Ми у Facebook
26.03.2015, 21:00

Чому "плачуть" вікна в будинках?

Редакція ogo.ua відповідає на запитання читачів про те, чому пластикові вікна часто "плачуть" і покриваються цвіллю.
Одразу ж скажемо, що проблемою таких плачучих вікон є недостатня вентиляція приміщень. Коли у старі будинки встановлюють металопластикові вікна, які є повністю герметичними, то кімнати перестають "дихати". Якщо старі дерев'яні вікна мали купу щілин і таким чином відбувалася природна вентиляція, то металопластикові вікна такої вентиляції позбавлені.

Повітрообмін у приміщенні з металопластиковими вікнами практично не відбувається, тому виникає питання підтримки правильного мікроклімату в приміщенні, адже сама волога на вікнах не є такою шкідливою, як мікроорганізми і грибки, які там утворюються.

Чому ж може виникати така проблема?

Приміщення діляться на сухі і вологі. До вологих належать кухня, ванна і як не дивно, спальня. Кухня - водяна пара виникає при приготуванні їжі. Ванна - при митті, пранні та сушінні білизни.

Спальня - кожна людина під час сну виділяє і видихає від 1 до 2 літрів води. Конденсат при цьому випадає на вікні та на поверхні меблів, поверненої до зовнішньої стіни.

Навіть при відсутності людей у порожній квартирі залишаються джерела вологи: кімнатні рослини, домашні тварини і самі елементи інтер'єру (меблі, білизна, килими тощо).

Отож, для уникнення явища, коли "плачуть" вікна, користуйтеся простими порадами:

По-перше, добре провітрюйте приміщення під час і після періодів виділення вологи, а по-друге, не ставте меблі впритул до зовнішньої стіни.

Див. також:

Поради: Стерилізація банок в мікрохвильовій печі

Як правильно пересаджувати кімнатні рослини?









На правах реклами