Ми у Facebook
20.12.2014, 16:45

Професійні послуги для рівнян у сфері будівництва від Івана Дідули [+Відео]

Співрозмовник ведучої програми “Ранкова кава” — директор приватного підприємства "Рівне-Інжиніринг" Іван ДІДУЛА. А говоримо ми — про професійні послуги у сфері будівництва, повний комплекс яких кваліфіковано надають фахівці ПП “Рівне-Інжиніринг”, прагнучи задовольнити всі потреби тих, хто будує.
— Іване Семеновичу, зовсім нещодавно ви відзначили річницю створення Вашого підприємства. Пригадуєте, як взагалі прийшли до ідеї заснувати приватне підприємство?

— Ідея виникла після того як я розпрощався з державною службою, якій віддав 18 років життя. Я бачив, з якими проблемами зіштовхуються наші люди, зокрема, у сфері будівництва Адже для того, щоб вирішити якесь питання, потрібно зібрати купу паперів та пройти чимало владних кабінетів. Кожен чиновник вирішує певне маленьке питання, а далі відправляє до інших чиновників, і так по колу. Ми ж з колегами вирішили створити таку організацію, де б таких проблем не виникало. Якщо до нас приходить замовник, то ми вирішуємо всі його питання в комплексі і згідно з законодавством України.

ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

— Якщо говорити про ваше підприємство, то якою є вікова категорія працівників? Даєте молоді дорогу в життя?

— У нас працюють випускники, що декілька років тому закінчили університет, а разом із ними люди з колосальним досвідом, які передають їм знання та навички. Ми беремо участь практично у всіх науково-практичних семінарах нашого профілю, які проводяться в нашій державі. Це важливо для того, щоб знати нові тенденції та ру-хатися в ногу з часом. Кожен працівник повинен як мінімум два, а то і три рази на рік прийняти участь в семінарах чи навчаннях, що проводяться нашими базовими науково-дослідними інститутами та Мінрегіоном України. Таким чином молодь отримує змогу і нові знання набувати, і досвід старших переймати.

— А якщо говорити про специфіку саме вашого підприємства, то в чому, на вашу думку, його особливі переваги?

— Ми намагаємося вирішити усі питання замовника комплексно. Займаємося і проектуванням, і інструментальним обстеженням будівель і споруд, проектами виконання робіт, технічним наглядом за будівництвом, проводимо технічну інвентаризацію та готуємо документи для прийняття об’єкту в експлуатацію. Тим самим людина отримує повний пакет послуг і найголовніше — з чітким виконанням вимог чинного законодавства. Окрім того, ми надаємо певну кількість послуг та всі консультації безкоштовно-їх перелік вказано на нашому офіційному сайті.

— Цікаво було б дізнатися про документацію, яка потрібна для того чи іншого будівництва. Якщо, приміром, говорити про садибне будівництво, то що для цього потрібно?

— Садибне будівництво — це індивідуальний житловий будинок не вищедвох поверхів, не враховуючи мансардного та відповідні господарські будівлі і споруди. До 300 “квадратів” — це спрощена система (будівництво здійснюється на підставі будівельного паспорта), а після 300 — звичайна, яка є складнішою. Для початку будівництва треба мати документ, що підтверджує право власності (користування) земельною ділянкою.Ми розробляємо ескіз намірів забудови, які замовник подає в центр надання адміністративних послуг. Через визначений законом термін ви вже зможете отримати будівельний паспорт. Після чого ми готуємо повідомлення про початок виконання будівельних робіт, яке надається в органи державного архітектурно-будівельного контролю. Зареєстроване повідомлення дає право замовнику розпочати будівництво.

ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ З ІВАНОМ ДІДУЛОЮ


— Це ми говорили про новобудови, а якщо людина хоче провести реконструкцію приміщення під заклад громадського призначення?


— Перед проектуванням проводиться комплекс інженернихвишукувань та проводиться технічне обстеження щодо стану існуючих будівельних конструкцій. Далі розробляється містобудівний розрахунок, на основі якого органами архітектури видаються містобудівні умови та обмеження, отримання яких дає право на виконання проектних робіт. А загалом я вважаю, що багато питань міг би вирішити містобудівний кадастр.

— А що ж таке “містобудівний кадастр” і що дасть його створення?

— Законом передбачено створення такої структури як “містобудівний кадастр”. Є постанова №559 від 25.05.2011року Кабінету Міністрів, де розписано усе. На її виконання на рівні області та міста прийняті відповідні розпорядчі документи, але їх ще потрібно виконати. У місті Рівне ми мабуть єдині, хто надаєдо містобудівного кадастру інформацію, але поки що даний кадастр, на жаль, не функціонує, нікому не цікаво чому склалось саме так. Між тим, створення системи “містобудівного кадастру” полегшує роботу і прийняття рішень самим органам влади, проектним, землевпорядним та будівельним організаціям, замовникам будівництва та експлуатаційним організаціям.Якщо кадастр не буде функціонувати тоді і далі триватиме хаос, адже питання вирішуватимуться по різним кабінетах та в різних структурах. У нашому місті немає спеціальної структури “містобудівного кадастру”, відповідного обладнання та програмного забезпечення.

