Ми у Facebook
01.12.2014, 08:08

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Цей день з'явився в календарі трохи більше, ніж чверть століття тому - в 1988 році. Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це ще одна нагода привернути увагу суспільства до проблем ВІЛ-інфікованих, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ-СНІД.
Уперше захворювання на СНІД (синдром набутого імунного дефіциту) було виявлено в 1980 році в Нью-Йорку і Каліфорнії серед гомосексуалістів і наркоманів, що використовують внутрішньовенне введення наркотиків. За декілька років поширення СНІДу набуло характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично усіх країн. До 1996 року у світі налічувалися вже більш як 21 млн інфікованих. Нині ця цифра зростає, зазначає "Укрінформ". У 1988 році серйозно стурбованими урядами була організована зустріч міністрів охорони здоров'я найбільших країн світу. На ній уперше привселюдно пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ-інфікованих. Тоді також було вирішено оголосити 1 грудня Міжнародним днем боротьби зі СНІДом (фото з сайту tsn.ua).

За оцінками ЮНЕЙДС, 35,7 мільйона осіб у віці від 15 до 49 років інфіковані ВІЛ, з них 26 мільйонів - працюючі люди. Якщо в розрахунки включити дані за усіма категоріями осіб працездатного віку, у тому числі у віці до 64 років, а також за усіма, хто працює в неформальній економіці вдома і не вдома, то чисельність інфікованих ВІЛ людей досягне 36,5 мільйона.

В Україні з метою профілактики і надання допомоги людям, що живуть з ВІЛ/СНІДом, у вересні 2003 був заснований Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД». Це перша і єдина в Україні благодійна організація, яка працює за рахунок приватних коштів. Фонд прагне працювати на усіх рівнях, від загальнонаціональних проектів до адресної допомоги людям, постраждалим від епідемії СНІДу. Фонд також регулярно надає допомогу дитячим будинкам, в яких перебувають ВІЛ-позитивні діти, і медичним установам. Крім того, з 2004 року в результаті реалізації програми Глобального фонду "Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні" втричі вдалося скоротити темпи росту цього захворювання.

Рівненська область: де найбільше хворих на СНІД?

У листопаді 2013 року Кабінет міністрів України затвердив Національну програму протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2014-2018 роки. Завдання нової Загальнодержавної програми полягає в посиленні найбільш ефективних заходів і напрацювань попередньої п'ятирічної програми з урахуванням провідного міжнародного досвіду та експертних рекомендацій Організації об'єднаних націй. Документ передбачає фінансування Програми у розмірі 7,56 млрд. грн. Зокрема, до кінця 2018 року планується витратити на боротьбу з ВІЛ 5,6 млрд. грн. із держбюджету, 460 млн. грн. із місцевих бюджетів і 1,5 млрд. грн. донорських коштів Глобального фонду боротьби зі СНІДом.

У нас на Рівненщині від часу першого випадку виявлення ВІЛ-інфекції й досьогодні зареєстровано вже понад 2000 таких випадків. Загалом же ситуація із захворюванням на СНІД на Рівненщині останнім часом стабілізувалася. Зменшується кількість нових випадків та не зростають темпи приросту. В середньому в Україні показник захворюваності становить 100-150 випадків на 100 000 населення, на Рівненщині ж - близько 20. Найбільшою проблемою залишається те, що людей, які хочуть добровільно пройти обстеження на ВІЛ/СНІД, - небагато. Натомість позитивним є той факт, що 85% ВІЛ-інфікованих стають на облік.

Рівнян закликали “не відфутболювати” ВІЛ-позитивних людей

У Рівному анонімні обстеження на ВІЛ/СНІД можна пройти за такою адресою:

Рівненський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом - вул. вул. Соборна, 189. Тедефони: (0362) 22-69-42, 22-15-01.

Крім того, анонімне обстеження можна пройти, звернувшись до своїх територіальних поліклінік.


Довідка

Коли людина заражається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), вірус починає руйнувати імунну систему, яка відповідає за захист організму перед хворобами. Людина, що живе з ВІЛ, може виглядати і відчувати себе добре впродовж багатьох років і навіть не знати, що вона інфікована. Потім імунна система уражається настільки, що людина стає вразливим для багатьох інфекційних хвороб. Виявити ВІЛ в організмі можна приблизно через 25 днів – три місяці після зараження за допомогою спеціального аналізу крові, що виявляє антитіла до вірусу. Цей період після зараження і до появи антитіл до ВІЛ у крові називається “періодом вікна”.

ВІЛ та СНІД – не одне й те саме. ВІЛ – це вірус, що вражає імунну систему, а СНІД – це комплекс захворювань, які виникають у людини з ВІЛ на фоні низького імунітету. Людина, що живе з ВІЛ, з часом може почати хворіти частіше, ніж звичайно. Власне, хвороба СНІД (Синдром набутого імунодефіциту) зазвичай виникає через кілька років після зараження ВІЛ, коли у людини розвиваються одне або декілька дуже серйозних захворювань.

Єдиний спосіб з’ясувати присутність ВІЛ в організмі – провести спеціальний аналіз крові на ВІЛ.





На правах реклами