Ми у Facebook
21.02.2015, 11:45

Чи продають у комунальних книгарнях Рівного книжки з чорної магії?

«Рівнекнига» має в Рівному кілька книгарень, три з яких – «Знання», «Дружба» і «Слово» - розташовані в самому центрі міста. Незважаючи ні на що, торгівля, як свідчать результати роботи за рік, йде непогано. Книг у 2014-му році продали на сім мільйонів гривень.
Чистого прибутку одержали 130 тисяч гривень, і це на 30 тисяч більше, ніж у 2013-му. Неабиякі пристрасті за книжковою торгівлею закипіли, коли у директора «Рівнекниги» Юлії Хажанець закінчився контракт. Крім неї, на керівне крісло претендує аж шість жінок. Усі вони колись працювати у «Рівнекнизі», своє звільнення вважають незаконним, за що по кілька років безрезультатно судилися, тож тепер мають зуб на пані Хажанець.

Найбільше на комісіях обласної ради, через які відбувається призначення керівників комунальних підприємств, усіх цікавило питання, яку платню одержує Юлія Хажанець і як вона розподілила так звану 13-ту заробітну плату, яку підприємство виплачує своїм працівникам за результатами роботи за рік. Отож, місячна платня керівника «Рівнекниги» становить 12 тисяч гривень, плюс 10 тисяч гривень вона одержала у вигляді 13-ої зарплати. І хоча мало хто з керівників комунальних закладів може похвалитися такою платнею, пані Хажанець запевняє, що зарплату їй нараховують у відповідності з контрактом, укладеним з облрадою, і що всі премії та відпускні також нараховуються так, як передбачає контракт. Тож і не дивує кількість бажаючих посісти це крісло й завідувати книжковою торгівлею в центрі Рівного, що вважається хорошим бізнесом. Конкурентки згадали пані Хажанець і її призначення на цю посаду 10 років тому, яке вони вважають незаконним, бо вона тоді працювала бібліотекарем і не мала досвіду роботи в книжковій торгівлі.

Юлія Хажанець

- Книга – це специфічна галузь,треба знати видавництва, вміти оцінити рівень поліграфії, щоб спрогнозувати, що буде продаватися, - розмірковує конкурент на книжковому ринку, керівник товариства «Рівненські шкільні підручники» Сергій Лейчук. – «Рівнекнига» хоч і заявляє, що торгує переважно українською книгою, проте закуповувала україномовні дитячі книжки у російських видавництв, і навіть літературу з чорної магії продавала. Ці книгарні – комунальні, платять дуже малу орендну плату, і в цих «тепличних» умовах мають такий невисокий прибуток, в той час як приватні заробляють значно більше.

Сергій Лейчук пригадує кримінальну справу кількарічної давності, порушену нібито за зловживання керівництва «Рівнекниги» на велику суму, але справа, пролежавши кілька років у шухлядах правоохоронців, була закрита за відсутністю складу злочину.

- У «Рівнекнизі», як і на інших комунальних підприємствах, укінці року був проведений аудит, ніяких порушень виявлено не було, - коментує начальник відділу з питань спільної власності територіальних громад та економічного розвитку виконавчого апарату Рівненської обласної ради Тетяна Кравчук. - Принаймні зараз ніяких зловживань немає, підприємство працює нормально, виконує фінансовий план, затверджений облрадою. Щодо зарплати, то керівник сам собі її призначити не може, ці питання передбачені контрактом. А щодо розподілу прибутку, то його частина, яку теж визначає облрада, надходить в бюджет області. Не вдаючись в характеристики конкретних осіб, а виходячи лише з фінансових показників, особисто я не бачу підстав шукати іншого керівника. Можливо, треба змінити мотивацію для персоналу. В будь-якому випадку, якщо у депутатів будуть зауваження чи рекомендації, їх врахують.

Джерело: press-centr.com





На правах реклами