Ми у Facebook
23.02.2015, 19:00

Хроніка подій в Україні та на Рівненщині: яким був 2014 рік

Перемога Революції гідності та повалення режиму Віктора Януковича, загибель героїв Небесної сотні та війна на сході України – це ключові події, які назавжди будуть у серцях українців. Всього було так багато, і часто здається, що це було давно. Але воно відбувалося тільки минулого року…
2014 для усієї України – це рік перемог та трагедій. Перемога Революції гідності та повалення режиму Віктора Януковича, загибель героїв Небесної сотні та війна на сході України – це ключові події, які назавжди будуть у серцях українців.

Усі ці події, які відбувалися по всій Україні, відобразилися на житті і Рівненської області. Адже ми не функціонуємо окремо, а долучені до того процесу державотворення, що відбувається нині. В області відбувалося захоплення облдержадміністрації, палення шин під міліцією та прокуратурою, сесія Рівненської облради з битами, численні народні віча та переобрання голови обласної ради, початок війни на сході та загибель героїв Небесної сотні та Героїв АТО.

Всього було так багато, і часто здається, що це було давно. Але воно відбувалося тільки минулого року...

ПЕРЕДУМОВИ ПОДІЙ

21 листопада
уряд Миколи Азарова видає постанову, згідно з якою Україна не буде підписувати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі 29 листопада.
Цього дня під вечір на спонтанну акцію протесту вийшли журналісти та громадські активісти, які виступили на Майдані Незалежності у Києві за євроінтеграцію.

21 та 22 листопада
у Рівному на Майдан теж вийшли активісти. Прихильники євроінтеграції вирішили, що залишати його не будуть.

24 листопада
рівненський Євромайдан зібрав понад 500 прихильників євроінтеграції.

26 листопада
Євромайдан Рівного прийняв рішення про те, що Євромайдан стоятиме цілодобово. Люди збирали підписи за асоціацію з ЄС та продовжували інформаційну роботу.

27 листопада
на позачерговому засіданні Рівненської обласної ради більшість депутатів підтримали звернення до Президента України, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради України щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

30 листопада 
“Беркут” вночі жорстоко розігнав студентів на Майдані Незалежності у Києві. Офіційно в МВС це пояснювали зачисткою площі для встановлення комунальниками новорічної ялинки.

1 грудня 
на Михайлівську площу, а відтак – на Майдан, вийшло близько півмільйона людей. Частина з них пішла до вулиці Банкової, де почалися основні сутички з міліцією.

2 грудня
під стінами Рівненської ОДА близько 5 тисяч людей з прапорами України зранку вимагали, щоб до них вийшов голова Рівненської ОДА Василь Берташ й викинув у сміття свій партійний квиток Партії регіонів, тим самим підтвердивши те, що він не підтримує владу, яка вчинила розправу над мирними студентами у Києві 30 листопада.
Мітингувальники принесли з собою смітник, куди Василь Берташ та інші "регіонали" з ОДА мали б викинути свої партквитки, але ніхто цього не зробив.

5 грудня
Рівненські журналісти прийшли до ОДА та міліції з портретами побитих колег.

8 грудня
Відбувся Марш мільйона – перше найчисельніше Віче на Майдані Незалежності.

12 грудня
Рівненських міліціонерів відправляли до Києва.

14 грудня 
На Майдані Незалежності виступила зірковим складом група “Океан Ельзи”. Послухати прийшли близько 200 тисяч людей.

29 грудня
Останнє народне Віче на Майдані у Рівному у 2014 році.


РІК 2014: ПОДІЇ МАЙДАНУ

ЗУСТРІЧ НОВОГО РОКУ
Зустрічали Новий рік на Майдані 500 000 людей, заспівали гімн України. Також у новорічну ніч на Євромайдані показали вертеп за участю народних депутатів, письменників, музикантів і громадських активістів. Приміром, соліст гурту "Тартак" Олександр Положинський грав роль "гопника-бика-тітушка", а депутат-"свободівець", актор Богдан Бенюк був "Жидом".