Зате міський виконавчий комітет, коли з’явилася можливість підприємствам, які мають відповідні сертифікати, здійснювати технічну інвентаризацію, прийняв рішення, щоб ці фірми реєстрували свої документи в міському бюро технічної інвентаризації. Це рішення грубо порушує законодавство, і логіки в ньому немає зовсім. Незважаючи на наші протести, з другого разу таке рішення все ж прийняли. Наснага приймати такі рішення у них є, а створити єдину структуру — бажання немає. А відсутність “містобудівного кадастру” створює для людей багато непотрібних проблем.

— Продовжуючи тему узаконення будівництва, що робити тим, хто вже має самочинну будову і хоче її "узаконити"?

— Самочинне будівництво виявляється державними органами різними способами. Це можуть бути незадоволені сусіди, організації, що надають відповідні послуги, при здійсненні технічної інвентаризації. Я колись цікавився питанням хто в місті здійснює повний комплекс робіт щодо "узаконення" самочинного будівництва, як виявилося, цим складним питанням мало хто хоче займатися від початку і до позитивного кінцевого результату. Єдиного "рецепту" в цьому питанні немає і до кожного конкретного випадку необхідний індивідуальний підхід.

ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ З ІВАНОМ ДІДУЛОЮ

- Які наразі маємо проблеми при здійсненні технічної інвентаризації нерухомого майна?

- Купуючи квартиру в новобудові покупець, не може точно бути впевнений в тому, яку "квадратуру" він купує. Зараз є маса випадків, коли суб’єкти господарювання,що продають нерухомістьвключають, наприклад, балкон в площу кухні без відповідних коефіцієнтів, можуть незасклену лоджію включити в "квадратуру" квартири, при потуранні фірм, що здійснюють технічну інвентаризацію приховують відхилення від проекту та факти самочинного будівництва та багато інших нюансів. Тим самим у покупця квартири крадуть нехай по "метру", а з одного будинку це скільки ж грошей виходить!



— Іване Семеновичу, ви є головою обласного осередку гільдії інженерів технічного нагляду, така серйозна назва. Але поясніть, який вона має зміст?

— Законом України передбачено створення саморегулівних професійних організацій, які діють згідно законодавства. Таким організаціям наші центральні органи виконавчої влади повинні передати частину своїх регулюючих функцій. Організаційний період ми вже пройшли: є статути, створені місцеві осередки, стандарти роботи, але далі все рухається доволі важко. Ми чекаємо тепер, що в Україні настануть довгоочікувані реформи і саморегулівним організаціям дадуть можливість впливати на відповідний сегмент розвитку будівельного ринку і не допускати до нього непрофесійнихкадрів. Хочеться, щоб в нашій галузі працювали тільки професіонали і щоб виконувалася робота якісно. В Європі інженери технічного нагляду мають серйозні повноваження. Їх слово там закон, і тому всі до них прислухаються, не порушують правил виконання будівельних робіт. Ми чекаємо і сподіваємося на краще, але ми не просто чекаємо, а ще й дуже багато кроків робимо вцьому напрямку: самостійно чи спільно з іншими саморегулівними організаціями області вносимо пропозиції щодо вдосконалення будівельної діяльності.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ПРОГРАМУ

— Цими днями розпочав роботу новий склад Верховної Ради. Ви, як людина з досвідом роботи на державній службі, яких реформ чекаєте від новообраних нардепів?

— Ми вже давно чекаємо, щоб почався процес створення єдиного документа для спілкування громадянина з державними структурами, такого, який є у наших сусідів — поляків. В Польщі в "Кодексі будовляному" все викладено, кожен знає, куди йти до кого звертатися, перевага ще й у тому, що його вивчають в навчальних закладах. У нас же у всіх численнихдокументах в галузі містобудування не може часто розібратися навіть юрист, не кажучи вже про просту людину. Хотілося б мати єдиний будівельний кодекс, який був би складений так, щоб різні закони й підзаконні акти у сфері будівництва не суперечили один одному. Ми йшли до цього, але проект Будівельного кодексу України загубився десь у владних кабінетах. Загалом, треба багато чого змінювати докорінно і навіть децентралізація нас не врятує, бо від перестановки доданків сума не змінюється. Нам потрібна ще й дерегуляція, яка дозволить уникнути багатьох штучно створених перепон. Ми віримо в краще і знаємо, що для цього потрібно робити!

Адреса ПП “Рівне-Інжиніринг”
33028, м.Рівне, вул.Тиха 7, оф.1, 7, 8.
тел./факс: (0362) 63-31-26 тел. 067-608-5305
e-mail: ivandidula@gmail.com
сайт: www.didula.rv.ua


Статті до теми:

Рівнян запрошують до резиденцій Святого Миколая та Діда Мороза [+Фото]

"Ранкова кава": МРT - найбільш повне обстеження організму

"Ранкова кава": де у Рівному навчитись робити масаж професійно?





На правах реклами