Ми у Facebook
20.02.2015, 10:00

Рівняни цілими сім'ями плетуть маскувальну сітку для українських військових [+Фото]

Війна на сході відкриває людей по-новому. Це дозволило усім українцям відчути себе великою родиною та об'єднати свої зусилля для добрих справ. Ніколи раніше в Україні так активно не розвивався волонтерський рух, коли без надії на жодну винагороду люди допомагають тим, хто боронить їхній мир та спокій. У Рівному є чимало організацій, та й просто окремих людей, які намагаються підтримати військових на Донбасі.
Так, цього разу хотілося б розповісти читачам "ОГО" про рівнян, які плетуть маскувальні сітки для українських військовослужбовців.

В Україні плетіння маскувальних сіток – справа не нова, цим займаються у різних регіонах, і на сході в тому числі. І у самому Рівному є багато людей, які цим займаються, і в області ця потрібна справа має своїх ентузіастів — приміром, у Березному, Дубровиці. Але нині кореспондент “Рівненської газети” долучилась до плетіння сіток у підвалі міського палацу культури “Текстильник”, що неподалік автостанції “Чайка” у Рівному.

У приміщенні МПК "Текстильник" щовечора, окрім понеділка, збираються небайдужі люди, які хочуть внести свій, хоч і незначний та водночас такий потрібний вклад для допомоги нашим мужнім захисникам. Частина людей приходить майже щодня, інші – після роботи в певні дні чи просто, коли випадає можливість. Але найголовніше те, що всі разом ці люди роблять велику справу.

РІВНЕНСЬКА СІТКА ДЛЯ АТО - ФОТО

А все розпочалося з того, що члени рівненського "Клубу успішних людей" дізналися про маскувальні сітки, вивчили, як їх роблять у інших містах. І почали шукати однодумців у Рівному, щоб розпочати і тут цю добру справу. Згодом, коли клуб проводив ярмарок, на якому збирали теплі речі для бійців у зоні АТО, вирішили розпочати плетіння маскувальної сітки. Почали просто в центрі міста, погожого вихідного дня на майдані Незалежності. 

– Тоді ті, хто долучалися до плетіння сітки, запитували наші мобільні телефони, щоб далі контактувати для допомоги військовим. Ми давали людям свої номери. І згодом вони почали нам дзвонити та запитували, як можна допомогти і де ми плетемо сітки. Так я і Ірина Максименко стали організаторами А, знаєте, як кажуть, якщо є велике бажання, то з'являються і можливості. Так і у цьому випадку, згодом МПК “Текстильник” люб'язно надав нам приміщення, щоб ми це могли робити на постійній основі, – говорить організатор Марина СВИСТ.

- Далі люди долучалися й долучалися, дізнаючись про добру справу один від одного чи через соціальні мережі. Тепер у підвальному приміщенні “Текстильника” постійно збираються небайдужі, ті, кому болить доля наших захисників. Люди долучаються цілими родинами, приводять дітей, є тут і пенсіонерки, які переконані, що не варто сидіти та плакати біля телевізорів, а потрібно допомагати нашим воїнам вже зараз.

– Хотілося б виділити дві родини, які у нас є – це родина Кожушків (чоловік, дружина та двоє дітей) і також родина Баніт (Оксана та її чоловік завжди нас підтримують). Долучаються і матусі, які приводять дітей на гуртки в «Текстильник», студентки теж часто приходять, – розповідає Марина. – Всіх активістів наших я не зможу перелічити, бо це дуже багато людей. Цікаво, що до плетіння маскувальної сітки у Рівному долучилися й етнічні росіяни, які розуміють, що потрібно підтримувати наших військових.

БІЛЬШЕ ФОТО

Волонтери вже сплели 14 маскувальних сіток. Але у випадку з маскувальними сітками важлива не стільки кількість, скільки сам її розмір. Так, одна з найбільших, яку доводилося сплести рівненським волонтерам, – це 5*16.

Бувають випадки, коли військові роблять замовлення, вказують потрібні розміри і тоді активісти готують сітку саме для них. У соціальній мережі фейсбук є група "Маскувальна сітка руками волонтерів", яка допомагає координувати роботу. Так волонтери можуть спілкуватися між собою: ділитися досвідом та планувати роботу. Взимку плели переважно білого кольору і взагалі з сітками з білої тканин менше проблем. Адже якщо з неї треба зробити темну, то це робиться просто – варто лише "обкатати" її в багнюці. А з іншого боку, і тканину в цьому випадку підібрати легше, у багатьох рівнян вдома є непотрібні наволочки, простирадла й інші речі з білої тканини. З кольоровими ж сітками складніше, адже речей кольору хакі, коричневого чи зеленого не так й багато. 

Особливість цих рівненських сіток ще й у тому, що їх легко ідентифікувати. Ці сітки підписані: на шматочках тканини намалювали герб міста та надпис "Рівне", щоб наші захисники знали, що рівняни в тилу намагаються підтримувати їх та роблять усе, щоб їм на передовій було хоч трошки легше.

Долучайтесь до плетіння сіток для бійців АТО! Дуже потрібна тканина для маск.сітки кольорів пожовклої осені, будемо вдячні за будь-яку допомогу!
Адреса:
м. Рівне, вул. Гагаріна, 6, МПК “Текстильник”, підвал
Контакти:
Марина Свист, тел. (097) 87-23-950,
сторінка у Фейсбук: https://www.facebook.com/marina.svist


СТАТТІ ДО ТЕМИ:


ФОТО - Рівненська сітка для АТО


Рівнян запрошують плести маскувальні сітки для АТО [+Фото]





На правах реклами