Ми у Facebook
05.02.2015, 09:44

Як вимушеному переселенцю у Рівному відновити втрачений паспорт?

Через активні бойові дії на сході України мешканці територій, де вони проходять, часто змушені поспішно залишати свої домівки. При цьому, нерідко може статися так, що люди гублять або ж просто не мають можливості взяти із собою навіть свої документи.
Головним же документом для будь-якого громадянина є його паспорт. Тож про те, як вимушеному переселенцю відновити втрачений паспорт громадянина України, розповідає юрист РОГО «Комітет виборців України» Вячеслав Горбенко.

Який нормативно-правовий акт регулює це питання?

Це питання регулюється Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 509 від 01 жовтня 2014 року.

Відповідно до частини 4 цього Порядку в разі втрати або викрадення документів, що посвідчують особу, особа, яка переміщується, повідомляє про це територіальним підрозділам Державної міграційної служби за місцем перебування, які в одноденний строк видають тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України, іноземця або особу без громадянства.

Які документи потрібно надати для відновлення паспорта?

Для відновлення втраченого паспорта громадянина України потрібно подати письмову заяву про втрату паспорта (її бланк мають безкоштовно надати безпосередньо в міграційній службі) та зібрати всі наявні документи (в тому числі ті, які посвідчують особу). Це можуть бути: паспорт громадянина України для виїзду за кордон, свідоцтво про народження, посвідчення водія, військовий квиток, пенсійне посвідчення, посвідчення учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, посвідчення інваліда тощо, а також (за наявності) документи, які підтверджують реєстрацію місця проживання (довідка про склад сім’ї або витяг з будинкової книги), копії паспорта громадянина України та інших документів.

Потрібно також надати 3 фотографії (розміром 3,5 х 4,5 см) та квитанцію про сплату держмита (34 грн.) або документ про звільнення від його сплати. Банківські реквізити для оплати за цю послугу, як правило, розміщені на інформаційному стенді у відповідному підрозділі Державної міграційної служби України.

В який орган влади треба звертатися?

З цими документами потрібно звернутися до найближчого центру обслуговування громадян «Паспортний сервіс» або підрозділу Державної міграційної служби.

Наприклад, якщо особа прибула на Рівненщину, то вона вправі звернутися: або до Центру «Паспортний сервіс» за адресою: м. Рівне, вул. 16 липня, 6а; тел. (0362) 26-77-84, за умови, що вона проживає в Рівному, або до найближчого підрозділу ДМС, який розташований у районних центрах Рівненської області, якщо особа проживає в райцентрі.

Як вимушеному переселенцю, який досяг 16 років, отримати свій перший паспорт?


Процедура отримання паспорта громадянина України по досягненню 16-річного віку (першого паспорта) є такою ж, як і в звичайних ситуаціях.

Пам’ятайте, що ця послуга надається безкоштовно. Тому не погоджуйтеся на послуги так званих «присосок» - різного роду посередників або приватних фірм. Вони, як правило, знаходяться в тому ж приміщенні, де і міграційна служба, та нав’язують свої платні послуги з надання бланкової продукції або ж посередництва в оформленні паспортів. Такі дії не відповідають чинному законодавству й оплачувати їх громадяни не зобов’язані.
Нагадаємо, що в рамках проекту «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп» для отримання безоплатної правової допомоги та іншої інформації щодо свого статусу переселенці, котрі проживають на Рівненщині, можуть звертатися до центрів права РОГО «Комітет виборців України» в Рівному та Сарнах:

Адреса центру права в м. Рівне: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 4. Тел.: (0362) 26-38-47, 26-29-43.
Адреса центру права в м. Сарни: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.

Статті до теми:

Як виготовити закордонний паспорт мешканцям Рівного та Рівненської області

Що робити біженцям зі сходу, якщо втратили свій паспорт





На правах реклами