Ми у Facebook
12.04.2015, 11:15

Головний “будівельний ревізор” Рівненщини Ігор МІЧУДА: Мене замовили за два місяці [+Відео]

Відверте інтерв'ю про будівельні скандали Рівного - у новому проекті OGO.ua "Думки вголос" з Віталієм Голубєвим.
У Рівному навряд чи знайдеться людина, яка знає про будівельні афери міста стільки, скільки знає Ігор Мічуда. Відомий громадський активіст, він не перший день бореться з незаконним будівництвом у Рівному — навіть започаткував телепрограму “Будівельний ревізор”.

Про реальний стан справ у будівельній галузі Ігор Володимирович знає не з чужих слів — у минулому власник будівельної компанії “Мека”, він уже багато років очолює Асоціацію працівників будівельної галузі Рівного та Рівненської області. Прагнучи робити умови проживання в рідному місті більш комфортними для його мешканців, Ігор Мічуда стимулює громаду до самоорганізації й розвиває сучасні форми обслуговування житла, очолюючи на Рівненщині Раду голів об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Активну життєву позицію і професійний будівельний досвід Ігоря Мічуди помітили у владних коридорах, нещодавно запропонувавши йому очолити Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) у Рівненській області.

Наша зустріч із Ігорем Володимировичем на зйомках програми “Думки вголос” якраз і відбулась у кабінеті начальника інспекції — Ігор Мічуда щойно успішно завершив стажування, що передує призначенню на цю посаду.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО



Більше про проект "Думки вголос"

– Ігорю Володимировичу, що вас найбільше здивувало на новій посаді?

– Те, скільки об'єктів будівництва реєструється щодня в області — від 15 до 70, залежно від дня. У той час, коли ми говоримо, що все будівництво завмерло — можна зрозуміти, що насправді в цій сфері дещо таки рухається. Але коли бачу, яким саме чином рухається, то навіть на перший погляд помітно: багато будівництв починається з порушенням, а потім і здається різними хитрими шляхами, в обхід законодавства. Законодавство у будівельному сегменті прописано дуже чітко. У нас одна біда — його просто не виконують. Крім того, є прогалини, якими користуються окремі забудовники — приміром, якщо можна узаконити об'єкт будівництва через Київ, обходячи тих людей, які можуть перевірити на місці.

Відеозапис програми "Думки вголос" за участю Ігоря Мічуди




– Пригадую, міські керівники якраз і пояснювали, що окремі забудовники узаконюють свої новобудови через Київ і цим користуються...

– Дійсно таке є. Взяти той самий “Набережний квартал” – перший свій будинок вони здали якраз через Київ. Тобто задекларували, здали — і якщо протягом трьох місяців не приїхала комісія, люди можуть будь-яку претензію пред'явити тільки через суд. Про суди взагалі не казатиму — про вибіркове правосуддя в Україні знає весь світ ще з часів Януковича.
Той хаос, який панував у будівельній галузі Рівненщини, треба вже закінчувати. Рік минає, як в області немає начальника ДАБІ. Добре, що є професійний заступник, на якому трималась весь цей час робота інспекції. Але я як людина, яка чверть століття пропрацювала в бізнесі, знаю, що дуже багато залежить саме від особистості керівника. А керівник від керівника різниться: хтось вникає у суть справи, а хтось дивиться на неї поверхнево, задовольняючись поясненнями підлеглих, що порушень, мовляв, не виявлено. Приміром, зараз діє мораторій на перевірки бізнесу до 1 липня. Але це ж не означає, що якщо хтось порушує будівельні правила і норми — на нього немає управи. Саме тому я в перший же день стажування пішов до керівників прокуратури і міліції, щоб узгодити наші подальші дії.

Я говорив з прокурором: якщо наша інспекція виявляє порушення і робить відповідне подання — він може спокійно відкрити кримінальне провадження і звернутись із ним до суду — а суд, як і Кабінет Міністрів, має право призначати перевірку. Але після цього хай вже начуваються ті, хто дотягне до такого, бо прийдемо перевіряти разом із прокуратурою. Тому бажано, щоб забудовники, які не мають необхідних документів на свої об'єкти будівництва, швидко їх оформили, не чекаючи перевірок. Адже штрафні санкції ніхто не відміняв, а вони досить суттєві, відчутні. До слова, наскільки мені відомо, і Кабінет Міністрів дав дозвіл на проведення двох перевірок на Рівненщині. Тобто, підсумую: було б бажання — можна залучити до боротьби з нечистими на руку забудовниками і уряд, і правоохоронні органи.

