Ми у Facebook
13.12.2014, 09:06

Сьогодні - День святого апостола Андрія Первозванного

13 грудня по православним календарем - День святого апостола Андрія Первозванного.
За євангельським переказом, Андрій, родом з Віфсаїди (Галілея), був найближчим учнем пророка Іоанна Предтечі, який хрестив Ісуса Христа. Святий Іоанн сам направив майбутніх апостолів Андрія Первозванного і Іоанна Богослова до Ісуса, вказавши, що Він є Агнець Божий.

Андрій першим з апостолів пішов за Христом, а потім привів до нього свого брата Петра. Тому апостола Андрія і іменують Первозванним.

Після зішестя Святого Духа на апостолів святий Андрій вирушив проповідувати у східні країни. Пройшов Малу Азію, Фракію, Македонію, узбережжя Чорного моря, Крим, Причорномор'я і по Дніпру піднявся до того місця, де тепер розташований Київ.

Привітання Андріям з Днем ангела

Як свідчить давньоруська "Повість временних літ", у Київських гір апостол Андрій сказав: "Чи бачите гори ці? На цих горах засяє благодать Божа, буде велике місто, і Бог спорудить багато церков". Апостол піднявся на гори, благословив їх і поставив на вершині хрест.

Потім святий продовжив свій шлях по Дніпру і дістався до поселень слов'ян, де був побудований Новгород. Звідси він пройшов через землі варягів до Риму і знов повернувся у Фракію, де в невеликому візантійському селищі - майбутньому могутньому Константинополі - заснував християнську Церкву.

Привітання до Святого Миколая

На своєму шляху Первозванний апостол зазнав багато печалей і мук від язичників - його виганяли з міст, били. Але й багато чудес Господь явив через учня Свого.

Апостольський шлях святого Андрія завершився в грецькому місті Патри, де в 62 році він був розп'ятий на хресті, що мав форму букви "Х".

У народі цей день називали днем ​​Андрія Осіннього, Андрія Гадального. За народним календарем на Андріїв день ходили слухати воду під льодом і в колодязях. Якщо не хвилюється - до хорошої зими, якщо вода галаслива - це віщує морози і заметілі.

У давнину спостерігали: «Коли в Андріїв день холодно і ясно - добра прикмета, а коли тепло - погана», «Якщо в Андріїв день сніг піде і уляжеться, то ще 110 днів пролежить».

А дівчата в цей день ворожать на своїх суджених, моляться Андрію Первозванному, щоб він подарував їм гарних наречених. У цей день дівчина могла побачити судженого уві сні.





На правах реклами