ПОБИТТЯ РІВНЕНСЬКИХ АКТИВІСТІВ ЄВРОМАЙДАНУ

5 січня, вранці, на лінію 102 до міліції надійшов дзвінок від Віталія Примака, який повідомив, що до нього на майдані Незалежності у Рівному о 05.40 чіплялись двоє чоловіків, яких він не знає, в результаті суперечки молодики вдарили його по обличчю.

6 січня близько другої години ночі група невідомих осіб вчинила бійку поблизу наметового містечка Євромайдану. В бійці постраждав активіст рівненського Євромайдану Анатолій Бондарчук. 

ДИКТАТОРСЬКІ ЗАКОНИ

16 січня Верховна Рада голосує з порушенням регламенту за пакет законів, котрий значно звужує права громадян. Закони передбачили кримінальну відповідальність за будь-який прояв протесту.

РІВНЕНСЬКИЙ “БЕРКУТ” ДО СТОЛИЦІ?!
У ніч на 20 січня активісти перешкоджали рівненському “Беркуту” їхати до Києва. Рівненський "Беркут" маленькими групами почав бігти з бази. Очевидно перегруповуються і поспішають до нового місця підправки. Активісти біжать їм навздогін.

“РІВНЕ, ВСТАВАЙ!”
Починається акція “Рівне, вставай!”, коли активісти ходили вулицями міста й закликали рівнян не бути байдужими, виходи на рівненський Майдан і відстоювати свою позицію.

ПОСТРАЖДАВ ДЕПУТАТ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛРАДИ
У ніч з 20 на 21 січня на київському Євромайдані постраждав від вибуху шумової гранати депутат Рівненської обласної ради Віктор Кривун.

ЗАТРИМАННЯ ВИПУСКНИКІВ ВНЗ РІВНЕНЩИНИ
У ніч з 19 на 20 січня на київському майдані побили та затримали трьох випускників НаУ “Острозька академія”. Юхиму Дишканту, Артуру Ковальчуку та Дмитру Москальцю інкримінували ст. 293, 294, 295 Кримінального кодексу (Групове порушення громадського порядку, Масові заворушення, Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку). 31 січня усіх випускників Острозької академії, затриманих у Києві, відпустили під домашній арешт.

ПЕРШІ СМЕРТІ НА МАЙДАНІ
22 січня під час протистояння на вулиці Грушевського. Від вогнепальних поранень гинуть два активісти Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. “Беркут” застосовує силу до протестувальників, заарештовує і б’є активістів.

ВЗЯТТЯ РІВНЕНСЬКОЇ ОДА
23 січня – пікетування офісу Партії регіонів та захоплення Рівненської ОДА. Впродовж вечора активісти робили барикаду та готувалися до можливого штурму. 24 січня позачергова сесія міськради вимагає дострокових виборів Президента.

ВІДВІДИНИ ОСЕЛЬ “РЕГІОНАЛІВ”
24 січня
на майдані Просвіти біля Рівненської облдержадміністрації, приміщення якої вчора захопили опозиційно налаштовані активісти, відбулось чергове Народне віче.
Після його закінчення п'ять колон пікетувальників – активістів Євромайдану та Автомайдану – вирушили до будинків депутатів Рівненської обласної ради від Партії регіонів. У кожній із колон – від 100 до 300 людей. Протестувальники оголосили, що прагнуть поспілкуватися з місцевими представниками Партії регіонів і вимагатимуть від рівненських депутатів-регіоналів перейти на їхній бік, підтримавши Народну раду.
Мітингувальники біля будинків Василя Берташа, Олесі Ткачук, Володимира Грицайчука, Юрія Сосюка, Віталія Бойка та Анатолія Юхименка.

ПІДПАЛ ОФІСУ ПАРТІЇ РЕГІОНІВ
25 січня, після опівночі невідомі підпалили офіс Рівненської обласної організації Партії регіонів. Під час народного віче 26 січня активісти вимагали відставки голови Рівненської ОДА Василя Берташа.

