Ми у Facebook
13.01.2015, 16:51

Президент Рівненської обласної федерації шахів Володимир Ковальчук — про секрети успіху шахів на Рівненщині [+ІНТЕРВ'Ю]

Рівнянин Володимир Ковальчук, який останні роки живе і працює у Києві, з 2005 року очолює Рівненську обласну федерацію шахів, а останні чотири роки є віце-президентом Федерації шахів України (ФШУ). Про перспективи розвитку шахів на Рівненщині — розмова з одним із лідерів шахового руху України.
Безпосереднім приводом для інтерв'ю стало те, що наприкінці грудня відбувся черговий VIII з’їзд ФШУ, на якому Володимира Ковальчука знову обрали на посаду віце-президента.

- Пане Володимире, користуючись нагодою, вітаю Вас із Новим роком та Різдвом Христовим. Як відсвяткували?

- Традиційно — у родинному колі, на рідній Рівненщині. Принагідно й усіх читачів хотів би привітати з великим святом Різдва Христового та побажати, щоб 2015 рік у кожного був як красива шахова партія, яка принесе перемогу та вагомі досягнення, мир та злагоду.


- Знаю, що донедавна у Федерації шахів України було сім віце-президентів, нині ж пройшла своєрідна “люстрація”, і їх лишилось тільки троє. Як вам вдалося знову обійняти цю посаду за умов загострення конкуренції?

- При обранні керівного складу Федерації шахів України делегати з’їзду приймали рішення з міркувань вкладу зусиль в роботу по розвитку та популяризації шахів в Україні того чи іншого кандидата. Очевидно, що моя діяльність на посаді віце-президента ФШУ впродовж останніх чотирьох років була визнана успішною. Не останню роль, думаю, зіграла і оцінка моєї діяльності на посаді президента Рівненської обласної федерації шахів.


- Яку можете дати оцінку стану розвитку шахів в Україні? І які першочергові завдання ставите перед собою щодо покращення ситуації з їх популяризації?

- Президент ФШУ Віктор Капустін, доповідаючи про результати діяльності федерації за останні роки перед делегатами з’їзду, чітко окреслив усі здобутки і проблеми в цій роботі. Серед основних позитивів – Україна і надалі залишається провідною шаховою державою в світі, а наші інтелектуальні спортсмени регулярно здобувають різного роду медалі на міжнародних змаганнях. У порівнянні з попередніми роками значно покращилася організація чемпіонатів України, в яких беруть участь усі провідні шахісти нашої держави. Серед негативів – погіршення стану справ в дитячо-юнацьких шахах, насамперед через недостатнє їх фінансування з державного бюджету. Для себе першочерговим завданням бачу лобіювання інтересів шахової спільноти в органах влади, серед впливових державних та громадських діячів з метою просування шахів на більш провідні ролі в суспільстві. Досвід такої роботи вже достатньо напрацьований за роки керівництва в Рівненській обласній федерації шахів.

З тринадцятим чемпіоном світу з шахів Гаррі Каспаровим під час відвідання ним Києва восени 2014 року
З тринадцятим чемпіоном світу з шахів Гаррі Каспаровим під час відвідання ним Києва восени 2014 року


- Багато хто може зауважити, що рівненські шахи ніколи не були на провідних ролях в Україні? Тож який такий досвід може бути корисним?

- Так, дійсно, історично так склалося, що Рівненщина ні в радянські часи, ні з моменту здобуття України незалежності не могла похвалитися розвинутою шаховою інфраструктурою, наявністю кваліфікованих шахових тренерів, а відтак і високих спортивних результатів у шаховому спорті. Ситуація ще більше погіршилася в 90-х роках, коли вияснилося, що державі шахи більше не цікаві в тій мірі, в якій вони були цікаві в радянські часи - як елемент політики. І якщо в окремих регіонах України з давніми шаховими традиціями бюджетне фінансування утримання мережі шахових закладів, відряджень на змагання інтелектуальних спортсменів ще на певному рівні продовжувалося, то на Рівненщині, за винятком самих шахістів, нікому інтелектуальний спорт не був цікавий. Таким чином, коли я очолив в 2005 році обласну федерацію, ситуація з розвитком шахів в області була невеселою, без особливих перспектив. Проте, вважаю, що за ці десять років ситуацію вдалося змінити. Шаховий рух у нашому краї з року в рік набирає обертів. В нас є чітка стратегія розвитку та популяризації шахів.


