Ми у Facebook
07.12.2014, 09:45

Рівненський священик про війну на сході як випробування

Настоятель парафії святих великомучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Василь (Приходько) розповідає про нинішню складну ситуацію в державі — війну на Сході.

Прислухаймося до мудрих порад священика й візьмемо їх за дороговказ на життєвих стежках.


Ми зараз живемо у важкий час, але людина віруюча навіть ці обставини переживає інакше. Вона сприймає свої випробування без надмірного страху. Православні християни моляться до Бога і розуміють, що випробування – це навчання нас Господом. Він каже, як нам жити.

Ми повинні розуміти, що коли гинуть люди, то це не є закінчення їхнього життя. Звісно, у нас спрацьовує інстинкт, ми боїмося смерті, але люди, які захищають свою країну, мають місця у Царстві небесному. Люди, які вбивають загарбників, не мають гріха, а от ті, які прийшли воювати, - це для них важкий гріх. Адже церква каже, що зло існує для виправлення, і ним теж керує Бог. Тоді виникає питання: чому ж це зло Він скеровує на нас?! Напевно, тут варто замислитися, що це зло через те, що ми чимало поганого робимо у нашому житті і не намагаємося щось виправляти.

Мене шокувало, коли по телебаченню показували бабусь із розбомбленого села на сході. Знаєте, що вони робили? Грали в карти. Я був вражений. Адже їх не зняли в храмі Божому, тобто вони не молилися за своє місто, село, країну. Мені здається, вони не так, як треба, реагують на прихід агресора. Не просять Божої помочі та мудрості. Це дуже прикро. Це ще раз засвідчує глибину тієї прірви бездуховності, в якій опинилось наше суспільство за радянських атеїстичних часів, а на сході України це виявилось особливо відчутно.

Нині нам потрібно осмислити все те, що ми пережили впродовж цього року, щоб далі не повторювати таких помилок. Зараз треба йти до храму, молитися і просити Творця, щоб Він виправив те становище, в яке ми потрапили. Не треба впадати у відчай, треба тверезо мислити і молитися Богу, а Він усе бачить, побачить і наші благання та все виправить. Нам не варто впадати у гріх ненависті й гніву, а потрібно просити Бога, щоб Він наповнив наші серця любов’ю. Бог завжди пам'ятає і любить нас, аби тільки ми не забували про Нього!

Статті до теми:

ФОТО: Як у Рівному молились за Україну

Рівненський священик Василь Приходько: "Головне, що ми можемо робити для Бога – це творити добро"





На правах реклами