Ми у Facebook
02.12.2014, 10:30

«Ранкова кава» - про торгівлю людьми й сексуальне рабство

У Міжнародний день боротьби за скасування рабства, 2 грудня, ми поспілкуємося з головою громадської організації «Чайка» Ларисою Петрівною Гунько, яка не перший рік допомагає жертвам торгівлі людьми і поширює знання, котрі допоможуть не стати жертвою сучасних работорговців.
- Пані Ларисо, ми з Вами спілкуємося у день боротьби за скасування рабства. Розкажіть, будь ласка, про його важливість та чому, власне, виник такий день?

- Я не буду заглиблюватися в історію, натомість хотілося б зазначити, що для ХХІ століття феномен рабства здається чимось далеким і нехарактерним. Якщо запитати в людей про рабство нині, то частина з них скаже, що його скасували ще у 1861 році і про нього згадувати не треба. Між тим, практика використання людей як товару нікуди не зникла.

Про це ми особливо активно говоримо нині, коли з 25 листопада по 10 грудня в Україні проходить акція «16 днів проти насильства». Вона не випадково випадає у цей період часу, бо 25 листопада – День боротьби проти насилля щодо жінок і далі іде чимало правових, просвітницьких акцій подібного спрямування: 1 грудня – День боротьби зі СНІДом, а 2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Цього дня люди протестують проти ганебного явища – використання людини як товару. В цей день наша організація і коаліція організацій, які займаються проблемами торгівлі людьми, активізують свою роботу та нагадують людям про випадки торгівлі людьми. Експлуатація такого плану порушує всі права людини, створює загрозу для життя, порушує честь, безпеку та гідність.

Ми особливо багато уваги в цьому плані приділяємо роботі з молоддю, бо саме молоді люди є найбільш амбітними та активними. Вони не виключають можливості навчатися чи працювати за кордоном, і хотілося б їх максимально озброїти від усіх можливих ризиків.

На превеликий жаль, через усі події, що відбуваються в Україні, настрої у людей неспокійні і це впливає на зростання міграційних намірів. Тому людей треба попереджувати і надавати їм інформаційну підтримку та при виникненні подібних ситуацій – необхідну допомогу.



ДИВИТИСЯ ВІДЕО

- А якщо говорити про статистичні дані, то скільки зафіксовано випадків експлуатації людей?

- Ми займаємося цією проблемою з 2001 року. Раніше наша громадська організація частіше працювала з інформаційними кампаніями, а завдяки угоді з Міжнародною організацією з міграції, ми можемо допомагати тим, хто постраждав від торгівлі людьми. Статистика таких випадків дуже різна, адже жертв торгівлі людьми часто називають «невидимими». У сфері цього злочину є чимало латентних (прихованих) складових. Цей злочин важкий для розслідування і за даними Інетрполу, тільки 60% випадків реєструються, а то і менше. Потрапляють в поле зору правоохоронців більше мільйона випадків торгівлі людьми, а також близько мільйона дітей, які теж потрапляють в випадки експлуатації: проституція, жебракування, сексуальне рабство.

Якщо говорити про роботу нашої організації, то ми надали допомогу 230-250 людям. Це і чоловіки, і жінки, які потрапили в трудову, сексуальну залежність чи інший вид експлуатації. Ми зуміли їм допомогти оговтатися від цих подій, відновити своє здоров’я, психологічний стан, відновитися на роботі чи на навчанні, а також надали їм маленьку матеріальну компенсацію.


- Чому люди так рідко звертаються за допомогою. На це впливають психологічні причини та страхи?

- По-перше, люди бояться розголосу, вони не хочуть, щоб про це хтось дізнався. Бували випадки, коли родина докладала зусиль, щоб повернути дівчину з рабства, то після того, як дізнаються усі подробиці, не можуть її прийняти. По-друге, інколи бувають реальні загрози життю, людей часто шантажують, залякують, намагаються маніпулювати ними.

ДИВИТИСЯ ВІДЕО


- Ви говорили, що, враховуючи ситуацію в Україні, збільшилися міграційні рухи, а чи почастішали у зв’язку з цим звернення тих, хто потрапив під експлуатацію?

- Представники громадських організацій помітили, що дуже рідко люди звертаються індивідуально. Бо якщо взяти ті всі судові процеси, які відкриті по статті 149 Кримінального кодексу, навіть останній процес за цією статтею, за якою був вирок у рівненському суді, то постраждалих є 23 особи. Це дівчата, які потрапили в сексуальну експлуатацію, не тільки рівнянки. Такі судові процеси дуже тривалі, й людям важко пригадувати всі ті страшні події, які вони пережили.

