Ми у Facebook
16.02.2015, 17:40

У Рівному відбулася конференція з нагоди Міжнародного дня рідної мови [+Фото]

Переважна більшість українців вважають своєю рідною мовою — українську. Останнім часом наша мова стає все більш привабливою та цікавою для російськомовних громадян. Переселенці зі Сходу та Криму все частіше починають вивчати українську та нею спілкуватися.
Із нагоди Міжнародного дня рідної мови та 110-ти річчя з Дня народження Уласа Самчука у Рівному відбулася науково-практична конференція «Міжкультурна комунікація: мова, культура, особистість».

Організатори конференції - Рівненське обласне об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка спільно з Рівненським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

Розпочався захід із віршів, які читали заслужений артист України Олексій Заворотній та член Національної спілки письменників України Ростислав Слободенюк.



Вітальне слово до учасників конференції виголосив Андрій Лавренчук, в. о. ректора Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат наук із державного управління.

Ключові теми, які обговорювались на конференції — входження України в міжнародну спільноту, збереження української ідентичності, формування культурного феномену просування України у світі. Крім того, говорили про навчання української мови у школах, формування міжособистісних комунікацій та синтаксичні норми української мови.

- Не зважаючи на хвилі еміграції в Україні, поразки визвольних змагань та утиски на українську культуру, українці завжди намагалися сберегти свою самобутність, - наголосив проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва Рівненського ОІППО Іван Вєтров. - Українська церква також завжди намагалася зберегти і примножити українську мову. Створювалися товариства пошанування української мови, літературні обєднання, друкувалися книги та енциклопедії. Плідно працювали університети.



На конференції також згадали українців, які сьогодні тримають оборону держави та вшанували хвилиною пам'яті загиблих на Сході героїв.

Ще одне важливе питання, яке потрубує вирішення сьогодні — переважно російський контент медіапростору в Україні. Іван Вєтров зазначив, що і на Рівненщині багато мовників російськомовні.

Інший важливий акцентр зустрічі — обговорення творчості Уласа Самчука. Директор музею Уласа Самчука в Дермані Тамара Нечипорук говорила про малу Батьківщину письменника, а завідувач Літературного музею Уласа Самчука в Рівному Інна Нагорна розповідала про рівненський період життя і творчості Уласа Самчука.



Статті по темі:

20 лютого – 110 років від дня народження Уласа Самчука [Анонс]

План культурно-мистецьких заходів у Рівному з 16 по 22 лютого 2015 року

За що ми любимо українську мову [СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ]





На правах реклами