Ми у Facebook
02.01.2015, 12:15

Чим замінити яйце у рецепті? [+ПОРАДИ]

10 способів успішно готувати пісні страви без цього важливого, але скоромного білкового продукту.
Аби краще з`єднати в єдину масу всі складники тіста, начинки, фаршу, ми найчастіше використовуємо сире куряче яйце. Воно не дає котлетам чи зразам розсипатися, робить тісто більш пружним та пухким.

А що робити господиням, у сім'ях яких щиро, без обману дотримуються Різдвяного посту?


1. Насіння льону


1 столову ложку насіння льону змолоти у кавомолці й заварити 2 стол. ложками дуже гарячої води (окропу). Все це добре розмішати віничком або виделкою. Відкласти на 5 хвилин. Коли суміш загусне, її можна додавати у тісто або фарш.

Можна використовувати для овочевих, грибних та рибних котлет, гречаників, зраз, а також горіхових коржів та кексів.

Мінуси. Насіння льону робить тісто трохи важчим. Також не варто його додавати при випіканні тонких млинців – вони намертво прилипатимуть до сковороди.


2. Крохмаль


Одне яйце можна замінити іншою сумішшю: 1 стол. ложка картопляного крохмалю + 1 стол. ложка рафінованої олії + 1 стол. ложка води. Додають у тісто для випічки, а також у котлети, начинки для пирогів. Готове тісто виходить легке і пухке.

Для приготування пісних соусів та заварних кремів можна використати 50-60 г картопляного крохмалю на 1 літр води. Або на 1 л води 100-120 г кукурудзяного крохмалю (його потрібно удвічі більше).

Щоб приготувати соус або крем, крохмаль спочатку розводять у невеликій кількості холодної води і влити, помішуючи, у крем/соус. Потім варити на слабкому вогні до майже необхідної густоти. Під час охолодження страва загусне ще більше.


3. Вівсяна каша


Кілька ложок вівсянки швидкого приготування добре розварити. Її клейка структура чудово підходить для того, щоб овочеві, рибні грибні котлети, зрази та гречаники не розвалювались під час смаження або запікання.

Мінус. Варена вівсянка зовсім не годиться для випічки.


4. Банан

Пюре одного невеликого стиглого банана іноді використовують як замінник яйця у рецептах солодкої випічки - млинців, пирогів, коржів для торта, кексів.

Мінус. Тісто може вийти надто щільним, «гумовим». Але якщо банан спочатку добре збити у блендері з рідкими складниками тіста, а потім додати борошно, то випічка вийде ніжнішою.


5. Сода і оцет


Ця суміш використовується, щоб тісто піднялося, а його текстура стала пухкою. Замість 1 яйця - 1 чайна ложка соди, погашена 1 чайною ложкою оцту. Оцет можна замінити лимонним соком або лимонною кислотою.

Мінус. Погашену соду треба дуже швидко вмішати в тісто і одразу ж випікати. Інакше коржі будуть, як підошва.


6. Пекарський порошок


Зробить печиво та коржі пухкими 1 чайна ложка розпушувача тіста (пекарського порошку) + 1 стол. ложка олії + 1 стол. ложка води. Можна окремо змішати сухі та рідкі складники тіста разом з інгредієнтами замінника яйця.

А 2 чайні ложки розпушувача, змішані з борошном, та 2 чайні ложки води й 1 стол. ложка олії, змішані з іншими рідкими складниками, зроблять
м’якшими кекси, шоколадне печиво. А яблучні, моркв'яні та гарбузові оладки матимуть пишнішу текстуру.

Великий мінус. Якщо у рецепті випічки більше 2 яєць – нічим їх повноцінно замінити не вдасться. Від такого рецепту краще відмовитися відразу!


7. Борошно

Для приготування 1 л білого соусу бешамель або пісного заварного крему треба 6 стол. ложок борошна тонкого помелу вищого ґатунку (без гірки) злегка обсмажити до золотавого кольору в 6-х столових ложках рафінованої олії. Потім зняти з вогню і, постійно помішуючи віничком або виделкою, тоненькою цівкою влити гарячий рідкий склад страви - 1 л (вода, овочевий бульйон тощо). Повернути суміш на вогонь і варити до потрібної густоти.


8. Манна крупа

3 стол. ложки манки додати перед приготуванням в овочеву запіканку, фруктовий або ягідний пудинг, пісні овочеві або грибні голубці без рису, надто мокру чи розсипчасту начинку пирогів та пиріжків. Так само для склеювання начинки можна використати товчену картоплю, трохи змішану з водою, або варений рис.

Мінус. Експеримент з десертами може виявитися невдалим – і за смаком, і за виглядом. Тому краще спочатку потренуватись для себе )


9. Куркума


Якщо ви жовток додавали у випічку для яскравого кольору і більш апетитного вигляду, замініть його 1 стол. ложкою порошку куркуми.


10. Дуже солодкий чай

1 стол. ложку цукру розчинити в 1/4 склянки чорного чаю. Ним змащують перед випіканням пироги та пиріжки, наприклад, з яблуками та корицею, щоб надати гарного кольору.

Ці поради також підкажуть, як урізноманітнити домашнє меню вегетаріанцям, людям з алергією на білок та мамам дітей з діатезом.

Фото із сайту www.jagodicy.ru

ПЕРЕЙТИ НА ПОВНУ ВЕРСІЮ САЙТУ

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Чим замінити в рецепті екзотичні або дорогі продукти [+ПОРАДИ]





На правах реклами