Ми у Facebook
08.02.2015, 13:30

Військовий комісар Рівненщини - про новий призов, ухилення від служби та відповідальність

У Рівненській області під час четвертої хвилі мобілізації планують призвати 2500 осіб, які мають замінити військових на сході та підсилити підрозділи Збройних сил України. З 20 січня 2015 року відповідно до Указу Президента Петра Порошенка відбувається оповіщення військовозобов’язаних громадян.

Загалом, четверта хвиля мобілізації триватиме у два етапи. Перший - закінчується 2 лютого. Далі – другий етап, під час якого знову оповіщатимуть населення. Відправляти за призначенням мобілізованих будуть з 28 січня 2015 року. Окрім того, наголошують, що наступні хвилі мобілізації можуть тривати до вересня 2015 року, але розпочнуть їх тільки у випадку загострення терористичної ситуації. Також не відхиляють можливості призову на строкову службу, пише erve.ua

Про особливості проведення четвертої хвилі мобілізації в Україні й на Рівненщині зокрема журналіст ERVE.UA поспілкувалась з тимчасово виконувачем обов’язків військового комісара Рівненського обласного військового комісаріату Михайлом Твердохлібом.


6 тисяч рівнян отримали повістки

-Як проходить мобілізація та які перші результати?
- З 20 січня, коли вийшов Указ Президента, ми дев’ять днів здійснювали оповіщення і медичний огляд чоловіків. Зауважу, що ще з вересня 2014 року ми також викликали військовозобов’язаних на медичний огляд. Таким чином ми укомплектували загони територіальної оборони для охорони об’єктів Рівненської області.

На сьогодні оповіщено близько 6000 громадян, з яких лише половина з’явилися у військкомати, з них – 40% визнані придатними для проходження служби.

Не підготовлених на фронт не відправлятимуть


-Що змінилося з моменту останньої хвилі мобілізації?

-Одним з недоліків мобілізацій 2014 року був той факт, що відводили лише два дні на оповіщення громадян та проведення медогляду. Зараз ми маємо дев’ять днів для того, аби оглянути людей та визначити їх стан здоров’я й придатність до військової служби.

У нас з’явилося більше часу на підготовку офіцерського складу у військових інститутах та університетах. Протягом 5-7 днів відбуватиметься теоретична підготовка, далі більше 20 днів навчання за спеціалізацією і після цього упродовж 15 днів буде бойове злагодження у тих підрозділах, в які їх направлять. І лише потім відбуватиметься ротація частин для заміни тих військових, які зараз виконують завдання в зоні АТО.

Пайки для солдат стануть «соліднішими»


-Матеріального забезпечення вистачає?
-У цьому році вже проведенні тендери, відбувається закупівля обмундирування й до моменту відправлення мобілізованих у зону АТО, бійці будуть забезпечені усім необхідним.


Окрім того, планують збільшити норму пайка, яка складалась ще за радянських часів і не відповідає сучасним вимогам. Теж саме стосується й одягу. Але ,все одно, ми плануємо тісну співпрацю з волонтерами, обласною і районними державними адміністраціями, підприємствами, організаціями, установами та міськими радами. Також враховані недоліки у соціальному забезпечені мобілізованих.


Ухилитися від мобілізації не вдасться

-Що чекає на тих, хто намагається ухилитися від мобілізації?
-Якщо військовозобов’язаний після проходження медогляду визнаний придатним і відмовляється від мобілізації, законом передбачена кримінальна відповідальність. Якщо ж люди не з’являються у військкомат за повісткам, тоді наступає адміністративна відповідальність.

Законопроекти про збільшення відповідальності знаходяться у Верховній Раді України.


-Хто повинен займатися перевезенням тіл загиблих із АТО, адже іноді доводиться чути, що волонтери або родичі роблять це власними силами?


-З березня 2014 року у нас визначений механізм перевезення тіл загиблих воїнів. І нам надають повну підтримку районні та міські державні адміністрації. Ми вже неодноразово їздили і в Донецьку, і в Луганську області.

Нам виділяється швидка з району, з якого наш хлопець загинув, та два водія. Районна або міська рада заправляє цей автомобіль, потім визначають представника військкомату і ми разом з родичами їдемо і забираємо тіло. Все поховання також організовують органи влади, не дивлячись на те, є у сім'ї загиблого гроші, чи немає. Я дякую всім волонтерам, які надають нам допомогу.


-На чому Ви б хотіли наголосити у зв’язку з мобілізацією?
-В мене єдине прохання до всіх чоловіків, які дійсно бажають захищати своїх дітей і свої сім’ї: уточнити свої дані у військкоматі, навіть якщо ми вас не призиваємо. Страх перед «війною» є у кожного, але один може його перемогти, а інший – ні. Потрібно розуміти, що в країні «війна» і все робити для перемоги.

Статті по темі:

У Рівненській області розпочалася четверта хвиля мобілізації
Хто не підлягає під мобілізацію у 2015 році [ІНФОГРАФІКА]





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