СЕСІЯ З БИТАМИ
27 січня
запам’яталося “гарячою” сесією Рівненської облради. Спочатку її не могли розпочати через брак депутатів у сесійній залі, також для проведення сесії не було розпорядження. Активісти не витримали такої поведінки й заблокували депутатів у стінах облради. Тоді друга спроба розпочати сесію почалася о 17.30. Також тодішній Голова Політради УНА Олександр Музичко привів до сесійної зали активістів "Правого сектору" в чорних масках і з кийками. Казав, що представники громади прийшли подивитись, як працюють депутати обласної ради... Спроби депутатів завершилися тим, що розпорядження на скликання сесії підписав Михайло Кривко, перший заступник голови облради, але депутатів о 20.30 в сесійній залі майже не було.

ОБРАНО ГОЛОВУ НАРОДНОЇ РАДИ
На Народному Вічі, що відбулося у середу, 29 січня, рівняни обрали голову Рівненської обласної Народної ради. Ним став активіст рівненського Євромайдану й депутат Рівненської облради Михайло Кириллов.

ВІДСТАВКА УРЯДУ АЗАРОВА
28-31 січня
- Президент Янукович на вимогу Майдану відправляє у відставку уряд Миколи Азарова. Верховна Рада скасовує закони “16 січня”. 

МАТЕРІ РІВНОГО ПРОТИ ВІЙНИ
2 лютого
о 12 годині під стінами Рівненської облдержадміністрації розпочалось Народне віче. Спочатку відбулось богослужіння, а завершилось віче ходою “Матері – за життя. Матері – проти війни”.

ПЕРЕГОВОРИ З БЕРТАШЕМ
Переговори Василя Берташа та опозиції тривали майже весь день 3 лютого. У результаті дискусії між владою, Народною радою та громадськістю “зійшлися” на трьох пунктах: на сесії 4 лютого розглянути проект бюджету Рівненщини на 2014 рік. У сесії візьмуть участь як опозиційні, так і провладні депутати.
Друга домовленість – це внесення у порядок денний сесії облради всіх питань, які вимагало розглянути Народне віче, крім одного – про заборону діяльності Партії регіонів та КПУ на території області.
Також обласна рада мала розглянути питання про заміну Юрія Кічатого на посаді голови облради на Михайла Кирилова – лідера фракції "Батьківщина" та голови Народної ради Рівненщини.

ПРИЗНАЧЕННЯ ГОЛОВИ ОБЛАСНОЇ РАДИ
4 лютого
"за" призначення Михайла Кириллова проголосувало 63 депутати. До слова, голову облради вдалося обрати лише з другої спроби, після перерви. Досі цю посаду займав Юрій Кічатий, який 3 лютого написав заяву на звільнення за власним бажанням. Екс-голова потрапив до лікарні, куди його госпіталізували 30 січня. Лікарі діагностували у нього інсульт.

"Правий Сектор" та "УНА-УНСО" залишили Рівненську ОДА
5 лютого
учасники Народного віче висловили вдячність понад півсотні хлопців, які рівно два тижні, від дня "штурму" й взяття під контроль громади приміщення ОДА, охороняли його, а фактично забезпечили функціонування нового "Штабу революції".
Коли ж "революційні" події на Рівненщині дійшли до зміни керівництва Рівненської облради, "Правий сектор" та "УНА-УНСО" спільно з новим головою облради Михайлом Кирилловим вирішили, що бійці підуть з приміщення, передавши його під контроль депутатів та громадськості.

ПІДПАЛ МАШИНИ ХАХЛЬОВА
10 лютого
, близько 05.30 ранку невідомі спалили автомобіль "Мерседес", на якому їздив активіст рівненського Майдану Олексій Хахльов. Камери відеоспостереження на автостоянці, де було припарковане авто, зафіксувало чоловіка, який підійшов до машини, облив невідомою речовиною, підпалив і втік. За кілька днів до цього невідомі розбили заднє скло автомобіля. 

ПЕРЕКРИТТЯ ЦЕНТРУ МІСТА
18 лютого
більше тисячі протестувальників перекрили центр Рівного. Маршрутні таксі були вимушені розвертатися та їхати у протилежному напрямку, а люди виходили та йшли пішки. Рівняни таким чином хотіли вплинути на представників влади щодо ситуації в Україні та Рівному, тому й перекривали рух транспорту.