- І в чому ж вона полягає?

- Починаючи роботу, ми з однодумцями перш за все визнали той факт, що якщо не змінювати методи роботи обласної федерації шахів, сподіватися на якусь суттєву державну чи спонсорську підтримку в питаннях фінансування потреб шахів не варто. Таким чином, першочерговим завданням для себе визначили зробити нашу громадську організацію максимально соціально активною, а відтак - цікавою для органів влади, спонсорів та меценатів.

Для цього інформаційно-роз’яснювальний напрямок роботи серед населення щодо вигод занять шахами, особливо дітьми, був визнаним одним з найважливіших. Ми створили офіційний сайт Рівненської обласної федерації шахів, який оперативно висвітлює всі події шахового життя Рівненщини. Після кожного проведеного обласного шахового заходу надсилаємо прес-релізи провідним засобам масової інформації області, які також оперативно розміщують наші новини на своїх ресурсах. Часто відеосюжети про наші змагання показують регіональні телеканали. На сьогодні в ЗМІ області з видів спорту частіше за шахи згадується, вважаю, тільки футбол. Щоб досягнути такої постійної присутності шахів в ЗМІ, нами був впроваджений чіткий і зрозумілий календар шахових змагань. Ми не придумали нічого нового, лише запозичили успішний досвід міжнародних спортивних федерації, зокрема біатлону, а саме: регулярне проведення серії змагань в різних населених пунктах, що пов’язані між собою однією філософію. В біатлоні – це Кубок світу, в автоспорті – Гран-Прі Формула 1, у нас – Кубок області (або 11 окремих, але пов’язаних між собою турнірів). Минулого року ми успішно розпочали проведення ще й дитячого Кубку області (6 турнірів). Окрім боротьби за призи, в кожному турнірі кращі шахісти здобувають бали в загальний залік. Такий підхід неабияк мотивує учасників постійно брати участь у змаганнях. А вони організовуються по всій області і мають чітку прив’язку до затверджених на початку року термінів. Наприклад, етапи Кубка області відбуваються в 11 населених пунктах: у Рівному, Млинові, Здолбунові, Володимирці, Березному, Клесові, Кузнецовську, Сарнах, Дубровиці, Дубно та Острозі.


- Це все, звичайно, позитив у роботі в Рівненської обласної федерації шахів, але яким чином така робота сприяє вирішенню проблеми розвитку та популяризації шахів серед дітей, вихованню майбутніх чемпіонів?

- Ця проблема комплексна і не завжди залежить від роботи осередку федерації. Побудова якісного навчального процесу значною мірою залежить від рівня фінансування відповідних програм із державного та місцевих бюджетів. Завдання нашої організації - спонукати органи влади різних рівнів звертати увагу на важливість інтелектуального виховання наших дітей. Навчання шахам – один з шляхів вирішення цієї проблеми. Ми цю позицію постійно висловлюємо під час зустрічей із представниками влади, громадськими активістами. І така робота дає свої плоди. Характерний приклад – це відкриття в травні 2014 року в Рівному шахового клубу на базі ДЮСШ № 1 у просторому новому приміщенні за адресою вул. Корольова, 23. З початком навчального року діти отримали можливість займатися інтелектуальним видом спорту у спеціалізованій установі з сучасним шаховим інвентарем. В багатьох містах України шахові клуби зникають, а ми – відкрили новий. Через непросту економічну ситуацію в нашій державі - це надзвичайна подія. Все це стало можливим через залучення до вирішення проблеми широкого кола впливових громадських діячів, які побачили в нашій роботі по просування шахової гри в маси перспективу. Насамперед – це міський голова Рівного Володимир Хомко, депутат Верховної Ради багатьох скликань, почесний президент Федерації шахів Рівненської області Микола Шершун, депутат Рівнеради Сергій Паладійчук. Із президентом Рівненської міської федерації шахів Сергієм Паладійчуком ми і надалі на паритетних засадах підтримуємо діяльність клубу.


- Відкриття в обласному центрі нового шахового клубу – це, звичайно, значний поштовх для популяризації шахів, але Ви, думаю, погодитеся, що одного клубу для залучення широкого кола дітей до занять шахами не достатньо...