...Кажуть: ми не можемо вручити припис, бо в даний час на будівництві немає того, хто б за нього відповідав. Я перепрошую, якщо в даний момент 20 чоловік кладе каміння на будівництві — хтось стоїть біля них, майстер чи виконроб, хтось є старший! До того ж, ці люди отримують гроші за свою роботу! Отже, треба залучати податкову: чого оплата їхньої праці йде мимо податків, мимо міського бюджету? А коли звертаєшся у державну виконавчу службу, чи є заборгованість, бо люди шукають справедливості, то мені кажуть: ви допоможіть нам ще їх знайти! Я впевнений, такі зловживання можуть відбуватись тільки з мовчазної згоди чиновників. Значить, на відповідних рівнях свого часу було домовлено, що на зловживання недобросовісних забудовників закриватимуть очі. У той же час забираючи прибуток і роботу у рівнян — тих, хто офіційно отримує ліцензії, офіційно проходить стажування, офіційно проходить навчання, офіційно сплачує податки — бачите, скільки я всього нарахував, що повинні робити забудовники, які працюють у правовому полі!.. А в цей же час на іншому підприємстві кілька людей мають надприбуток, а від усієї компанії в казну не йде нічого...



– Давайте ж назвемо, про яку саме фірму йдеться.

– Це не секрет, мова йде про “Набережний квартал”. Я офіційно заявляю, що при зведенні цього будинку були порушені технології будівництва, і люди, які придбали тут житло, скоро це відчують, якщо не відчули вже. Загальновідомими є і проблеми з законом на іншому будівельному об'єкті цієї компанії – “Ріверсайді” на Кіквідзе, 66. Коли я проходив співбесіду в начальника ДАБІ України, він мені відразу сказав: ми скасували декларацію на будівництво за цією адресою, і вони більше не мають права там будувати. Більше того, дякуючи тому, що через прокуратуру вдалося довести справу до кінця, на сьогодні під будівництвом “Ріверсайду” немає і законно відведеної землі — суд присудив віддати цю ділянку назад рівненській громаді. Тобто на сьогодні на будівництві “Ріверсайду” немає землі, немає декларації на будівництво — є лише груда каміння, на яку, я даю гарантії, немає навіть документів, бо все купувалось за готівку. Тобто тепер потрібно або знести цей самобуд (як обіцяв міський голова на своєму щорічному звіті — мовляв, як тільки будуть папери, я це будівництво знесу), або оголосити аукціон, і тоді цю ділянку куплять мільйонів за 12-15. Ці гроші підуть у міську скарбницю, а компанія-забудовник нехай добудує там офісний центр (бо будувати житло вони там не мають права) і приведе всю свою діяльність у відповідність до законодавства.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Від кого залежить подальше вирішення цієї ситуації?

– Все як завжди залежить від міської влади. Адже земля під цим будівництвом — це спільна власність територіальної громади Рівного.
А зараз рівнянам, які думають над придбанням житла, бажано пильно придивитись до новобудови “Шоколад”, бо там може повторитись те саме, що і в “Набережному кварталі” та “Ріверсайді”.


– Ви багато критикуєте “Набережний квартал” і “Ріверсайд”, а інші компанії-забудовники працюють, на вашу думку, без таких порушень?

– В цілому так. Звісно, недоліки є у всіх, і якщо уважно вникати в будівельні норми, то можна говорити про різну якість цегли, склад штукатурки тощо. Але це деталі, а саму укомплектованість будинку наші забудовники однозначно здають кращою. Приміром, рівненські забудовники здають будинок з опаленням. Опалення — це котел, труби, радіатори, повністю зроблена розводка. На “Набережному кварталі” видають котел в упаковці — і все, а інше потрібно докупити. Стяжка так само обов'язково має входити у комплектацію квартири. Перехід між кухнею і балконом має бути зі склопакетом і дверями. Зовнішня стіна має бути утепленою, а не в половину лицювальної цеглини завтовшки. Той, хто не знає будівельної специфіки, може не взяти до уваги всіх цих моментів. А потім виявляється, що розрекламоване “дешеве” житло насправді, з урахуванням усіх цих недоробок, виходить ще й дорожчим за інші пропозиції!

Спитайте в людей, які придбали квартири у першій черзі “Набережного кварталу”: вам віддали документи? Ні. А перша черга здана в квітні минулого року. Тобто свідоцтва самі по собі є, а технічна документація ще не передана в ОСББ, створене в цьому будинку. І це вже має насторожувати.


