Ми у Facebook
21.02.2015, 14:47

Чого очікувати рівнянам від медичної реформи

Реформа медичної галузі – одна з найулюбленіших справ політиків. Майже щорічно її намагаються змінити на краще. Нововведення для лікарів та хворих не забарилися й цьогоріч.
Реформувати українську медицину доручили грузину. Міністерство охорони здоров'я очолив екс-голова МОЗу Грузії Олександр Квіташвілі. Що підготували закордонні реформатори – читайте далі.
Медицина для родини.

Світовий досвід давно практикує медицину сімейного типу. Українці тому не виняток, адже вони теж прямують до ідеалів європейського світу. Сімейний лікар (на подобу нашому терапевту) – лікує дорослого і малого, приймає пологи, вправляє суглоби і навіть робить операції. Універсальний помічник для всієї родини, але чи реально його нині перевчити з однієї вузької спеціалізації на широкий профіль хвороб? Принаймні, тішить те, що у медичних навчальних закладах студентів вже розпочали навчати сімейній медицині.

Рівні допомоги.

Медичну консультацію чи допомогу поділять на рівні, за проходження яких хворому доведеться заплатити.

Перший і найдешевший – сімейний лікар. За підрахунками політиків саме до нього має звертатись найбільша кількість хворих.

Другий рівень – дорожчий. Тут послуг менше, відповідно, вони націлені на конкретну проблему і викласти за них потрібно більше. До прикладу, платити доведеться за невідкладну допомогу, клініко-діагностичні послуги, а також за послуги у лікарнях, перинатальних центрах, хоспісах.

Третій рівень – найдорожчий і найспеціалізованіший у певній галузі. Сюди віднесли послуги клінік науково-дослідних інститутів.

За що й чому платити?

Медична реформа та її реформатори говорять, що намагаються допомогти людині у фінансовому плані, адже платитиме вона лише за те, що їй потрібно.

Медичні послуги фінансуватиме бюджет, медичний поліс пацієнта та, як завжди, сам пацієнт.

Влада ж планує розробити, так би мовити, прайс-лист на кожну послугу у медзакладах. Також планується розмежування вартості послуг: за одні платитиме держава, за інші – страховий поліс пацієнта, а ще за окремі – сам хворий. До прикладу, держава зобов'язується зробити безкоштовною невідкладну та екстрену меддопомогу. Також хворим безоплатно лікуватимуть онкологічні, генетичні, рідкісні захворювання, туберкульоз, ВІЛ та СНІД. Інші послуги розподілять між страховками та самими пацієнтами.

З чого розпочнуть?

Звісно, реформа річ непроста і за день не відбудеться. Як і всі інші процеси у державі, медицину змінюватимуть поступово, «без шкоди для здоров'я». І почнуть це робити на місцях, тобто, з першого рівня. Лікувати рівнян, як і всіх інших українців, сімейні лікарі будуть в амбулаторіях, або у ЦПМСД – центр первинної медико-санітарної меддопомоги. По суті це теж саме терапевтичне відділення, але назва інша. Окрім того, реформатори планують звільнити тих, хто лікує «погано», лікарів працевлаштувати за контрактами і наявністю ліцензії, а пацієнтам дати право вибору кращого. За не вилікуваного пацієнта або невірно поставлений діагноз лікаря штрафуватимуть.

Наслідки нововведень за день не осягнути, та все ж надію на краще втрачати не хочеться. Наразі 87% українців не задоволені або дуже не задоволені якістю медичних послуг. 40% всіх витрат на медицину в нашій країні сплачує пацієнт із власної кишені. Як буде далі, покаже реформа, завершення якої очікують у 2020 році.

Джерело: www.rivne1.tv





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