Ми у Facebook
11.02.2015, 14:12

На Рівненщині на 12% зменшились обсяги споживання газу

У 2014 році обсяги споживання газу на Рівненщині скоротилися на 12% у порівнянні із показниками 2013 року.
Як наслідок, ПАТ «Рівнегаз» протранспортувало природного газу на 71,2 млн менше і недоотримало значну частину запланованої тарифної виручки, яка є основним джерелом надходжень для здійснення ремонту та модернізації газових мереж. Такий стан справ негативно впливає на фінансове становище компанії та значно ускладнює можливість забезпечення якісного газопостачання.

Скорочення споживання блакитного палива на Рівненщині зафіксовано для всіх категорій споживачів. Зокрема населення зменшило споживання газу на 12,7%, бюджетні організації - на 25,1%, промисловість – на 9,5%, теплопостачальні підприємства - на 10,3%.

Падіння обсягів споживання та транспортування газу, а також зменшення надходжень від його реалізації, зумовили недоотримання підприємством 27,2 мільйона гривень планової тарифної виручки. Зменшення тарифних надходжень, разом із суттєвим підвищенням цін на основні матеріали та обладнання, необхідні для здійснення виробничої діяльності, спричиняють гостру нестачу ресурсів для забезпечення якісного постачання газу споживачам.

«Незважаючи на те, що з початку 2014 року ціна на газ в середньому зросла на 60%, тариф на постачання був збільшений лише на 4,0%, а на транспортування – на 19,6%. Тому на сьогодні діяльність підприємства, значною мірою, здійснюється за рахунок резервних фондів й закуплених раніше матеріалів та обладнання. Однак, цього запасу вистачить максимум на 2-3 місяці. Тому єдиним виходом із ситуації є коригування тарифів на транспортування, розподіл та постачання природного газу у бік збільшення», - зазначає перший заступник голови правління ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

За останні роки обсяги транспортування природного газу по ПАТ «Рівнегаз» скоротилися майже на 24% - з 729 млн. куб. м в 2010-му до 553,5 млн. куб. м. на кінець 2014 року.

Незважаючи на вкрай важке фінансове становище, що пов’язане із недоотриманням планової тарифної виручки та збільшенням заборгованості споживачів перед підприємством, ПАТ «Рівнегаз гарантує виконання всіх регламентних робіт та реалізацію інвестиційної програми на 2015 рік.

Прес-служба ПАТ "Рівнегаз"





На правах реклами