прийому:
вівторок з 9.00 до 20.00
середа з 8.00 до 15.15
четвер з 9.00 до 18.00
п'ятниця з 8.00.до 17.00
субота з з 8.15 до 16.00
Обідня перерва з 13.15 до 14.00

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Як зареєструвати народження дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі





На правах реклами