Ми у Facebook
15.02.2015, 17:35

Рівненський священик про свято Стрітення Господнього

Настоятель парафії Святих великомучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату - прот. Василь Приходько поділився з читачами OGO.ua роздумами про свято Стрітення Господнього.

Про значення свята з перших уст:

Ми повинні розуміти, що кожне свято має історію. Це історія біблійна, а вже потім - мирська, тому її потрібно знати.

Стрітення – одне з великих свят у християнстві. Цьогоріч воно випало на третю, підготовчу неділю до великого посту. В цей день ми читали уривок з Євангеліє про Страшний суд, який чекає на кожну людину.

Якщо говорити про історію свята, то за часів царя Птолемея, єгипетського царя, виникла ідея здійснити переклад. Цар захотів перекласти Святе Письмо з єврейської на грецьку і покликав для цього 70 мужів.

Серед цих мужів був і Симеон, йому випало перекладати книгу Ісаї. І коли він перекладав слова: "і Діва в утробі зачне і породить сина" (Іс. 7:14), то йому здалося, що там помилка.

Симеон виправив – Дслово "Діва" на слово "жінка", бо не розумів як Діва може в утробі зачати. Ангел Божий на це відповів праведнику, що він побачить на власні очі свідченням свого перекладу і зрозуміє як це буде втілюватися. За переданням, праведний Симеон прожив більше 300 років.

Потім Дух святий привів йог до храму, коли Божа Матір і Йосип принесли Ісуса до храму, щоб освятити Його. І коли він взяв на руки Ісуса, то проголосив слова: "Нині відпускаєш раба Твого, Владико за словом Твоїм, з миром, бо бачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, світло на просвітлення язичників і славу народу Твого, Ізраїля».

Взявши на руки, він побачив Бога. Діва була здивована, що Симеон звертається до Ісуса не як до людини. Ця ситуація ще раз нам ілюструє те, що наскільки Бог полюбив людину, що послав у цей світ Свого сина задля нашого спасіння. Але від самої людини вже залежить як вона відповідає на цю можливість спасіння, яку їй дарує Бог.


СТАТТІ ДО ТЕМИ:

Рівненський священик - про ставлення церкви до гороскопів

Рівненський священик - про терористів на Донбасі та захист Вітчизни [+ІНТЕРВ'Ю]





На правах реклами