– Якщо вже зайшла мова про ОСББ... Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, – це ще один предмет постійної вашої турботи, адже знаю, що ви очолюєте Раду голів ОСББ Рівного та Рівненської області. Які основні труднощі супроводжують розвиток ОСББ на Рівненщині?

– Людський фактор. Жінка каже: я все життя платила ЖЕКу і сама латала дах, бо живу на 9 поверсі, але я і далі готова платити ЖЕКу, тільки щоб нічого не змінювалось. А зараз у першому читанні вже прийнятий новий закон про житлово-комунальне господарство, який передбачає, що всі житлові будинки будуть передаватись на утримання місцевих громад. А люди вже мають вибрати, хто далі обслуговуватиме будинок — чи залишитись в ЖЕКу, чи найняти управлінську компанію, керуючого, чи створити ОСББ. Але в будь-якому разі відповідальність за подальший стан будинку лягатиме на його мешканців. Люди повинні зрозуміти, що якщо вони володіють нерухомістю — вони за неї і відповідають. Я бачив це у польському Любліні, де вивчав досвід перетворень — там люди викупили свої квартири, і вони відповідно цінують своє житло, усвідомлюють відповідальність за його стан. Зробили відрахування на майбутній капремонт будинку — по 3 злотих (майже один долар) з квадратного метра — і люди знають, що коли потрібно буде відремонтувати ліфт чи під'їзд чи дах — у них будуть на це кошти, бо є спеціальний фонд. А в нас квартплата, яку збирають ЖЕКи, іде тільки на обслуговування будинків, наперед такі фонди не формуються. А тим часом чимало ОСББ у Рівному вже зробили ремонти в будинках, які обслуговують...


– Тобто ОСББ показують іншим шлях, який доведеться пройти всім?
– Абсолютно вірно.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Ігорю Володимировичу, насамкінець хочу повернутись до теми перевірок, штрафних санкцій для забудовників. Ось скажіть, як людина, яка прийшла з бізнесу: а, можливо, не варто “давити” перевірками і штрафами тих, хто і в нинішніх складних умовах намагається хоч щось робити?

– ДАБІ не карає, а контролює дотримання норм будівництва. Щоб квартири, в які люди повкладали кошти, не розвалились, коли туди заселяться перші жителі. Інспектор прийшов на об'єкт будівництва, вказав на недоліки — і дав час на їх виправлення. А санкції починаються лише тоді, коли час на усунення виявлених недоліків минув, а нічого не змінилось.

Як людина з бізнесу, я добре знаю, що таке “наїзди” перевіряючих і правоохоронних органів. У нас діяла система, коли той самий інспектор ДАБІ (до речі, маючи мінімальну зарплату, що вже спонукало до корупції) отримував план: “зняти” з підприємця 10 доларів за квадратний метр житла. Отже, він наперед знав: потрібно зробити припис про усунення порушень — і відразу “перетиснути” його протоколом про накладення штрафу. Все робилося для того, щоб, з одного боку, сформувати корупційну “вертикаль”, а з іншого — усунути з ринку більшість будівельних фірм, аби весь ринок ділили 5-10 забудовників, “наближених до тіла”. Саме такий порядок “розквітнув” у 2010-2013 роках. Я відчув це як керівник Асоціації підприємств будівельної галузі Рівненщини — якщо в 2010 році ми об'єднували 232 підприємства, то зараз реальних забудовників на Рівненщині залишилось не більше 30.

Тому я добре усвідомлюю, що потрібно змінювати самі підходи до здійснення будівництва на Рівненщині: усунути корупційні перепони і дати змогу працювати всім у рівних умовах, за умов дотримання будівельних норм. Я не проти “Набережного кварталу” як компанії-забудовника — просто всі мають працювати за законом.

...Знаєте, мені днями зізнались по дружбі: “Тебе замовили за два місяці”. Тобто або щось підсиплють, або підкинуть — тільки щоб мене не було на цій посаді. Тому що я тільки закінчив стажування — а вже не влаштовую тих, для кого не писані закони на будівельному ринку.


– Як думаєте, вам дадуть щось зробити на цій посаді?
– Я сам прагнутиму зробити. Інакше навіщо за це братись? Знаєте, мені три місяці перешкоджали почати працювати — такий був тиск навколо цієї посади. Ситуацію врятувало тільки особисте втручання голови облдержадміністрації Віталія Чугуннікова, який справді хоче щось змінити на краще в області.

До теми:

Рівненський активіст Ігор Мічуда: "Коли громада об'єднується, то досягає успіху"

Ігор МІЧУДА: Буду “мочити” всіх

Ігор МІЧУДА: Надійний чоловік та справедливий керівник





На правах реклами