Ми у Facebook
06.01.2015, 17:15

Як у Рівному готують кутю: сьогодні – Надвечір'я Різдва Христового, Багата кутя

За православним календарем, 6 січня - Надвечір'я Різдва Христового. Святий вечір (Пісна вечеря, Святвечір, Багата кутя).
Народні прикмети:

За давнім звичаєм, дивляться після пісної вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.

Якщо на Святвечір падає сніг – буде гарний врожай на хліб.

На багату кутю зоряне небо - кури добре нестимуться і вродить горох.

Як на Святий вечір (під Різдво) є зірки на небі, то будуть кури нестися, а як зірок у цей вечір немає, то і не буде яєць.

Іній або сніг - на мокре літо.

Сніг іде - врожай на яблука.

Ожеледь на деревах - вродять горіхи й фрукти.

Снігопад 6 січня – гарна прикмета для господарів, передвісник щедрого урожаю, добробуту і процвітання. Те саме обіцяє і ясний, сонячний день.

Якщо ж у цей день морозна погода – у сім'ї буде любов і злагода.


Господарю й господині:

Увесь передріздвяний день, аж до Пісної вечері, що починається традиційно після того, як на небі зійде перша зірка, присвячений генеральному прибиранню і приготуванню куті, узвару, пісних страв на сьогодні та святкового різдвяного обіду на завтра.

Щоб приготувати узвар, сушені груші, яблука, сливи, абрикоси, родзинки ретельно миють і кладуть у киплячу воду. Варять на дуже повільному вогні до 15 хвилин, заправляють цукром або медом, якщо надто прісний, додають трішки лимонного соку. Ще раз доводять до кипіння і кладуть на кілька годин у прохолодне місце, щоб узвар настоявся.

У багатьох на святковому різдвяному столі буде традиційна кутя на основі пшениці, ячневої крупи (перловки) або рису.

У Рівному кутю найчастіше готують так: півлітрова банка запареної пшениці вариться до готовності, додається 1 склянка маку, змеленого в кавомолці (або звареного і розтертого макогоном у мисці чи спеціальній макотерці), 1 склянка меду, 1 склянка тонко нарізаних волоських горіхів, 1 склянка розпарених родзинок. Все перемішується і ставиться в холодне місце, щоб кутя добре настоялася. Якщо кутя надто густа, можна її трохи розвести узваром або кип'яченою водою.

Найкращі рецепти: 12 пісних страв на Свят-вечір





На правах реклами