ШТУРМ ПРИМІЩЕННЯ РІВНЕНСЬКОГО “БЕРКУТА”
Кілька сотень рівнян прийшло під стіни адмінбудівлі спецпідрозділу на вулиці Відінській, 5 і штурмували його. У будівлю летіли петарди, мітингувальники вилазили на підвіконня будівлі і намагалися зірвати ґрати. У результаті штурму в активістів незначні пошкодження рук та ніг, ймовірно, від вибухів світлошумових гранат. Нікого не госпіталізовували. Кілька десятків міліціонерів заховалися у внутрішньому дворі будівлі. Мітингувальники вимагали, щоб вони покинули приміщення. 

ЗАХОПЛЕННЯ ПРОКУРАТУРИ, ПОДАТКОВОЇ ТА МІЛІЦІЇ
Штурмуючи прокуратуру вимагали, щоб до активістів вийшов головний податківець області. Всіх працівників випускали через “живий коридор”. Після чого прокурор Рівненської обласної прокуратури Олександр Черепаха вийшов до людей і теж покинув приміщення.
Захоплюючи податкову, мітингувальники виставили одну вимогу – звільнення начальника Ігоря Скорікова, але того дня він заяву на звільнення так і не написав.
Під час штурму міліції у смітниках можна побачити спалену документацію. Крім того, працівники міліції вивозять частину документів з приміщення. В результаті штурму міліція погодилась покинути приміщення УМВС, проте залишаться чергові та слідчо-оперативна група.

НАРОДНЕ ВІЧЕ З АВТОМАТОМ
На Народне віче 18 лютого прийшов Олександр Музичко з автоматом.
– Я пообіцяв вам прийти на сцену з автоматом – я прийшов, – говорить Олександр Музичко. – У мене в руках червоно-чорний прапор. Я передаю його меру Володимиру Хомку, і якщо цей прапор не висітиме над міськрадою, у нас більше не буде мера.
В результаті на міській раді все ж замайорів червоно-чорний стяг.

РОЗСТРІЛ МАЙДАНІВЦІВ
Трьох рівнян розстріляли під час штурму Майдану у Києві 20 лютого. Герої Небесної сотні з Рівного – це Олександр Храпаченко, Георгій Арутюнян та Валерій Опанасюк.

САМОРОЗПУСК “РЕГІОНАЛІВ”
20 лютого Фракція Партії регіонів у Рівненській обласній раді оголосила про саморозпуск.

“БЕРКУТ” ПРОСИТЬ ВИБАЧЕННЯ НА МАЙДАНІ
Бійці рівненського спецпідрозділу "Беркут" повернулися до Рівного й у повному складі прийшли на рівненський Євромайдан. Вони просили у людей пробачення й сказали, що готові спокутувати провину власною кров'ю.

УСУНЕННЯ ЯНУКОВИЧА
22 лютого
Верховна Рада Україна 328 голосами підтримала постанову “Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України”.

ПРОЩАННЯ З ГЕРОЯМИ МАЙДАНУ
23 лютого
у Рівному відбулось прощання із трьома рівнянами, які загинули на столичному Майдані під час протистояння цього тижня – Олександром Храпаченком, Георгієм Арутюняном та Валерієм Опанасюком.
Тисячі людей прийшли до обласного академічного музично-драматичного театру, де відбулось прощання з загиблими. Потім їхні тіла під вигуки "Герої!" пронесли центральною вулицею Рівного через живий коридор, який утворили тисячі рівнян зі свічками і квітами.

СТУСАНИ ДЛЯ ПРОКУРОРА
Зранку 27 лютого
до Рівненської районної прокуратури з візитом навідався Олександр Музичко. Координатор "Правого сектору" у Західній Україні звинуватив прокурорів у бездіяльності, надавав одному з них стусанів, а також заявив, що залишить їх без зарплатні.

БЕРТАШ – БІЛЬШЕ НЕ ГОЛОВА
24 лютого
голова Рівненської обласної державної адміністрації Василь Берташ написав заяву на звільнення за власним бажанням на ім'я в.о. Президента України Олександра Турчинова. А 2 березня виконуючий обов'язки Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав указ "Про звільнення В.Берташа з посади голови Рівненської обласної державної адміністрації.

