Ми у Facebook
23.02.2015, 19:45

Рейтинг партій на Рівненщині

Блок Порошенка – стоїть, "Самопоміч" - зростає, "Народний фронт" – падає.
Після позачергових виборів до Верховної Ради України минуло всього чотири місяці. Однак електоральні настрої виборців Рівненщини вже змінились.

На рейтинги, вочевидь, впливає ситуація на фронті, криза в економіці та скандали в українському політикумі. Динаміка зміни електоральних настроїв цікава і важлива з огляду на те, що в 2015 році в країні мають відбутися вибори до місцевих рад.

Зниження рейтингів очікувано відбулося у двох провладних сил: більше - в "Народного фронту" (-19,04 відсотка), менше - в Блоку Петра Порошенка "Солідарність" (-4,04 відсотка). В інших політичних сил простежувалося незначне зростання - їх менше ідентифікують із владою, також спрацьовує ефект сполучених посудин: якщо в одній посудині зменшується, то в іншій - збільшується.

Якби вибори до місцевих органів влади відбувались у найближчу неділю, за яку політичну силу Ви проголосували б?



Зниження рейтингу "Народного фронту" відбулось ще в листопаді-грудні 2014. За даними попереднього опитування, проведеного в Рівному в середині грудня, 11,8 відсотка рівнян підтримували прем’єрську партію. В жовтні за "Народний фронт" проголосувало 26,1 відсотка рівнян - зменшення на 14,3 відсотка.

Більш значне зниження рейтингу "Народного фронту" в порівнянні з президентською партією пояснюється, на мою думку, трьома причинами.

Перша - передвиборча.

- Різке зростання рейтингу "Народного фронту" відбулося за 2 тижні до виборів (середина жовтня 2014 року) за рахунок перетікання від БПП - саме тоді простежувалосярізке зниження їх рейтингів, – говорить соціолог Роман Микитюк. - Погану службу для президентської партії відіграла якраз соціологія: оприлюднені дані соціологічних опитувань за 3-4 тижні до виборів передбачали Блоку Петра Порошенка - 35-40 відсотків, тоді як у "Народного фронту" було менше 10 відсотків. Багато виборців вирішили підтримати саме прем’єрську партію через велику різницю рейтингів. Також відіграла роль більш вдала виборча кампанія з використанням одного з найпопулярніших політиків на той момент Арсенія Яценюка.

На думку соціологів, після різкого зростання рейтингів "Народного фронту" сталося "відкочування" назад - до тих же 10 відсотків.

Друга причина - оголошення непопулярних кроків уряду зі зниження соціальної підтримки населення. Погіршення особистого економічного і матеріального благополуччя виборці пов’язують із урядом в цілому та особисто з прем’єром Арсенієм Яценюком. А оскільки рейтинг "Народного фронту" напряму залежить від особистого рейтингу прем’єра, а він в порівнянні з вереснем-жовтнем значно зменшився.

Третя - виборець не завжди ідентифікує "Народний фронт" із конкретними політиками (у назві немає прізвищ), дається взнаки "молодість" та недовга історія партії.

Найбільш рейтинговим загальноукраїнським політиком на Рівненщині є Петро Порошенко, значна підтримка також у львівського мера Андрія Садового. Рейтинг БПП "Солідарність" напряму залежить від особистого рейтингу Президента, натомість у "Самопомочі" менша залежність від рейтингу Садового.

Незадоволення діями влади та розчарування прогнозовано зростає - економічна криза, війна. Більше, в порівнянні з попередніми опитуваннями, тих, хто не піде на вибори (8,8 відсотка) та невизначених (14,51 відсотка).

У Рівненській області опитування тривали з 2 по 10 лютого 2015 року,участь у ньому взяли 1000 респондентів, похибка становить +/- 3 %.

До теми:

Рівненщина: з якими керівниками закінчуються контракти у березні-серпні 2015 року

Скільки заробляють депутати у різних країнах світу [ІНФОГРАФІКА]

26 лютого - сесія Рівненської міської ради

Джерело: vse.rv.ua





На правах реклами