Ми у Facebook
14.12.2014, 16:24

Щоб рівнянам на льоду було безпечно: 8 порад від МНС

Настала зима, а отже є привід взяти ковзани, санчата чи лижі й насолодитися нею. Але чи завжди це безпечно? Поради від управління з питань надзвичайних ситуацій Рівненського міськвиконкому допоможуть вам не зіпсувати собі свято.
1. Для початку, перш ніж ступити на лід, треба дізнатися товщину льодового покриву. У різних місцях річок та озер його товщина може бути різною. У гирлах річок та приток лід може бути менш міцним через течію.
Міцність льоду можна частково визначити візуально.

Безпечним вважається лід на водоймах при температурі повітря нижче 0 градусів:
- для однієї людини - лід повинен бути синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною не менше 5-7 см (лід блакитного кольору - найміцніший, білого - міцність у два рази менше, сірий - свідчить про присутність води в товщі льоду);
- для групи людей – товщина покриву має бути не менше 15 см (дистанція в колоні по 4 чоловіки 5 м);
- при масовому катанні на ковзанах – завтовшки 25 см.

2. Переходячи замерзлу водойму користуйтеся обладнаними льодовими переправами або прокладеними стежками. Якщо їх немає, перш ніж рухатись, необхідно прокласти маршрут і переконатися в міцності льду попереду за допомогою пешні (маленького лому для рубання льоду) чи підручними засобами.

3. Якщо лід недостатньо міцний, припиніть рух і повертайтеся назад, роблячи перші кроки, не відриваючи ніг від поверхні. В жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударами ніг!



4. Обходьте небезпечні місця та ділянки, покриті товстим шаром снігу. Будьте особливо обережні в місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, які впадають у водойму, кущами і травою, що виступають на поверхню.

5. Для групи: йдіть один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду. Перевозити малогабаритні, але важкі вантажі потрібно на санях або інших засобах з найбільшою площею опори на поверхню льоду.

6. Кататися на майданчиках, влаштованих на водоймі, дозволено лише після ретельної перевірки міцності льоду. Лід повинен бути завтовшки не менше 12 см, а при масовому катанні не менше 25 см.

7. Любителям зимової риболовлі: на невеликому майданчику не пробивайте багато ополонок, не стрибайте і не бігайте по льоду, не скупчуйтесь у великі групи. Рибалки повинні пробивати ополонки на відстані 5 – 6 метрів одна від одної. Кожен рибалка повинен мати з собою рятувальний жилет та мотузку довжиною 15 – 20 м з петлею на одному кінці і вантажем вагою 400 – 500 г – на іншому.

8. І головне – не ходіть на замерзлі водойми поодинці: удвох або в компанії і веселіше, і безпечніше! =)



Матеріали до теми:

На Рівненщині врятували чоловіка, який провалився під лід

Школярі з Рівненської області - призери «Школи безпеки»

Поради рівнянам, як не впасти в ожеледицю





На правах реклами