НОВИЙ ГОЛОВА РІВНЕНСЬКОЇ ОДА
Після тривалого обговорення кандидатів на посаду голови Рівненської ОДА неочікувано на це крісло призначили “свободівця” Сергія Рибачка. Сталося це 2 березня.

ВБИВСТВО САШКА БІЛОГО
Тіло Сашка Білого знайдено поблизу кафе “Три карасі”, що у Барамках. На його тілі знайдено вогнепальні поранення у ногу і серце. На брифінгу МВС повідомили, що Олександр Музичко був смертельно поранений під час затримання, оскільки відкрив вогонь у бік правоохоронців. У ніч з 24 на 25 березня співробітники ГУБОЗ, зокрема спецпідрозділи “Сокіл”, спецоперацію з затримання членів ОЗУ поблизу м. Рівне. За даними МВС України Олександр Музичко був членом організованої злочинної групи.Перший заступник міністра ВС України Володимир Євдокимов наголосив, що Музичко під час затримання відкрив вогонь, і співробітники міліції у відповідь почали стріляти по ногах, а потім, під час самого затримання, лунали постріли. Музичка було двічі поранено у ногу з табельної зброї, інші три постріли були зроблені з його власного пістолета після того, як правоохоронці повалили його на землю. Працівники міліції виявили у загиблого крупну суму грошей і обойму до пістолета.
Пізніше перший заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов заявив, що Сашко Білий застрелився під час затримання. Знайомий Олександра Музичка Сергій Пандрак, в ефірі Громадського ТБ заперечив, що Сашко сам себе застрелив. 26 березня небайдужі попрощалися і провели в останню путь Сашка Музичка. За вбивство його досі нікого так і не покарали.

“БУРШТИНОВА” СТРІЛЯНИНА
9 травня
на Рівненщині побоювались провокацій проросійських сил у День Перемоги. Конфлікт у цей день справді стався, але з іншого приводу. На Сарненщині в урочищі "Гальбин" сталася сутичка між місцевими жителями та приїжджими, приводом для якої став конфлікт навколо контролю над видобутком бурштину в цій місцевості. Місцеві жителі та очевидці події розповідають, що близько 50 озброєних, агресивно настроєних чоловіків прибули на 16 автомобілях у Клесівське лісове господарство, щоб розділити сфери впливу на видобуток бурштину. Між “гостями” та селянами виник конфлікт, в результаті якого чоловіки відкрили вогонь по автомобілю одного з місцевих мешканців. Згодом селяни зібрались юрбою в кількості близько двох тисяч осіб та рушили на зловмисників, які знаходились у лісі. Обурені місцеві жителі підпалили чотири автомобілі, на яких приїхали озброєні чоловіки, та десять машин розтрощили. Під кінець року стало відомо, що прокуратура Рівненської області скерувала до суду обвинувальний акт стосовно 9 громадян, які вчинили терористичний акт та інші тяжкі злочини на території регіону.

ПОЗАЧЕРГОВІ ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА
Позачергові вибори Президента України, що відбулися 25 травня 2014 року. Спочатку були заплановані як чергові на 2015 рік, але призначені раніше у зв'язку з усуненням Верховною Радою Віктора Януковича. За офіційними даними, після опрацювання 100,00% протоколів: Петро Порошенко набрав 54,70% серед тих, хто взяв участь у голосуванні, Юлія Тимошенко набрала 12,81%, Олег Ляшко — 8,32%, Анатолій Гриценко — 5,48.

ЗВІЛЬНЕННЯ РИБАЧКА
Сергій Рибачок та сім голів райдержадміністрацій Рівненщини рад від ВО “Свобода” написали заяви про звільнення. Кількома днями раніше стало відомо, що “Свобода” не проходить до Верховної Ради. 18 листопада Президент України Петро Порошенко підписав наказ “Про звільнення С. Рибачка з посади голови Рівненської обласної державної адміністрації”.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра