Ми у Facebook
15.03.2015, 18:30

Ярослав Гранітний: «Псевдонаціоналісти намагаються розв'язати на Рівненщині збройний конфлікт» [+ІНТЕРВ'Ю]

Ярослав Гранітний, керівник крайової команди УНСО на Рівненщині, визнає, що в організації існує конфлікт, заявляє про участь людей, які називають себе націоналістами, у кримінальних схемах, розповідає про їхню роль у дестабілізації ситуації в регіоні.
— Пане Ярославе, вже не перший місяць в інформаційному полі Рівненщини обговорюється конфлікт між вами та відомими діячами Андрієм Мітюхіним, Олександром Пантюховим та Сергієм Пандраком щодо того, хто є офіційним представником УНСО на Рівненщині, а хто — самозванцем. Як так трапилось, що і у вас, і у ваших опонентів є документи і печатки цієї організації?

— Такий конфлікт дійсно існував раніше. Але після 11 березня його можна вважати вичерпаним. Вчора, Головний Командир Всеукраїнської організації УНСО Костянтин Вінницький розставив всі крапки над "і". На сайті організації опубліковано роз'яснення, що Андрій Мітюхін, Сергій Пандрак та Олександр Пантюхов є самозванцями, які нелегального використовують бренд УНСО в Рівненській області.

— Однак, і у вас і у них є свідоцтва про реєстрацію організації та відповідні печатки. Як ви можете це пояснити?

— Навесні 2014 року, після вбивства Олександра Музичка, Андрій Мітюхін, Олександр Пантюхов і Сергій Пандрак спробували організувати заколот в організації щоб повністю взяти її під свій контроль. Коли в них нічого не вийшло вони вкрали теку зі старими установчими документами УНСО і печатками і оголосили себе представниками організації. На сьогоднішній день всі ці свідоцтва і штампи є недійсними.

— Схоже на детектив. Чи не забагато клопотів заради того щоб представлятися членом громадської організації?

— Українська Націоналістична Оборона — це не звичайна громадська організація. Це всеукраїнська бойова структура з величезною історією, традиціями, впливом та авторитетом. Не варто недооцінювати значення УНСО для країни. Особливо сьогодні, коли на сході йде війна. В такий непростий час завжди з'являються ті, хто хоче нажитися і кращого прикриття для них годі шукати.

— До слова, в пресі регулярно з'являється інформація про участь представників УНСО у різноманітних кримінальних схемах. Молодиків з символікою організації звинувачували у кришуванні нелегального видобутку бурштину, вимаганні коштів з працівників ринку, збору грошей з підприємців на потреби батальйону УНСО... Як ви можете пояснити всі ці факти?

— На жаль, такі факти дійсно мали місце і я вже не один раз говорив про те, що на теренах Рівненщини діє організована злочинна група, яка прикривається шевронами УНСО. Тут питання в першу чергу до правоохоронних органів та СБУ. Особисто мені незрозуміло чому люди, які наділені повноваженнями захищати порядок і закон мовчки спостерігають за неприхованим рекетом. Адже, є відео, де чудово видно хто намагався кришувати ринкову торгівлю у Рівному, є багато підприємців з яких вимагалися кошти. Всі ці факти є підставою для відкриття кримінальних справ. Я можу вас запевнити, що ні Мітюхін, ні Пантюхов не мають ніякого відношення до батальйону УНСО, який воює на сході. Не знаю, куди йдуть зібрані ними кошти, але точно, що до вояків вони не доходять.

— Якщо ситуація дійсно виглядає так, як ви описали, чому ваша організація не намагалася припинити протиправні дії?

— Що означає не намагалася? Вже майже рік я особисто публічно оприлюднюю інформацію про діяльність Мітюхіна, Пантюхова і компанії. Ми зверталися у всі можливі інстанції, щоб вони навели порядок. Ви повинні зрозуміти одну річ. Ми маємо справу з безпринципними людьми, в яких на руках є чимало зброї. В час, коли на сході йде війна, коли справжні бійці УНСО захищають наші кордони, будь-який конфлікт в тилу тільки зіграє на руку ворогові. Як ви думаєте, хто перший підхопить новину про те, що представники УНСО на Рівненщині воюють з людьми, які теж називаються УНСО і замаються рекетом? Російські телеканали. Тому, доки це було можливо, доки ці люди не почали переходити межу, яка ставить під загрозу національну безпеку ми намагалися вирішити це питання в законному порядку. Тепер, коли цю межу перейдено, якщо порядок не наведуть правоохоронні органи, це змушені будемо робити ми.

— Поясніть детальніше про яку межу ви говорити?

— Я говорю про те, що від рекету і заробітчанства Мітюхін з Пантюховим перейшли до дестабілізації ситуації в області. Я не знаю на чиє замовлення вони це роблять, але спроби залякування депутатів, організація зриву сесії, ініціювання саморозпуску органів місцевого самоврядування, мобілізація бойовиків на псевдо Віче — це дуже небезпечна провокація. Все йде до того, що ці псевдонаціоналісти намагаються розв'язати на Рівненщині збройний конфлікт, виграє від якого тільки Росія.

— Ви зараз говорите про заяви Олександра Пантюхова щодо оголошення недовіри голові обласної ради?

— Я впевнений, що оголошення недовіри Кириллову — не більше ніж прикриття. Йдеться про спробу ініціювати саморозпуск обласної ради. Під час останньої президії Пантюхов відкрито заявив депутатам, що якщо вони не будуть виконувати його вимог, бійці самозванці, які прикриваються УНСО розпочнуть на Рівненщині партизанську боротьбу. В будь-якій іншій країні після такої заяви його б посадили за екстремізм. У нас правоохоронні органи на це ніяк не відреагували. Більше того, навіть після того, як депутати піддалися на відкритий шантаж і залякування, ці хлопці продовжують свою небезпечну гру. Тепер вони намагаються організувати Віче. Мобілізують туди незрозумілих людей з інших областей, підбурюють людей у соціальних мережах... Тільки уявіть, які будуть наслідки, якщо на цьому Віче відбудеться якась провокація. Кому зараз потрібні люди зі зброєю на вулицях міст?

— Яким чином ви плануєте зупинити цей процес?

— Я ще маю надію, що почнуть працювати правоохоронні органи. Нейтралізація загроз національної безпеки є прямим обов'язком СБУ. Якщо ж правоохоронні органи займуть позицію страуса, заховавши голову у пісок, ми будемо діяти самостійно, виходячи від обставин.

Розмову вела Галина КОТУЛЬСЬКА, "Рівне вечірнє". @

До теми:

Громадські організації проти проведення народного віче





На правах реклами