Ми у Facebook
05.02.2015, 16:30

Щоб не завелися жучки у крупах та квасолі [+ПОРАДИ]

Не забувайте час від часу робити ревізію своїх продуктових запасів. Як правильно зберігати борошно, крупи, квасолю, горох та інші сипучі продукти, щоб у них не завелися комахи та личинки - допоможуть конкретні поради.
Запаси гречки та перловки можна зберігати у себе на кухні багато місяців. Довгий шліфований рис не псується роками. А от манку та вівсяні пластівці часом доводиться викидати вже через кілька місяців після того, як принесли їх магазину чи базару.

Дотримуйтесь правил і термінів зберігання сипучих продуктів і якомога частіше перевіряйте їх на наявність комах!


1. Одразу ж після купівлі крупу треба старанно перебрати чи посіяти. Наприклад, у манці та борошні вже можуть виявитись личинки, які через певний час перетворяться на хробаків та борошняну міль.

2. Щоб у крупі не завелися жучки, бажано провести температурну обробку. Дехто просмажує гречку ядрицю в духовці. Можна помістити пакет чи банку з продуктом на якийсь час у холодильник. А ще краще - покласти на добу-дві в морозильну камеру, винести на мороз у темне місце безпечне місце. Взимку запаси круп добре зберігати у ящиках чи шафках у коморі, на веранді чи балконі. Це стосується і лущеної квасолі, бобів та гороху.

3. Не зберігайте крупи у целофанових пакетах. Відсутність повітря, тепло і вологість - сприятливе середовище для розвитку комах. Найкраще тримати сипучі продукти у скляних банках чи спеціальних поліетиленових ємкостях.



4. Якщо ви звикли зберігати борошно та крупи у полотняних мішечках, заздалегідь обробіть тару міцним розчином солі і просушіть.

5. Одні вважають, що закривати банки з сипучими продуктами треба щільно, пластмасовими чи мателевими кришками. Інші - визнають тільки марлю чи лляну полотнинку. Хтось проколює шилом поліетиленову кришку у кількох місцях, щоб крупи дихали. Кожна господиня обирає свій варіант залежно від свіжості круп, вологості, часу зберігання.

6. Найкраще місце для зберігання банок з крупами — не верхні, а нижні полиці. Це має бути прохолодне, темне та сухе місце, яке добре провітрюється.

7. Щоб заздалегідь відлякати жучків, перед початком зберігання можна обробити дерев'яну полицю оцтом. У банку з крупою можна покласти лавровий листок або кілька неочищених зубчиків часнику. Дехто кладе на полицю шафки засушені кірки лимона чи мандарина, тертий мускатний горіх і навіть каштани. Жучки та борошняна міль не люблять ці запахи і не відкладають поблизу свої яйця.

8. Деякі господині примудряються оберігати свої запаси від псування, тримаючи у банках з борошном та рисом шматочки фольги, кришечки від пляшок з-під пива і навіть сталеві ложки.



9. На дно банки з крупою можна покласти марлевий пакетик з кам'яною сіллю. Сіль вбере зайву вологу, яку так люблять комахи та плісняві грибки. Дехто кладе у банки з крупами сухий стручок гіркого червоного перцю, щоб запобігти затхлому запаху.

10. Якщо у крупі чи борошні ви помітили якогось жучка, не поспішайте її викидати. Переберіть її та просійте через дуже дрібне сито. А потім прогрійте її в духовці при температурі не менще 120 градусів. І постарайтесь використати продукт у найближчий час.

11. Видалити неприємних чорних жучків з квасолі та гороху досить легко — залийте бобові солоною водою. Через кілька хвилин комахи спливуть. Тоді воду злийте, а плоди просушіть на рушнику чи полотнині й помістіть на зберігання у холодильник чи на мороз.

12. Але якщо жучків та личинок аж надто багато — крупа в їжу не годиться. Продукт, зіпсований борошняним хрущаком, як і пліснявим грибком, картопляною паличкою, може викликати алергію і навіть отруєння.

Фото із сайту www.1001eda.com

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
ТОП-10: найбільш корисні для здоров'я крупи, каші та гарніри





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