Ми у Facebook
12.02.2015, 18:15

Завтра п'ятниця, 13-го

13 лютого цього року припало на п’ятницю. Таке поєднання дня і дати викликає неабияке занепокоєння серед забобонних людей, які вірять, що саме цього дня на них чекає потенційна халепа.


Походження забобону

Є декілька версій щодо походження забону стосовно п'ятниці 13-го. Одним із найпоширеніших вважається п'ятниця 13 жовтня 1307 року, коли за наказом французького короля Філіпа IV були заарештовані та піддані тортурам тисячі лицарів-тамплієрів. Ця версія вважається популярною міською легендою і була поширена здебільшого завдяки міфологізації та відображені у літературі і популярних фільмах, таких як «Код да Вінчі». Наукових чи історичних підтверджень походження цього забобону саме від цієї дати не знайдено.

Згідно з популярним скандинавським міфом 12 богів зібралися на святкову вечерю у раю Валгаллі, коли з'явився незапрошений 13 бог-бешкетун Локі. Локі намовив Голдера, сліпого бога темряви, вбити стрілою з омели бога щастя та радості Болдера. Коли бог щастя та радості помер, це стало днем коли вся земля засумувала. Таким чином у скандинавських культурах укріпилося передчуття невдачі з числом 13. Інша версія походження забобону вказує на зв'язок між п'ятницею 13-го з місячним календарем, відповідно до якого, у тринадцятий день починається повна фаза місяця. Стосовно повня, у свою чергу, існують інші забобони, які, зокрема, не рекомендують починати у такий час важливі справи, робити хірургічні операції, зачинати дітей. Так, за свідченням деяких статистичних даних, під час повня спостерігається сплеск злочинності, самогубств, хвороб, нещасних випадків та аварій і іноді має назву «Чорної п'ятниці».

Найімовірнішим походженням нещасного дня у п'ятницю 13-го є загальні поєднання забобонів у багатьох культурах щодо числа 13, або «чортової дюжини» та п'ятниці. П'ятниця вважається нещасливим днем, зокрема, тому, що цього дня був розп'ятий Ісус Христос. До того ж, за свідченням деяких дослідників, розп'яття відбулося 13 числа місяця нісана єврейського календаря. Таким чином, за цією версією п'ятниця 13-го стала знаменною датою, коли зі смертю сина божого у світі запанувало зло. До того ж, саме у п'ятницю вночі за релігійними віруваннями, перед єврейським суботнім шабатом ніби активізувалися темні сили і починався сатанинський шабаш.

Статті до теми:

15 лютого – Стрітення Господнє

Коли можна вінчатися у церкві у 2015 році





На правах реклами