Ми у Facebook
16.03.2015, 18:15

Як обробляти виноград [+ПОРАДИ]

З приходом весни починаються городні клопоти. Кожна рослина потребує окремого підходу та обробки. Як обробляти виноград, щоб отримати хороший врожай - поради на порталі ogo.ua.
1. Сезонні обробки починаються відразу з відкриттям кущів. Тоді лозу обробляють залізним купоросом: 300-500 г на 10 л води. Якщо вічка вже набрякли - дозування доводиться зменшувати до 200-300 м

Така обробка не дає ніякої гарантії захисту від грибкових хвороб. Вона призначена для боротьби з інфекцією, яка зимує на винограді, а найголовніше - з цвіллю, що осіла пагонах під час зимової прикопки. Тому поширена думка: якщо обробити пуп'янки, значить можна пропустити декілька наступних обприскувань коріння - не вірна.

2. Другу обробку визначають за різними ознаками: перші три дощі, середньодобова температура вище 10 С і т.д. Зазвичай це обприскування треба проводити при появі зелених пагонів з трьома-п'ятьма листочками, тут вже точно не помилитеся. У цей час корисно використовувати препарати, що добре діють в холодну погоду (Хорус або Стробі) і додати інсектицид від шкідників, бажано той, що вбиває і кліщів: Актелік або Фуфанон ...

3. Обробка третя. Провести її треба перед цвітінням, і тут вже не обійтися без препаратів, що містять мідь. Ридоміл голд або Ордан в основному універсальні, не тільки вбивають великий спектр грибків, але і підвищують імунітет рослин. Вони добрі тим, що працюють 8-14 днів. Цього вистачить, щоб запобігти появі мілдью під час цвітіння, коли врожай особливо вразливий до цього захворювання.

4. Тепер захищаємо грона і ягоди, і заодно - листя від передчасного висихання. Для цього рекомендуються препарати Курзат або оксихом + Стробі або колоїдна сірка (її корисно застосовувати в разі появи кліщів). Можна додати Актару або Конфідор від шкідників.

Для більшості сучасних сортів такої кількості обробок достатньо для отримання нормального врожаю. Але є й нестійкі сорти, в основному - старі або азіатської групи. «Азіати» дуже сильно уражаються оїдіумом (білий наліт на листках і пагонах). Від нього допомагають: Топаз, Фундазол, Хорус, Фалькон, Квадріс, Стробі, колоїдна сірка ...

Маслянисті плями на листі однозначно сигналізують про напад мілдью - від нього підійдуть препарати, що містять мідь: Ридоміл, Ордан, Курзат, оксихом, ПОЛІХІМ, Хом та ін.

У будь-якому разі обробки треба припинити за 20-30 днів до збирання врожаю.

5. Перед укриттям винограду, лозу бажано обробити 3-5% залізним купоросом (300-500 г на 10 л води).

Більше порад по догляду за рослинами на порталі ogo.ua у розділі Споживач

Див. також:

Як боротися взимку зі шкідниками кімнатних рослин?

Як поливати кімнатні рослини взимку?

Підживлюємо рослини... дріжджами





На правах реклами