Зараз зусилля громадських організацій підкріпилися законодавчою базою. Згідно закону, тепер постраждалим людям будуть допомагати не тільки громадські організації, а і державні установи – департаменти соціального захисту, центри соціальних служб. Людям важко звертатися до цих служб, бо знають, що їм потрібно зібрати чимало різних документів, а також звернутися до багатьох управлінь, щоб отримати матеріальну компенсацію, психологічну підтримку та статус постраждалого. До Міністерства соціальної політики надійшло близько 150 запитів на отримання статусу постраждалого, а отримали його тільки 68 осіб. Я вважаю, що цей механізм повинен удосконалитися і налагодитися. Ми зараз будемо проводити тотальне навчання спеціалістів, які задіяні у цьому процесі, щоб працювати злагоджено. Щоб постраждала людина могла відчувати від працівників відповідних служб підтримку та порозуміння.

Інформація, яку ми нині отримуємо зі Сходу, свідчить про те, що там є багато випадків сексуального рабства, експлуатації і з цим потрібно боротися. Ця ситуація може дуже плачевно потім відобразитися на ситуації в країні в цілому.

ДИВИТИСЯ ВІДЕО

- Ви говорили, що вже завершилося кілька десятків справ за статтею 149 Кримінального кодексу. Яке покарання можуть понести ті, хто займався експлуатацією людей?

- Покарання, згідно Кримінального кодексу – від трьох років, але є ще обтяжуючі обставини, які можуть спричинити і покарання до 15 років з конфіскацією майна. Але реально вироки часто перекваліфіковують і тоді йде 303,304 статті і там значно менша міра покарання. Тільки останній вирок, пригадую, це було 5 років, а решта – максимально 2 роки, було навіть 2 роки умовно.


- Якщо говорити про Рівненщину, то які статистичні дані можна навести у нашій області?

- Останній випадок – це 23 постраждалі особи, а за рік – 120 випадків торгівлі людьми, які є встановлені правоохоронними органами. Потрібно розуміти, що така ситуація може статися з кожним, і варто знати про те, як діяти в тій чи іншій ситуації.


- Якщо вже людина потрапила в таку ситуацію і повернулася на Рівненщину, то що їй робити і куди варто звернутися?

- Людина має право вибору. Вона може звернутися у правоохоронні органи, якщо вона хоче покарати тих осіб. Можна звернутися в департамент соціального захисту, (0362) 22-11-80 – це телефон цієї структури, яка займається документами щодо надання статусу постраждалого. Є також чимало соціальних служб, де можна отримати психологічну допомогу. Національна «гаряча лінія» боротьби з торгівлею людьми – 0 800 505 501 та з мобільних 527 (безкоштовно). Звісно, можна звертатися до нашої громадської організації – «Чайка». Наш телефон - (0362) 23-34-57, ми знаходимося на вулиці Данила Галицького, 16 (5 поверх). У нас працює соціальний працівник, юрист, психолог і ми гарантуємо усім конфіденційність.


- А як відбувається сам механізм допомоги і спілкування з постраждалими?

- Ми впевнені, що такі люди не заслуговують осуду, вони чекають від нас підтримки та порозуміння. Вони мають право отримати всебічну підтримку. Ми інформуємо людину про її права та можливості, проводимо з нею співбесіду, допомагаємо відновити здоров’я, повернутися на робоче місце чи на навчання. До кожного ми знаходимо індивідуальний підхід, щоб максимально повернути людину до нормального життя.


Побажання глядачам програми "Ранкова кава" від Лариси Гунько:

- Щоб нарешті ми дочекалися миру, спокою та благополуччя. Я не хочу сказати, що не варто їхати за кордон для навчання чи роботи, але треба бути обережними і перш ніж наважитися на цей крок, то проконсультуватися з людьми. Я вірю в те, що настане день, коли наша молодь матиме одну мрію – реалізувати себе в Україні і зробити все, щоб життя у нас налагодилося.

ПАРТНЕР ПРОГРАМИ:

ТОВ "Смачна кухня"
м.Рівне, вул. Соборна,11
(0362) 23-52-25
097 248 85 79



До теми:

Бізнес на 32 мільярди доларів: як розпізнати сучасних работорговців і не стати їхньою жертвою

«Ранкова кава»: хіромант і психолог із Рівного Жанна Табачук - про таємниці ліній долі [Фото+Відео]

У програмі «Ранкова кава» про те, яке майбутнє віщують Україні зірки [+Відео]

Ранкова кава": делікатні поради для жіночого здоров'я





На правах реклами