Ми у Facebook
21.02.2015, 12:45

Здавали квартиру в оренду – задекларуйте отримані доходи

У разі, якщо громадянин – фізична особа у минулому році здавав в оренду комерційну чи житлову нерухомість громадянам, то податок на доходи фізичних осіб він повинен сплачувати щоквартально, а декларацію подати до 1 травня 2015 року.
Дохід від здачі в оренду власного нерухомого майна підлягає оподаткуванню за ставкою 15% та/або 17% (з 2015 року – 20%).

Ставка 15% застосовується, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2014 р. – 12180 грн.); 17% (20%) – з суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.

У випадку здавання майна в оренду підприємцю, відповідальним за оподаткування буде орендар.

Однак, якщо фізична особа – орендар не є суб’єктом господарювання (підприємцем), то відповідальність за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету несе орендодавець (громадянин, який здає майно в оренду).

Громадянин - орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного (податкового) періоду.

Тобто, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до органу ДФС за податковою адресою платника податку.

Водночас нагадуємо, кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2014 року, триває. Термін подачі податкової декларації про майновий стан і доходи за 2014 рік – до 1 травня 2015 року.

ГУ ДФС у Рівненській області

Див. також:


Увага! Затверджено форму декларації з акцизного податку

Рівне: з початку року платники сплатили понад 111 млн. грн. єдиного внеску





На правах реклами