Ми у Facebook
31.12.2014, 17:44

Ялинка і домашні тварини - правила безпеки [+ПОРАДИ]

У соцмережах мало не щодня викладають прикольні фото про бешкетників котів і песиків. Розбити новорічну іграшку чи повалити ялинку для чотирилапих – святе діло. Ветеринари застерігають: це небезпечно для життя вашого улюбленця!
Собаки та кішки по-різному сприймають появу в домі новорічної ялинки, блискучих прикрас і сяючих вогнів. Одні – зацікавлено спостерігають, інші - лякаються чи зляться, що на їхній території з’явився конкурент. А чотирилапа молодь, природно, хоче гратися з кульками та гірляндами… Як уникнути неприємностей і нещасних випадків?


Сховайте «дощик» подалі!


Дуже часто домашні тварини пробують на зуб ялинкові гірлянди та різну дрібну мішуру. Вони так переливаються, дражнять, шерхотять…

Кішка, граючись і кусаючи блискучі принади, може випадково проковтнути дощик. Довгі тонкі смужки дощика зазвичай обмотуються навколо кореня її шершавого язика, або ж опиняються у шлунку.

Недосвідчені господарі легковажно ставляться до такої ситуації. Але ж дощик і блискітки гострі як лезо і можуть поранити стінку кишечника, спричинити зараження або повну непрохідність і загибель тварини впродовж 4-6 днів.

Якщо ви помітили, що ваш котик пригнічений, забився у кут і нічого не їсть, або ж має приступи блювоти, треба звертатися до ветеринара. Якщо з рота або із заднього отвору у кішки чи песика стирчить край дощу або мішури - тягнути за них не можна! Дощик - це не що інше, як дуже тонкий метал, який може поранити і навіть перерізати внутрішні органи вашого улюбленця!

Що робити: не використовувати для прикрашання ялинки дощик, гірлянди та дрібну мішуру з фольги.


Скляні кульки можуть розбитись і поранити


Якщо на вашій ялинці висять скляні іграшки, то велика ймовірність, що ваш улюбленець захоче погратися з ними. Найперша здобич для котів та собак – ялинкові прикраси, які висять на нижніх гілках. Дуже швидко вони опиняються на підлозі й розбиваються або катаються по всій кімнаті, аж поки теж не розбиваються.

Найгірше не те, що шкода іграшку. А те, що ваш вихованець ризикує порізатися об гострий край або, ще гірше, проковтнути осколок і поранити травний тракт. Тому ялинкові іграшки кошатникам та собачатникам краще вибирати з міцних легких матеріалів, або повісити там, куди тварина не добереться.


Гірлянда - підступна миготлива пастка


Новорічні електрогірлянди, які переливаються різними кольорами, теж небезпечні для домашніх тварин. Песеня може поковтнути лампочку, пошматувати дроти, отримати удар струмом. Електропроводку гризуть домашні щурі, хом’ячки, а особливо кролики.

Що робити: якщо ваші тварини люблять все в домі гризти, варто купити низьковольтні електричні гірлянди або відмовитись від ілюмінації взагалі.

Смачні хвойні голки


Кішки люблять жувати траву і рослинки у вазонах. Чи то вітамінів не вистачає, чи свіжа хвоя надзвичайно гарно пахне, чи просто випадково прилипла до їжі, але тваринка може наїстися ялинкових, а ще гірше - соснових голок. А це теж небезпечно – стоматит, отруєння, блювота, непрохідність кишечника...

Що робити: використовувати штучну ялинку.


Поклик предків кличе на верхівку...

Нерідко домашні кішки, побачивши новорічне дерево на своїй території, нападають на нього і навіть видираються на самий верх. І… звалюють ялинку разом з іграшками на підлогу, а часом і на себе.

Що робити:

1) добре закріпити ялинку та підставку, ще й додатково все зафіксувати, а ще краще - встановити деревце на тумбочку чи стіл;

2) відволікти увагу бешкетника новими іграшками;

3) відлякати вихованця (коли підходить близько до об'єкта свого інтересу - включити фен або пилосос, використати пищалки з неприємним звуком (кількох разів буде достатньо);

4) побризкати ялинку спеціальним спреєм з цитрусовим запахом, який не подобається кішкам;

5) віднадять також кілька крапель апельсинової, лимонної, грейпфрутової ефірної олії на підставці та нижніх гілках та іграшках штучної ялинцки.

6) обгорнути підставку та стовбур ялинки фольгою - коти не люблять запускати в неї свої пазурі, то й не будуть видиратися на дерево...

7) кіт не залізе під ялинку, якщо під неї накидати апельсинові та мандаринові шкоринки чи соснові шишки.

8) не прикрашайте ялинку у присутності домашніх тварин і тим більше не грайтеся з ними гірляндами й дощиком - вони потім робитимуть це регулярно.

9) не залишайте собак і котів зачиненими наодинці з прикрашеною і тим більше сяючрю електричними вогнями ялинкою!

У помешканні, де надто активні коти, новорічне дерево треба встановити подалі від бешкетників. Наприклад, з допомогою анкерних болтів… прикріпити до стелі. Щоб висіла догори диригом. І креативно, і безпечно!


Фото: bezfishki.ru


БІЛЬШЕ ФОТО

І ще кілька порад на новорічну ніч і на свята

- Якщо у вас вдома купа гостей, пильнуйте за котом, не випускайте його а коридор, бо перелякана тварина може вискочити в на вулицю, а потім десь на вулицю, у підвал, на дерево чи горище.

- Будьте обережні зі свічками та підсвічниками – кішка або собака може перекинути, отримати опіки чи навіть влаштувати пожежу.

- Не обпаліть своєму вихованцеві вуса і шерсть бенгальськими вогниками.

- Якщо у вас вдома гучна вечірка, все-таки краще зачинити кота в сусідній кімнаті, перед тим тварину треба нагодувати.

- Папужки та канарки, а також гризуни від гучних салютів можуть навіть померти від стресу. Тому клітки бажано перенести в затишне місце, пташок накрити рушником чи ковдрою і поряд поставити нічник. Та й собакам не завадить дати якесь заспокійливе.

БІЛЬШЕ ФОТО





На правах реклами