Ми у Facebook
18.12.2014, 15:08

Рівненщина: психологи допомагають військовослужбовцям

Психологи з Острозької академії допомагають військовим адаптуватися до звичайного життя.
Науково-практична лабораторія «Психологічна підтримка та реабілітація постраждалих унаслідок бойових дій» розпочала свою діяльність у Національному університеті «Острозька академія»

- У певні дні ми відвідуємо Рівненський військовий шпиталь і зустрічаємося з військовими, — розповідає завідувач кафедри психолого-педагогічних дисциплін Острозької академії Марія Шугай. — Спочатку проводимо групові зустрічі, на яких розповідаємо про те, чим можемо їм допомогти. Потім працюємо індивідуально. До речі, психологічну підтримку й психосоціальну реабілітацію ми надаємо не тільки учасникам бойових дій, а й їхнім сім’ям, родичам, друзям, знайомим з метою зниження впливу на них стрес-факторів. Дуже цінна перша фаза зустрічей. Для постраждалих важливо отримати підтримку, стабілізувати їхній стан. Під час другої фази здійснюється адаптація пацієнтів до звичайного життя. Їм важливо повернути ті цінності, які були до війни, та можливість займатися своєю улюбленою справою. Із військовими, які через певний період часу повертаються в зону бойових дій, практикуємо інший спосіб роботи. Для них важливо сформувати в собі необхідний для цього ресурс й очікування того, що вони повернуться додому живими.

Лабораторія «Психологічна підтримка та реабілітація постраждалих унаслідок бойових дій» планує розширити напрями роботи. Адже в майбутньому постане необхідність розробки моделі психологічної підтримки та реабілітації постраждалих осіб із врахуванням особливостей українського контексту.

Учасники лабораторії розробили програму інформаційного супроводу фахівців-психологів, що працюють із людьми, які переживають кризову ситуацію в Україні. Програма включає проведення інтервізійних груп психологів-практиків, спеціалізованих лекцій, науково-практичних семінарів про можливості психологічної та психотерапевтичної допомоги.

А ще фахівці лабораторії впроваджують проект «Друге дихання» у Рівному. Його мета — психосоціальна реабілітація вимушених переселенців. Також вони зініціювали проведення низки семінарів, присвячених короткостроковій психологічній допомозі учасникам бойових дій, роботі психолога із посттравматичним стресовим розладом і травмою, вивченню симптомів та методів боротьби з депресією.

За матеріалами прес-служби Острозької академії.

Статті до теми:

Представники Айдару вимагають вибачення від депутата Рівнеради
Міноборони: за весь час в АТО загинули 917 військових, більше 3 000 поранено
Керівник району на Рівненщині повернувся з АТО





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