Ми у Facebook
27.01.2015, 09:10

Рівненщина: шахраї наживаються на батьках загиблих воїнів АТО

Мешканка села Шкарів (Гощанський район Рівненської області) Оксана Миколаївна поховала свого сина у вересні минулого року. Після похорону батьки почали отримувати телефонні дзвінки. Невідомі повідомляли, що син начебто живий.
Мешканка села Шкарів (Гощанський район Рівненської області) Оксана Миколаївна поховала свого сина у вересні минулого року. В день похорон у районі була оголошена жалоба. Дмитрові було 22 роки. Він служив механіком-водієм 30-ї механізованої бригади, яка понесла втрати 28 липня в районі Савур-Могили. Однак батькам видали лише труну. Останки сина їм не показали. Сказали лише, "там дивитися нічого, тіло розірване", - розказує DW Оксана.

Після похорону батьки почали отримувати телефонні дзвінки. Невідомі повідомляли, що син начебто живий. Треба його лише визволити з полону. Останнього разу, у середині січня чоловік назвався волонтером з боку "ЛНР" В’ячеславом Володимировичем. Він не сказав, де взяв телефон, але пообіцяв допомогти з визволенням сина, який, за його твердженням, живий і знаходиться в полоні у російських козаків в Луганській області, розповідає мати.

"Про гроші мови не було"

"Про гроші мови ніякої не було, ми мали тільки приїхати до Сєвєродонецька, шоб отримати сина (місто на Луганщині, підконтрольне Україні). Три дні ми вели якісь телефонні розмови з так званим представником "ЛНР". Сумніви були, але ми вирішили рухатися, бо хапалися за кожну ниточку", - каже матір.

Однак, коли вже батьки були в дорозі, почули умови від "волонтера". Потрібно сплатити дві тисячі триста гривень. "Ми готові були надати значно більше, утім попросили дати почути голос сина", - зазначає Оксана.

Тоді "волонтер" пояснив, що син начебто у козаків, його ще необхідно викупити. Зі слів батьків, їм було вказано рахунок, на який треба було переказати гроші. "Ми запропонували значно більшу суму, але не на рахунок, а виключно під час передачі сина. Просто обміняємо сина на гроші", - каже матір. Але "волонтер" вимагав інше – переказ грошей, потім за ці гроші викуп сина у козаків. "Наші сумніви ще більше зростали. Ми обговорили цю ситуацію з чоловіком, відвідали у Сєвєродонецьку відділ міліції. Після спілкування з місцевими правоохоронцями та іншими волонтерами Луганської області, переконалися остаточно, що це був обман, і вирішили повернутися додому", - зазначала матір.

Таких випадків шахрайства стає дедалі більше, каже Фридон Векуа, який представився членом волонтерської групи з визволення та обміну військовополонених "Патріот".

Як правило, аферисти починають торги з п’яти - десяти тисяч доларів, каже Векуа.

Звільненням полонених займаються виключно силові органи та вузьке коло волонтерів.

Батькам та родичам полонених чи зниклих безвісти не варто самостійно вступати в якісь перемовини з невідомими людьми відносно викупу, зауважив керівник прес-служби АТО Роман Туровець. "Ми не фіксували випадків, щоб бойовики самостійно виходили на батьків чи родичів, та пропонували їм визволення полоненого", - повідомив Туровець.

Якщо таке відбувається, і батькам хтось телефонує, то це шахраї. Вони беруть гроші і зникають, зауважує речник АТО. Він також вказує на допомогу волонтерів в цьому процесі, але підкреслює, що у будь-якому разі це дуже обмежене коло людей, яке може виконувати роль посередників чи вести переговори по обміну полонених. Головна ж роль у визволенні полонених - за СБУ та розвідкою, підкреслює Туровець.

Статті до теми:

Рівненський "кіборг" Роман Родейчук вийшов з коми

Рівненські військові в зоні АТО знищили танк та більше 60 бойовиків







На правах реклами