Ми у Facebook
31.12.2014, 15:39

Чим замінити майонез у новорічному салаті [+ПОРАДИ]

Якщо з яких-небудь причин ви не вживаєте майонез, йому на святковому столі На Новий Рік та Різдво знайдеться гідна заміна, приготована власними руками. Наприклад, оригінальний соус з корисних натуральних продуктів чи пісна салатна заправка.
САЛАТНІ ЗАПРАВКИ



Пікантна гірчично-медова заправка
1 ст. л. нерафінованої олії, 1 ст. л. зернистої (діжонської) гірчиці, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. бальзамічного оцту або лимонного соку, перець за смаком, можна ще додати трохи мінеральної води.
Ретельно все перемішати. Найкраще підходить для салатів з білокачанної капусти та курки, нейтральних на смак свіжих парникових огірків, помідорів, пекінської капусти, зелених салатів, інших овочів та зелені.

Заправка для оселедців та інших салатів "під шубою"
Півсклянки рафінованої олії, 2 ч.л. готової магазинної гірчиці, 1 стол. ложка оцту (краще яблучний або домашній виноградний), 2-3 ч.л. цукру, 1 ч.л. солі, а також за смаком - сік половинки лимона чи невеликого апельсина, мелений чорний перець.
Збити масло з соком апельсина (сік можна вичавити просто рукою), додавши потрохи цукор, сіль, гірчицю, оцет. Виходить біляста емульсія. Перед змазуванням кожного шару салату перемішуйте її, щоб була однорідна.

ПІСНІ МАЙОНЕЗИ



На горіховій основі
1 склянка очищених волоських горіхів (варіант - арахісу); 1 склянка олії; 1 чайна ложка товченого часнику (варіант - гірчиці; ½ чайної ложки солі; ½ чайної ложки цукру; 2 чайні ложки 5% оцту.
Висипте горіхи на гарячу суху сковороду і обсмажте 2-3 хвилини. Злегка остудіть їх і подрібніть у блендері або кавомолці. Викладіть горіхи в глибоку миску і додайте часник або гірчицю, сіль і цукор. Налийте кілька ложок кип'яченої води. Збивайте суміш міксером або віничком, постійно додаючи по кілька крапель олії. Після того, як соус стане як сметана, додайте оцет і добре перемішайте.

На яблучній основі
2 великих яблука кислих сортів; 1 склянка олії; 2 чайні ложки гірчиці; 1 чайна ложка цукру; ½ чайної ложки солі; ½ чайної ложки меленого перцю; 1 столова ложка яблучного оцту.
Почистіть яблука від шкірки, видаліть серцевину. Опустіть яблука в киплячу воду, додайте цукор і оцет. Зробіть помірний вогонь і тушкуйте, помішуючи, приблизно півгодини. Коли яблука будуть легко розтиратися ложкою в пюре, зніміть їх з вогню. Остудіть яблука до 30-20 градусів і збийте блендером або столовим віничком в пюре. Додайте сіль, гірчицю і перець. Не припиняючи збивання, додавайте поступово олію по половині чайної ложки. Маса повинна стати густою, однорідною і злегка тягучою.

Мінус: перед тим, як подавати на стіл гостям, варто приготувати пробну порцію й скуштувати, як поєднується з різними видами продуктів і яких спецій можна сюди додати.

На борошняній основі
1 склянка олії; ½ склянки борошна; 2 столові ложки лимонного соку; 2-3 столові ложки гірчиці; ½ склянки води; 1 столова ложка цукру; 1 чайна ложка солі, спеції та запашні трави - на смак.
Розведіть водою просіяне пшеничне борошно і розітріть, щоб не було грудочок. Поставте на вогонь і, постійно помішуючи, доведіть до кипіння. Зніміть суміш з вогню і остудіть до кімнатної температури. Змішайте в глибокій мисці олію, гірчицю, лимонний сік, цукор і сіль, інші спеції. Збийте все віничком. Поступово додавайте в суміш тепле заварене борошно, не перестаючи збивати. Через три-п'ять хвилин легкий пісний майонез буде готовий. Гірчицю можна замінити часником.

Мінус: на любителя. Але ті, що суворо дотримуються посту, й вегани-вегератіанці задоволені. Все одно краще і здоровіше, ніж магазинні майонези з пальмовою олією, емульгаторами і всякими хімічними добавками з індексом Е. А от варіант з часником - чудовий для того, щоб приправити пісні салати з варених овочів, вареники, пісні голубці на Святвечір.


СМЕТАНА АБО ЙОГУРТ



Якщо ви не постите, замість майонезу підійде нежирна сметана або натуральний йогурт. Їх можна розтерти зі свіжим домашнім сиром, зеленню або часником. Чи змішати 100 г несолодкого йогурту з 1-2 ч.л. гірчиці та 1 столовою ложкою лимонного соку, приправити за смаком сіллю і спеціями. Такі соуси використовують дівчата, які обожнюють новорічний салат олів'є, але всім кажуть, що стежать за своєю фігурою)


СПРАВЖНІЙ ДОМАШНІЙ МАЙОНЕЗ ПРОВАНСАЛЬ



Класичний французький соус - чудовий продукт, якщо робити його самостійно і з якісних натуральних продуктів. Для цього яєчний жовток кімнатної температури повільно-повільно збивають, по краплі підливаючи в нього оливкову олію, поки не набридне (1 жовток може «взяти» до 1 склянки олії!), після чого додають в загуслу масу лимонний сік, сіль, цукор і трішечки гірчиці за смаком.

Мінуси: є тільки три, але великі «але».
1) Для багатьох дуже дороге задоволення й морока з пошуком продуктів та приготуванням.
2) Не у всіх виходить збити густий соус (с причина просто у відсутності терплячості й недостатній кількості олії).
3) У 100 г майонезу – майже 400 ккал!

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Як прикрасити новорічний стіл
Чим замінити яйце у рецепті?
Чим замінити в рецепті екзотичні або дорогі продукти [+ПОРАДИ]





На правах реклами