Ми у Facebook
05.02.2015, 11:45

Рівненщина: долю храму визначить референдум

Мешканці села Новосілки Здолбунівського району 7 лютого планують провести референдум, де визначать, кому належатиме храм Чуда Архистратига Михаїла – Київському Патріархату чи Московському. Віряни сподіваються, що після нього у селі припиниться протистояння на релігійному грунті.
Як пояснили РІСУ у Рівненській єпархії УПЦ КП, до листопада 2014 року у селі існувала одна громада УПЦ (МП). Однак війна на Сході Україні, російська агресія та позиція церковного керівництва щодо цих подій заставила парафіян задуматися над доцільністю подальшого перебування у цій Церкві. Парафіяни провели збори, де кожен міг висловити свою позицію. Більшість вирішила податися до Київського Патріархату.

«У селі проживає 480 осіб, понад 400 мешканців Новосілок поставили свої підписи за те, що хочуть перейти до УПЦ КП, десь 40 належать до протестантської Церкви. Тобто переважна більшість за Київський Патріархат. Але представники Московської Патріархії на це не зважають і не хочуть поступитись храмом. Тому виникла ідея з референдумом», - розповідає Благочинний Здолбунівського району УПЦ КП о. Павло Джура.

Через те, що люди не можуть поділити храм, між ними виник конфлікт. На нього оперативно відреагували працівники правоохоронних органів та представники ЗМІ. На якийсь час церкву опечатали.

У Московському Патріархаті бажання УПЦ КП провести опитування сприйняли негативно. Секретар Рівненської єпархії УПЦ (МП) протоєрей Віталій Герлінський у коментарі УНІАН-релігій взагалі назвав його незаконним.

“Ми неодноразово звертали увагу місцевої влади, на те що місцевий референдум не може проводитись, а тим більш на ньому не може розглядатися питання про право користування приміщенням. Таким чином, у випадку проведення референдуму з питання приналежності храму громади УПЦ, порушиться чинне законодавство України”, - каже протоєрей.

Не зважаючи на протести опонентів, віряни Київського Патріархату не збираються відмовлятися від свого задуму. Хоча розуміють, що усі питання референдум не вирішить.

«Референдум не має жодної юридичної сили, - каже о. Павло Джура. – Окрім, моральної. Мешканці села уже два рази засвідчили, що хочуть бути в Київському Патріархату – проводили збори, збирали по селу підписи із адресами. Ми не хочемо, щоби сталося кровопролиття. Тому вирішили ще раз засвідчити свою позицію, може така форма висловлення своєї позиції на них подіє»

Статті до теми:

В УПЦ МП назвали цинічним утворення Помісної Православної церкви на Рівненщині

УПЦ МП на Рівненщині стверджує, що захищає свій храм





На правах реклами