Ми у Facebook
12.02.2015, 14:35

Директор «Укрбурштину» готовий віддати кредиторам зі своєї кишені сім мільйонів

Борги дочірнього підприємства «Укрбурштин» Державної акціонерної компанії «Українські поліметали», що у Рівному, накопичувалися давно, оскільки воно з 2003 року перебувало у стадії банкрутства.
Через два роки почалася санація, тобто заходи, спрямовані на фінансове оздоровлення та вихід з банкрутства. Загальна сума боргу «Укрбурштину» нині сягає 7,2 мільйона гривень, в тому числі податковий борг – 2,27 мільйона. Днями виконавчий директор компанії Павло Ніколаєнко звернувся до кредиторів з пропозицією погасити борг усім одночасно, причому, з власної кишені. І якщо фіскальна служба з цієї пропозиції дуже зраділа, то кілька фірм, які протягом минулого і вже цього року перекупили половину боргів держпідприємства, брати гроші… відмовилися. Принаймні, вони поки що у роздумах.

- На зборах я одразу запитав у кредиторів, чому вони прийшли, - розповідає Павло Ніколаєнко. – Вони відповіли, що хочуть забрати свої гроші. А коли я запропонував, що сам заплачу – відмовилися. Я не отримав також відповіді на запитання, навіщо ці фірми у такий важкий час перекуповували борги державного підприємства. Я як приватна особа готовий їх погасити власним коштом. Гроші я заробив, маю декларацію і довідку про сплату податків. Моя мета – щоб підприємство працювало і заробляло від продажу високоліквідного продукту, тобто бурштину, який продається за валюту. Скільки це коштує? Пам’ятаєте, торік на кордоні у Ягодині Волинської області затримали вантажівку з вугіллям, в якому було сховано близько двох тонн бурштину? Така партія коштує 10 мільйонів доларів. А наше підприємство на своїх кар’єрах може за добу видобувати 500 кг каменю, легально, зі сплатою податків.

Коли мене призначили виконавчим директором, до кого лише я не звертався, щоб дали грошей на отримання спецдозволу на видобуток корисних копалин. У засновників – Мінфіну, Мінекономіки та Фонду держмайна – таких грошей немає, в банку кредит не дали. Тож я виклав з власної кишені 500 тисяч гривень за цей дозвіл. Ми найняли фірму, яка провела геологічну розвідку. І коли «Укрбурштин» уже був готовий видобувати камінь, нас зупинили усі – і держава, і приватні підприємства, яким це невигідно, бо ми їм заважаємо.

Павло Ніколаєнко не назвав «впливових осіб з Рівного та Києва», зацікавлених у знищенні ДП "Укрбурштин". Каже, що це одіозні прізвища, і нехай їх встановлюють правоохоронні органи.

- Який мені інтерес гасити з власної кишені борги «Укрбурштину»? У міністерстві у мене теж про це запитували, - каже Павло Ніколаєнко. – Коли я відповів, що з патріотичних міркувань, аби допомогти державі у скрутний час налагодити вигідне виробництво – усі дружно засміялися.

Він вважає цілком реальною перспективою відкриття у Рівному біржі бурштину. Така біржа давно працює у польському Гданську, і про неї рівненські чиновники у минулі роки вже не один раз розповідали. А пан Ніколаєнко наводить цифри: Гданська біржа на перепродажу бурштину заробляє 600 мільйонів доларів на рік, 80% виставлених на продаж лотів – рівненський контрабандний камінь.

Зараз легально добувають бурштин у Рівненській області держпідприємство «Бурштин України», з яким «Укрбурштин» ділить територію заводу й підтримує дружні стосунки, та приватне підприємство «Сонячне ремесло», до якого нібито має відношення дружина екс-Президента Віктора Ющенка.

Начальник Головного управління Державної фіскальної служби у Рівненській області Дмитро Зайцев публічно висловив задоволення рішенням виконавчого директора «Укрбурштину» погасити борг, проте інші кредитори поки згоди на це не дали. Зі слів Павла Ніколаєнка, борг кредиторам може бути погашений лише усім одразу.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:


У державну власність повернули майно ДП “Укрбурштин”



У Рівному рейдери хотіли захопити ДП "Укрбурштин"


Джерело: press-centr.com





На правах реклами