- Для шахової спільноти Рівненщини наявність в обласному центрі спеціалізованої установи де можна проводити різноманітні змагання, здійснювати навчальний процес, проводити семінари з підвищення кваліфікації тренерів, суддів та інші шахові заходи – це, без перебільшення, надзвичайно великий поштовх. Проте, звичайно, ми розуміємо, що потрібно розвиватися і в інших напрямках. Один з найважливіших – це “шахи в школі”, насамперед для дітей молодшого шкільного віку. Дослідження показали, що цілеспрямоване навчання дітей основам древньої гри сприяє успішності їх навчання в школі та соціальному розвитку. Для розумової роботи шахи означають те саме, що спорт для фізичного вдосконалення. Багато хто з експертів навіть пропонує домагатися від держави включення шахової дисципліни як обов’язкового предмету в навчальну програму дітей молодшого шкільного віку. Одначе ми розуміємо, що зараз це малоймовірно, через фінансові затрати на підготовку кадрів, які б викладали в школах таку дисципліну. Тому ми поставили більш реальне завдання – щороку збільшувати кількість шахових гуртків у навчальних закладах області, залучати якнайбільше шахістів до роботи з дітьми. На сьогодні навчання шахам здійснюється в цілій низці шкільних та позашкільних закладах Рівного. Також діти навчаються шахам в окремих навчальних закладах Березнівського, Володимирецького, Дубенського, Дубровицького, Зарічненського, Здолбунівського, Костопільського, Млинівського, Острозького, Рівненського, Сарненського районів та місті Кузнецовськ. Розуміючи, що дітям потрібна особлива мотивація для постійного вдосконалення в шахах, ми з минулого року запровадили проведення шістьох етапів дитячого Кубка області за зразком дорослого. Діти, які взяли участь в одному з етапів, після цього з нетерпінням чекають участі в наступному. Кількість дітей, що приймають участь в цих змаганнях, постійно зростає.


- Отже, якщо підсумувати, в чому вбачаєте основні підвалини успішного функціонування шахової федерації?

- По-перше, чіткий, цікавий, насичений та мотивуючий до участі календар дорослих та дитячих змагань.

По-друге, постійне інформування громадськості через засоби масової інформації про результати цих змагань, доповнюючи повідомлення роз’ясненнями щодо соціальних вигод занять шахами, особливо дітьми.

По-третє, залучення органів влади, впливових громадських діячів, спонсорів, меценатів до надавання допомоги в організації шахового руху. В співпраці з ними потрібно роз’яснювати вигоди бути причетним до інтелектуального виховання населення, особливо дітей.

По-четверте, вести інформаційно-роз’яснювальну роботу з органами влади, що відповідають за державну політику в галузях освіти, молоді та спорту, наголошуючи на важливості функціонування шахових відділень у спеціалізованих спортивних установах, а також шахових гуртків у шкільних та позашкільних навчальних закладах, належної підтримки бюджетного фінансування.

По-п’яте, таку ж роз’яснювальну роботу здійснювати безпосередньо з керівниками навчальних закладів, батьками, іншими зацікавленими особами, намагаючись долучити до організації шахового руху якомога більшої кількості людей.


- Ви багато говорите про потребу підтримки шахів з боку влади. А ось цікаво, як шахіст, що звик прораховувати партії і ходи наперед, чого очікуєте від новопризначеного голови Рівненської облдержадміністрації Віталія Чугуннікова?

- Відповім коротко: на моє переконання, це найкраще кадрове призначення в Рівненській області за 23 роки незалежності України, після призначення на посаду голови Рівненської облдержадміністрації в 2005 році мого наставника, світлої пам'яті Василя Червонія.

Користуючись нагодою, бажаю всім шахістам у Новому 2015 році спортивних перемог і творчих успіхів. Запрошую до участі у змаганнях, що проводитимуться Рівненською обласною федерацією шахів цього року. Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, умови їх проведення, як мінімум, не погіршаться. Інформацію про шахове життя на Рівненщині ви завжди можете отримати відвідавши офіційний сайт Рівненської обласної федерації шахів. Отож, до зустрічі за шаховою дошкою!

До теми:

Вибір "ОГО": Володимир КОВАЛЬЧУК. Шаховий генерал

У Рівному стартував дитячий турнір з шахів «Шахова корона – 2014» [+Фото]

Рівне: відбувся щорічний дитячий турнір з шахів «Святий Миколай у кожну хату» [+Фото]





На правах реклами